UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-07-23 18:39

Minden jó, ha jó az eleje?

Mindenképpen tovább akar jutni a csoportból a magyar férfi kézilabda-válogatott, amely csütörtökön kezdi meg szereplését az ausztriai junior Európa-bajnokságon. A játékosokat a sikeres kvalifikáció lendülete is hajtja.

reb Tanulságos spanyolországi tornával hangolt a junior férfi kézilabda-válogatott a csütörtökön kezdődő korosztályos Európa-bajnokságra. Vasárnapig a spanyolországi Leonban szerepelt a Csoknyai István irányította gárda, amely a házigazdák mellett Portugália és Katar legjobbjai ellen tartott erőfelmérőt. A spanyoloktól jó játéka ellenére – némi bírói ellenszélben – két góllal kikapott a csapat, az ázsiaiakat rosszabb teljesítménnyel ugyanilyen különbséggel megverte, míg a portugálokkal éles meccset vívott, és a hajrában billentette maga felé a mérleg nyelvét. Értékes tapasztalatokat szereztek a fiúk, ám olyan hibák is megmutatkoztak, amelyek kijavítására aligha elég néhány nap.
ferfi_junior_valogatott_mksz
ferfi_junior_valogatott_mksz
– A fiatalságból fakadó, magunkkal hozott problémák ezek – összegez Csoknyai. – Például emberelőnyben eladjuk a labdát, vagy ami edzésen százból százszor gól, az a meccsen kimarad. Kicsit még éretlenek vagyunk. Ausztriában pedig az juthat magasabbra, aki kevesebbet hibázik. A csoportbeosztást elnézve a mieinknek igencsak minimalizálni kellene a rontott megoldások számát, ugyanis a D jelű négyesben Izrael mellett Szlovénia és az előző Eb ezüstérmese, Svédország kapott helyet. Csütörtökről péntekre gyakorlatilag huszonnégy óra alatt eldőlhet a válogatott sorsa, hiszen előbb a szomszédokkal, majd az északiakkal játszik. – Az eredmények ismeretében is a svédek az erősebbek, nem lesz könnyű megtalálni az erőszakos védekezésük és a kombinatív játékuk ellenszerét. A szlovénok talán árnyalatnyival gyengébbek náluk, ellenük több esélyünk lehet. Úgy érzem, Izrael kicsit kilóg a sorból, de csak óvatosan merek prognosztizálni. Az biztos, nagyon tovább akarunk jutni a csoportból, amihez a két erős gárda valamelyikét le kell győznünk. A lebonyolítás szerint a csoport első két helyezettje jut tovább, s a C jelű négyesből érkező két másik csapattal kerül újabb kvartettbe. Ha a svédek és a szlovénok ellen nem sikerül elegendő pontot gyűjteni, már péntek este az alsóházba hullhat a válogatott. Márpedig sokkal jobban szeretne szerepelni, mint az egy évvel ezelőtti, magyarországi rendezésű U19-es világbajnokságon, ahol a tizedik helyen zárt. Csoknyai szerint akkor a hazai pálya nagyobb teher volt, mint amennyi előnyt nyújtott. Az idén viszont „közeli idegenben” lesznek a srácok: a linzi csoportmeccsekre biztosan elkíséri őket jó néhány szurkoló. Az is sokat számít, hogy egy évvel idősebbek lettek a játékosok, ráadásul nagy többségük a juniorválogatottal egész évben a NB I-ben szerepelt. A tavasszal sikeresen megvívott kvalifikáció is nagy erőt adhat: akkor a jóval esélyesebb horvátok legyőzősével (is) biztosították helyüket a kontinensviadalon. Amelyen – a szakvezető szavaival élve – hamar eldől, hogy léket vagy szárnyakat kap-e a hajó.

Kitekintés Regnáló U19-es világbajnokként Dánia a kontinensviadal egyik legnagyobb esélyese, ugyanakkor a legutóbbi vb-n és Eb-n az elődöntőig jutó Spanyolország is feljebb lépne a rangsorban. Csoknyai szerint a hispán utánpótlás-válogatottak kezére játszik, hogy a gazdasági válság miatt Spanyolországban mind kevesebb a sztárjátékos, így több lehetőséget kapnak a fiatalok. A két évvel ezelőtt Vorarlbergben Európa-bajnok Németország csapategységében bízva ülne fel ismét a kontinens trónjára, míg az akkor legyőzött Svédországot a revánsvágy fűti.

A magyar  keret: Kapusok: Borbély Ádám (Veszprém), Miklós Gergő (Csurgó) Jobbszélsők: Gyene Norbert (PLER Budapest), Hornyák Péter (TuSEM Essen, német) Jobbátlövők: Leimeter Csaba (PLER Budapest), Fekete Bálint (Pick Szeged) Irányítók: Törteli Koppány (Balatonfüred), Vizes Patrik (Veszprém) Beállók: Bánhidi Bence (Balatonfüred), Szeitl László (Veszprém), Horváth Dániel (Veszprém), Vasvári Ádám (Balatonfüred) Balátlövők: Faluvégi Rudolf (Balatonfüred), Ligetvári Patrik (Veszprém), Nagy Szabolcs  Tatabánya) Balszélsők: Kovacsics Péter (Csurgó), Zakics Bence (Veszprém) U20-as férfi kézilabda Európa-bajnokság, Ausztria. A magyarok programja a D csoportban Július 24., csütörtök: Szlovénia, 16 óra Július 25., péntek: Svédország, 16 Július 27., vasárnap: Izrael, 14