UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-07-20 11:04

Mészöly: több változás is lesz a kezdőben

Egyéni hibák sora vezetett odáig, hogy a magyar válogatott sima vereséggel kezdte az U19-es Eb-t. Az osztrák tréner elismerte, hogy a mieink játszották a szebb focit, de ami számít: a rivális szerezte meg a három pontot, és az ellenfél e sikerrel alighanem kvalifikálta magát az U20-as világbajnokságra.

Nagy-Pál Tamás 9762 magyar jelesre vizsgázott szombat este a Szusza Ferenc stadionban. Mégsem örülhettek, ugyanis másik 14 rossz teljesítményt nyújtott, így a drukkerek hiába szurkoltak teljes erőbedobással a lelátón, az U19-es válogatott sima, 3-1-es vereséggel kezdte az Európa-bajnokságot (erről ITT olvashat).
Mészöly Géza
Mészöly Géza
Pedig az osztrákok semmi különösebbet nem mutattak azon kívül, hogy hátul ritkán hibáztak, ellenben Mészöly Géza csapatának rossz passzai, eladott labdáit, illetve faultjait könyörtelenül kihasználták. Ezt egyébként mindkét válogatott szövetségi edzője elismerte, Andreas Heraf szerint fiai taktikai érettségről tettek tanúbizonyságot. „Mindent annak rendeltünk alá, hogy kijussunk az U20-as világbajnokságra és úgy tűnik, ez most sikerült is – utalt arra, hogy az Eb első hat helyezettje kvalifikálja magát az Új-Zéland-i viadalra. – A magyar válogatotton látszott, hogy rengeteg ideje volt készülni erre a tornára. Játszották a futballt, háromgólos hátrányban sem ívelgették a labdákat, de mi taktikailag érettebbek voltunk. Ebben nagy segítségemre az is, hogy öt játékosom van a Red Bull Salzburgból és az ottani játékstílusból is lestem el elemeket.” Mészöly még abban látta a vereség okát, hogy a fiúk tízezer néző előtt képtelenek voltak azt a teljesítményt nyújtani, ami a felkészülés során maximum száz ember előtt tökéletesen működött: „Nagyon sajnálom, hogy az első tíz percet leszámítva, megilletődötten kezdtük a mérkőzést. Több játékos is gyenge egyéni teljesítmény nyújtott, Németh Márió labdaeladását pedig rögtön ki is használta az osztrák csapat. A második félidőben rendeztünk volna sorainkat, ám ismét buta hibát követtünk el és jött a szabadrúgásgól. Egy-két játékosomra nem is ismertem rá, Bobál Dávid ugye a második gól előtt adta el a labdát, de rajta kívül Talabér Attilának és Asztalos Dávidnak is volt nagy rontása. A középpályán Németh és Nagy Dominik pedig rendre elveszítette a párharcokat. Mindezek miatt egyértelműen csak magunknak köszönhetjük ezt a vereséget.” A második félidőben azért már látott biztató jeleket a kapitány. „Az osztrákok egyszerű, de annál hatékonyabb játékot mutattak. 2-0-nál kényelmesen vissza tudtak zárkózni és csak ívelgettek. A cseréknek köszönhetően sikerült felállnunk a második félidőben és megmutattuk, hogy tudunk futballozni. A közönség is mellénk állt, a szurkolóknak köszönhetően sikerült szépítenünk. Több volt ebben a meccsben. Ha például Bobál Geri helyzete bemegy a szünet előtt, akkor minden másképp alakulhatott volna. Mentálisan is sokkal erősebbek ennél a fiúk, engem is meglepett, hogy ennyire megijedtek. Igaz, soha nem játszottak még ennyi ember előtt.”
közönség
közönség
Javítani még lehet, igaz, a továbbjutáshoz már nem szabad hibázni, ami könnyű feladatnak nem ígérkezik Portugália ellen, még ha az ibériaiak stílusa jobban is feküdhet a mieinknek, hiszen biztosan nem állnak be a saját térfelükre védekezni. „Nem értük el célunkat az első mérkőzésen, még nem vagyunk ott a vébén. A portugálok remek focit játszanak, úgyhogy ennél sokkal jobb teljesítményre lesz szükségünk. Le kell győznünk a megilletődöttséget, felvennünk a ritmust és akkor biztosan sokkal jobb eredményt érhetünk el. Biztos, hogy több változtatás is lesz a kezdőcsapatban, ez már nagyjából össze is állt a fejemben. De félreértés ne essék: nem akarjuk feladni azt a meccset azért, hogy Izrael elleni biztosan megszerezzük a csoport harmadik helyét.” Ha tippelhetünk, akkor Hrabina Alex biztosan a változtatás áldozatául fog esni, hiszen fölöttébb gyenge teljesítményt nyújtott a kapuban. Kalmár Zsolt viszont ott lehet a pályán a második fordulóban is: „Azt játszották az osztrákok, amire számítottunk tőlük, mégis elkövettük a hibákat – kezdte a középpályás. - A második gól után mindent egy lapra feltéve támadtunk és a meccs utolsó periódusában már jó teljesítményt nyújtottunk. Ez a játékot kell továbbvinnünk a portugálok ellen is és mellette még jobb utolsó passzok kellenek. Nem szabad, hogy továbbra is úgy játszunk, mintha nyomás lenne rajtunk, mert akkor jönnek a hibák. Jó kis meccsre van kilátás kedden. Nagyon remélem, hogy elérjük célunkat is kijutunk a világbajnokságra.” A magyar válogatott kedden este fél 9-től fogadja a felcsúti Pancho Arénában a tornát az izraeliek elleni 3-0-ás győzelemmel kezdő portugál válogatottat.