UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-07-20 12:06

Reggelire bravúrgyőzelem

Nagyszerű sikerrel kezdte a magyar leányválogatott az ifjúsági világbajnokságot: az együttes végig vezetve 27-26-ra verte a jóval esélyesebb, Európa-bajnoki ezüstérmes orosz csapatot a macedóniai Ohridban.

reb Négy csoportban, de csak három helyszínen rendezik meg Macedóniában a leány ifjúsági világbajnokságot. Mivel két hatos is az ország egyik legszebb részén, Ohridban játssza meccseit, vasárnap „hajnali" tízkor kezdte meg szereplését a magyar válogatott
orosz_mo01
orosz_mo01
Rögtön rágós falat került a tányérra, hiszen a tavalyi U17-es Európa-bajnokság ezüstérmese, az idei göteborgi nyílt Eb győztese, a torna egyik favoritja, Oroszország volt az ellenfél. Nem véletlenül mondta ifjabb Kiss Szilárd szövetségi edző a rajt előtt, semmi kétsége afelől, melyik együttes nyeri a B csoportot. Norvégia és hazánk is legfeljebb a második helyre pályázhat. Ehhez képest… Tíz percig gól sem lőttek az oroszok! Pedig a csapatban ott volt például az egy héttel ezelőtt véget érő junior-világbajnokságon ezüstérmes gárdában szerepet kapó Jelizaveta Malasenko, akit Jevgenyij Trefilov még a felnőttválogatottba is meghívott... Ennek ellenére Anatolij Szkorobogatov mesternek kellett időt kérnie, amikor 4-0-ás magyar vezetést mutatott a nagy tábla. A mieink határozottan védekeztek. Hogy jogosan vagy sem, az a silány minőségű online közvetítés miatt nehezen eldönthető, mindenesetre Kiss Szilárd csapata jóval többször került emberhátrányba, mint a tőlük szokatlanul erélytelen "elhárítással" kirukkoló oroszok. A magyar csapat elbírta az ellenfél fizikai fölényét, a hátrányokat, s ha lövésig is jutott a sok hibával kézilabdázó rivális, a kapuban Mistina Kitty fogta a löketeket. Monori Orsolya és Horváth Petra pedig elöl vitte hátán az együttest. A félidő végére felpörögtek a lányok, csak úgy potyogtak a gólok, ennek ellenére 14-11-es magyar vezetéssel zárult a játékrész.
orosz_mo02
orosz_mo02
A szünet után érezhetően nagyobb lendülettel szállt játékba az Eb-ezüstérmes – ezt látva nagy fegyvertény, hogy a mieink egyetlen percre sem engedték ki a kezükből a vezetést. A lányok önmagukat hergelték bele a sikerbe. A sok emberhátrányos helyzetet kiegyenlítendő, ifjabb Kiss Szilárd rendszeresen megkülönböztető mezes játékost küldött pályára, aki olykor a teljes létszámot elérve is maradt: a két beállós játékra állva így még veszélyesebb lett a magyar csapat. Nem is elsősorban gólokban mérve volt ez jó húzás, hanem mert így jobban fárasztották az erős orosz játékosokat. Az esélyes oroszok egyetlen pillanatig sem vezettek (még csak döntetlenre sem álltak!), a magyar válogatott teljesen megérdemelten nyerte meg a vb nyitómeccsét. Üröm az örömben, hogy az első félidőben nagy igyekezetükben két magyar összefutott, és Ferenczy Fruzsina húzta a rövidebbet. A helyszíni beszámoló szerint megsérült a bokája, remélhetően nem komoly a baj. Ifjabb Kiss Szilárd kevéssel a lefújás után értékelt honlapunknak: –Felszabadultak voltak a játékosok, látszott is a pályán, nekünk igazából nincs veszítenivalónk. Alapvetően tartalékolni akartunk a holnapi meccsre, a norvégok elleni találkozóra, ám a félidei szünetben éreztük, nyerhető a mérkőzés, ezért megbeszéltük, hogy mindent beleadunk. Azt gondolom, az első tizenöt percben mutatott jó nyitott védekezésünk meghatározta a játékot. Persze aztán elfáradtunk bele, a végén a lányok már alig álltak a lábukon. A második félidőben többször plusz játékost küldtem pályára, fontos, hogy az alapjátékunkon túl tudjunk újat mutatni. Annyira egyébként nem jött be, de nagyobb tér nyílt, a helyzetek megvoltak, járathattuk a labdát. Nagy fegyvertény, hogy nyertünk, ám ha Norvégiától kikapunk, ugyanúgy végezhetünk a harmadik helyen. És a többi csoportellenfelet sem szabad lebecsülni. Leány ifjúsági világbajnokság, Macedónia, B csoport. Magyarország-Oroszország 27-26 (14-11) Ohrid, játékvezetők: Petursson, Sigurjonsson (izlandiak). Magyarország: Gercsó, Mistina (kapusok), Bouti 2, Csala, Diószegi 1, Faluvégi 3, Ferenczy 1, Gerháth, Hámori 1, Hornyák B. 2, Horváth P. 7 (4), Kiss N., Monori 7, Papp 1, Pásztor 1, Pintér 1. Szövetségi edző: ifj. Kiss Szilárd. Oroszország: Riabtceva, Tyitovszkaja (kapusok), Belikova 3, Dudina, Frolova 1, Kiprigina, Likacs 3, Malasenko 9 (1), Markova, Sabirova, Sziszenova, Sztarsova, Szuszlova, Vernigorova 10 (3), Vidrina, Zaharova. Szövetségi edző: Anatolij Szkorobogatov. Kiállítások: 16, ill. 12 perc. Hétméteresek: 4/4, ill. 6/4. További program:  Norvégia-Kongói DK (11:45), Japán Paraguay (14).