UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-07-17 17:01

U19: megvan a keret, Kassai is segít

Kisebb meglepetésre Vida Kristopher kimaradt az U19-es válogatott Eb-keretéből. Mészöly Géza szerint a fiúk mind csöndesebbek, mert fejben már a szombaton kezdődő tornára készülnek. Addig még Kassai Viktor tart „viselkedésórát” a srácoknak.

Nagy-Pál Tamás Mészöly Géza csütörtök délelőtt edzést tartott Telkiben az U19-es Európa-bajnokságra készülő válogatottnak. A tréning után nehéz pillanatok következtek: Leindler Domonkos kapussal, valamint Vida Kristopher és Tóth László támadóval közölnie kellett: kimarad a hazai rendezésű tornán szereplő együttes tizennyolcas keretéből.
U19
U19
„Nem volt egyszerű, hiszen érzelmileg közel állnak hozzánk a srácok, de ilyenkor függetleníteni kell magunkat ettől – mondta honlapunknak a szövetségi edző. - Hármas elbírálás alapján döntöttünk: az orvosi háttér, a pszichológus és a szakmai stáb javaslata alapján. A felnőtté válás folyamatában egyre többször kerülnek majd a fiúk ilyen helyzetekbe, folyamatosan bizonyítaniuk kell. Domonkos egyébként tartalék, az UEFA lehetővé teszi, hogy sérülés esetén kapust cseréljünk.” Vida kihagyása számít kisebb meglepetésnek, hiszen a Twente légiósa jó teljesítményt nyújtott a tavasszal a holland klub B csapatában:„Rajta gondolkoztam a legtöbbet, mert nagyon sokat tett azért, hogy bekerüljön a keretbe. A hozzáállása profi volt, de sajnos a meccseken nem tudott megfelelő teljesítménnyel előrukkolni. Az orvosi vizsgálatok alapján is úgy tűnt, hogy ő az, aki nincs a legjobb formában.” A kispesti nevelésű csatár helyzetét az is negatívan befolyásolta, hogy a kisebb sérüléssel bajlódó Varga Szabolcs csütörtökön már teljes értékű edzésmunkát végzett. Ahogy Tamás Krisztián is, aki időközben visszatért az AC Milan első csapatától: „Krisztián remek állapotban érkezett meg. Ezt köszönheti egyrészt a profi mentalitásának, másrészt nyilván feldobta, hogy Milánóban együtt edzhetett a világsztárokkal. Rengeteg nemzetközi meccset játszhatott tavaly az ifjúsági Bajnokok Ligájában is, így óriási szükségünk lesz rá.” Az osztrákok elleni nyitómeccsig hátralévő bő két napban már csak az utolsó simítások vannak hátra a munkából. „Sok taktikai jellegű megbeszélésünk lesz, ami már a mentális felkészítés része is. Reményeink szerint Kassai Viktor is ellátogat hozzánk. Elmondja, hogyan viselkedjenek a srácok a pályán és azon kívül is, hogy ne hangolják magunk ellen a játékvezetőket.” Természetesen Bobál Gergelyék is érzik már a torna közeledtét, ami a viselkedésükön is meglátszik. „Azt látom rajtuk, hogy sokkal koncentráltabbak és picivel csöndesebbek, mint szoktak. Ez talán nem is baj, mert azt jelzi, hogy mindenki elkezdett gondolkodni. Amúgy is vallom, hogy a taktikát nem nekem kell egyedül kidolgoznom, a srácoknak is részt kell venniük a munkában, így nekik is jár az agyuk az edzéseken. A végén persze a döntést én hozom meg. De a lényeg, hogy ott vannak fejben, amire óriási szükség is lesz az osztrákok ellen, akik széles taktikai repertoárral játszanak, s erre reagálnunk kell meccs közben.”
ausztria u19
ausztria u19
Három nappal később pedig a portugálok következnek, ami szintén borzasztóan nehéz találkozó lesz. „A portugál labdarúgás még mindig nagyon erős és ez a korosztály talán még modernebb futballt játszik a felnőtteknél is. Amikor elveszítik a labdát, mind a tíz mezőnyjátékos éhes oroszlánná válik. Hihetetlen agresszívek és kemények, igazi gladiátorok. Nüánszok dönthetnek ellenük. Reméljük,a szurkolótábor felénk billenti a mérleg nyelvét.” Mészöly szavainak van alapja, hiszen a jövő keddi mérkőzésre már két nappal ezelőtt elfogyott az összes belépő.„Fantasztikus az érdeklődés. Szerintem már csak nagyon kevés ember van az országban, aki ne tudná, hogy Eb-n szerepelünk szombattól. Féltünk tőle a felkészülési meccseket látva, hogy nem fogja érdekelni a torna az embereket. De látszik, hogy a magyar szurkolók ki vannak éhezve a sikerre. Reméljük, hogy a torna végén lesz minek örülniük.” Az Eb első mérkőzését szombat este fél héttől játssza a magyar válogatott Ausztria ellen a Szusza Ferenc Stadionban. Kedden a portugálok következnek Felcsúton, majd péntek az izraeliek – ismét Újpesten. A 18-as Eb-keret. Kapusok: Székely György (1860 München), Hrabina Alex (Nyíregyháza). Védők: Talabér Attila (MTK), Asztalos Dávid (MTK), Bobál Dávid (Honvéd), Lenzsér Bence (Győri ETO FC), Tamás Krisztián (AC Milan), Forgács Dávid (Atalanta). Középpályások: Nagy Dominik (FTC), Németh Márió (Szombathelyi Haladás), Mervó Bence (Győri ETO FC), Kalmár Zsolt (Győri ETO FC), Medgyes Zoltán (Szombathelyi Haladás). Támadók: Zsótér Donát (Videoton FC), Farkas Zoltán (Győri ETO FC), Bobál Gergely (Honvéd), Balogh Norbert (DVSC), Varga Szabolcs (Heerenveen).