UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-07-22 19:57

Sok kosarat kaptak

Vízválasztó lehet a játékosok életében az utolsó hellyel és kieséssel végződő U20-as A-divíziós férfi kosárlabda Európa-bajnokság: a történtek elemzése után eldőlhet, ki lehet sikeres a sportágban.

reb Rövid ideig időzhetett csak a legmagasabb osztályban a férfi U20-as kosárlabda-válogatott: tavaly a B-divízióból került fel a gárda, ám a vasárnap zárult, immár „A-kategóriás” kontinenstornán három győzelemmel és hat vereséggel utolsóként, a huszadik helyen végzett, így egy év múlva ismét az alsóbb régióban léphet fel. A miértre kerestük a feleletet, Váradi Attila szövetségi edző segítségével.
perl_zoltan_u20_fiba
perl_zoltan_u20_fiba
A szakember messziről indítja a történetet. Mint mondja, a játékosok két éve kezdtek együtt dolgozni, a csapat akkor a B csoport hátsó szekciójában tanyázott. Aztán az együttesnek folyamatosan sikerült javulni, tavaly kiharcolta a feljutást. Attól kezdve természetesen a tagság megtartása volt a cél. A csapat erős ellenfelek ellen vívott felkészülési meccseket, s bár két centerrel, Miscevic Nemanjával és Varga Mártonnal sem számolhatott a keretben Váradi, miként a patinás UCLA egyetemi csapat sem engedte el Golomán Györgyöt az Eb-re, a team jó előjelekkel várta a viadalt. Csakhogy a hármas hiánya, illetve a váratlan sérülések megbosszulták magukat Krétán. A társulat a csoportban előbb megverte a később kilenc hellyel előrébb végző briteket, majd szoros meccsen alulmaradt Görögországgal szemben. Ahogyan Váradi mondja, lendületet adott, hogy partiban voltak az erősebb ellenféllel, ennek ellenére a litvánok és lettek ellen nem volt kérdés – vereség lett a vége. Az alsóházban két győzelemmel folytatta a csapat, ráadásul az oroszok ellen Perl Zoltán az utolsó pillanatban eresztette el sikeres hármasát, ezzel lett meg az egypontos siker. Bár a németek ellen a hatpontos vereség is üdvösséget jelentett volna, tízzel nyertek a germánok, a montenegróiak ellen pedig végleg elúszott az A-divíziós tagság. Svédország ellen szépségtapasznak is kevés lett volna a diadal, annak hiányában maradt az utolsó, huszadik hely.
varadi_benedek_u20_fiba
varadi_benedek_u20_fiba
– Nem voltak konkrét céljaink az indulás előtt, de minden meccsen úgy léptünk pályára, hogy nyerni akarunk – mondja Váradi Attila. – A srácokban megvolt a teljesítőképes tudás, ám felőrlődtek. Menet közben négy játékos is megsérült, ketten később már nem is léphettek pályára. Váradi Benedek medvepuszit kapott a combjára, amivel normál esetben egy-két nap múlva játszhatna, de vérömleny keletkezett. Simon Kristóf lába pedig elakadt a palánk lábazatában – ilyen jellegű sérülés húsz év alatt, ha egy van. A felkészülés alatt sokat segített a sportpszichológus, Pankár Tibor (vele itt beszélgettünk – A szerk.), s bár nem lehetett kint velünk, a srácok fejben rendben voltak. Csak azt nem tudtuk elviselni, hogy a sérülések miatt több játékost túlságosan terhelni kellett, illetve hogy centerben szó szerint vékonyabbak voltunk a többieknél. A szakember felhívja a figyelmet arra: az első négy együttest leszámítva, amely orrhosszal a többiek előtt jár, a csapatok hasonló erőt képviselnek. Nem kedvezett a mieinknek az sem, hogy a legtöbb ellenfélnél a kulcsjátékosok erős bajnokságokban sokat játszanak, míg nálunk ez legfeljebb két emberre igaz. Ezek a tényezők, valamint a sérülések, illetve a nívós ellenfelekkel szembeni meccsrutin hiánya is vezetett a huszadik helyhez. Miután a kosárlabdázók döntő többsége ezzel búcsúzott is a korosztálytól, kíváncsiak voltunk, a szakvezető hogy látja, kik lehetnek később meghatározók az élvonalban, akár a felnőtt-válogatottban. – Két okból sem szeretnék jósolgatni. Egyrészt azért, mert nem mindegy, ki mennyi játékidőt kap majd, és ez sokszor nem is a kosarasoktól függ. Másrészt azért, mert még nem tudni, a kontinensviadalról hazatérve miként dolgozzák fel a történteket. Az én olvasatomban úgy kellene, hogy erőt merítenek belőle, mert van bennük lehetőség, igenis, lehetnek jók, ha sokat dolgoznak. Ám mindenkit sokféle inger ér saját mikrokörnyezetében. Vízválasztó is lehet ez az Európa-bajnokság: aki nem tud utána megújulni, aki képtelen motiváltan folytatni pályafutását, nem is lehet sikeres a sportágban.

Apró öröm: a magyar csapat legeredményesebb játékosa, a Szombathely dobóhátvédje, Váradi Benedek bekerült a torna harmadik legjobb csapatába. A 19 éves játékos meccsenként átlagban 13,3 pontot dobott, emellett, 4,5 lepattanót szerzett, kiosztott 2,8 gólpasszt és 1,5 labdát csent.

A magyar meccsek az Európa-bajnokságon. Csoportmeccsek: Magyarország-Nagy Britannia 63-44, Magyarország-Görögország 65-67, Magyarország-Litvánia 62-76, Magyarország-Lettország 67-84. Alsóház: Magyarország-Oroszország 59-58, Magyarország-Csehország 73-64, Magyarország-Németország 53-63, Magyarország-Montenegró 59-70, Magyarország-Svédország 54-58. U20-as férfi A-divíziós Európa-bajnokság, Kréta, végeredmény. 1. Törökország, 2. Spanyolország, 3. Szerbia, 4. Horvátország, 5. Litvánia... 20. Magyarország.