UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-07-21 18:52

Mögöttük van észak

Továbbra is remekelnek honfitársaink a macedóniai női ifjúsági világbajnokságon. Ezúttal Norvégia vett magyar leckét: a lányok 29:22-re múlták felül az északi riválist. Gyakorlatilag zsebben van a csoportelsőség.

reb A nagy ellenfél, Norvégia ellen derülhetett ki, mennyit ér a magyar leányválogatott vasárnapi, oroszok elleni meglepetésgyőzelme az ifjúsági világbajnokság B jelű csoportjában, Ohridban.
norge_mo04
norge_mo04
Mindkét csapatnak fontos volt a siker, ennek megfelelően küzdelmes, hullámzó első félidőnek lehettünk tanúi. Látszott a lányokon, hogy az oroszok elleni találkozó sokat kivett belőlük, szemben az ellenféllel, amely a Kongói Demokratikus Köztársaság elleni 37-16-os gólzáporos győzelemmel hangolt. Ifjabb Kiss Szilárd csapata védekezésben nehezen találta a norvég átlövők ellenszerét. Ugyanakkor a magyar nehéztüzérek sem lustálkodtak elöl, Monori Orsolya és Horváth Petra góljaira mindig számíthattunk. Hullámzó félidő után 13-12-es hátrányban vonulhattak pihenőre a mieink. A második játékrész elején rövid idő alatt egyenlített ifjabb Kiss Szilárd szövetségi edző csapata, a negyvenedik perc táján pedig remek periódust produkált. Sorozatban három gólt lőve meglépett riválisától, nem véletlen, hogy Tore Johennessen azonnal letette a T betűs táblát a zsűriasztalra. Hiába. Játékosai tizenöt perc alatt egyetlen egyszer találtak be a magyar kapuba, ezzel megpecsételték sorsukat. Eközben a mieink egyre lelkesebben, nyugodtabban, pontosabban, hatékonyabban kézilabdáztak. A norvégok kétségbeesetten próbálkoztak kettős emberfogással, de nem tudtak fordítani.
norge_mo02
norge_mo02
A magyar válogatott a maga nemében a vasárnapihoz hasonló bravúrt mutatott be, és győzött teljesen megérdemeltem az erős északi gárda ellen is. Ifjabb Kiss Szilárd vagy tudatosan „altatott" a vb előtt vagy a lányok egyszerűen megtáltosodtak Ohridban – mindenesetre a gárda nem remélt jó pozícióból várhatja a Paraguay, Kongói DK és Japán elleni mérkőzéseket. Kiss Szilárd szövetségi edző a lefújás után ismét honlapunknak értékelte a mérkőzést. – A sikerünk kulcsa az volt, hogy a második félidőben hihetetlenül jól védekeztünk. Az elsőben még sok gondunk volt, a lányok feleslegesen léptek ki, szélességben szétszakadtunk. Kértem őket, ne reagáljanak mindenre, csak a valódi lövőszándékra. Kellemetlen nekünk a skandináv stílus, kellett idő, míg megszokjuk, de a második félidőre egyértelműen feljavultunk. A meccs végén persze ismét több gólt kaptunk, ám akkor igazából már mindegy volt. Tagadhatatlan, két nem várt győzelem ez: akik ismerik a csapat felkészülését, hátterét, a sok sérültet, nem számítottak erre. Ugyanakkor óva intek mindenkit attól, hogy messzemenő következtetéseket vonjon le az eddigi eredményekből. Hiába nyerjük meg az öt csoportmeccset, ha mondjuk a hatodikon kikapunk. Igaz, amennyiben a következő két találkozó a miénk, már elsők vagyunk. Ez pedig nagyon jól jönne, hogy Japán ellen már tét nélkül, sérüléseket elkerülve játszhassunk. A szövetségi edző külön kérte, hogy írjuk le: édesapja, a magyar női válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Kiss Szilárd holnap ünnepli hetvenedik születésnapját, neki ajánlja a sikert. Női U18-as világbajnokság, Macedónia, B-csoport, 2. forduló. Magyarország-Norvégia 29-22 (12-13) Ohrid, játékvezetők: Lah, Sok (szlovénok). Magyarország: Gercsó, Mistina (kapusok), Bouti 2, Csala 1, Diószegi, Faluvégi 3, Ferenczy, Gerháth 1, Hámori 2, Hornyák B. 1, Horváth P. 6 (5), Kiss N., Monori 7, Papp 2, Pásztor 1, Pintér 3. Szövetségi edző: ifj. Kiss Szilárd. Norvégia: Lerstad, Froeland, Raasok (kapusok), Bergset 3, Halvorsen 2, Haugstvedt 3, Hernes 7 (1), Hjertner, Kallestad, Leren, Nord 2, Nygaard 1, Rönning 2, Rönningen 2, Skrbo, Solaas. Szövetségi edző: Tore Johannessen. Kiállítások: 8, ill. 12 perc. Hétméteresek: 6/5, ill. 1/1. További program:  Paraguay-Oroszország (18:30), Kongói DK-Japán (20:45).