UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-07-28 14:36

Homokon sem „futottak még"

Az utánpótlás- és a felnőttmezőnyben elért nemzetközi sikerek apropóján kíváncsiak voltunk, hol tart a strandkézilabda idehaza. A teremváltozat kistestvére vagy önálló életre kelő műfaj? Egy biztos: a két szakág kölcsönösen jó hatással van egymásra.

reb Két héttel ezelőtt Európa-bajnok lett az U18-as leány és fiú strandkézilabda-válogatott is Spanyolországban, ráadásul a női együttes ezüstérmet szerzett vasárnap a brazíliai vb-n. A szép nemzetközi sikereket látva felkeltette az érdeklődésünket, milyen cipőben jár idehaza a strandkézilabda. Segítségül Horváth Gabriellát, a hazai szövetség strandkézilabda albizottságának vezetőjét hívtuk, aki egyben az európai szövetség tagozati bizottságának választott tagja is. A strandkézilabda története nagyjából húsz évvel ezelőttre nyúlik vissza, a magyarok pedig már a kezdetekkor bekapcsolódtak, könnyű volt ugyanis megkedvelni a látványos, izgalmas játékot. Napjainkban nagyjából ezren űzik idehaza, de Horváth szerint nehéz pontos számot mondani, mert folyamatosan zajlanak a regisztrációk, és a magyar bajnokságon kívül is rendeznek versenyeket. A szövetség igyekszik mindent megtenni a népszerűsítésért: a szakember elmondása szerint a kontinens legkomplexebb bajnokságát bonyolítjuk le, 18 versenyhétvégével, amelynek végén öt korosztályban hirdetnek győztest. strandkezi_u18_leanyA szakág jelentőségéről mindent elmond, hogy az európai kézilabda-szövetség (EHF) és a világszervezet (IHF) is célként fogalmazta meg középtávú programjában, hogy olimpián szerepelhessen. – Azok játsszák, akik egyszer is belekóstoltak – feleli mosolyogva kérdésünkre Horváth Gabriella. – Félretéve a viccet, a hagyományos műfajban kézilabdázók űzik, akik a nyári hónapokban nem szeretnének lemondani a sportág örömeiről. Mára azért kinőtte magát a strand változat, és vele fejlődtek, specializálódtak a játékosok is. A legkiemelkedőbb viadalok ugyanis már komoly fizikai erőt, mentális és technikai felkészültséget igényelnek. Itt arra is kitérünk, mennyire más munkára van szükség a női és férfi csapatok felkészítésében. A gyengébbik nem képviselőinek elsősorban a fizikai terhelés és a technikai gyakorlás a fontos, mert kevés válogatott játékosai tudnak nehezített körülmények között trükkös gólokat szerezni. A negyven centis homok ugyanis néha forró, néha vizes, és a labda is csúszik. Gróz János tanítványai éppen ezekben az elemekben voltak képesek a mezőny fölé nőni a Lorcában rendezett U18-as Eb-n. A fiúk szövetségi kapitányának, Somogyi Péternek kicsit más dolga volt. A fiúk a fizikai adottságok miatt valamivel könnyebb helyzetben vannak, így nekik a taktikai és mentális felkészítésre kell nagy súlyt helyezni. Az Eb-arany ennek a sikerét mutatja.

A strandkézilabda szabályai a teremváltozatra épülnek. A meccsek 12x27 méteres pályán zajlanak. A kínai figurából (levegőben elkapott és ellőtt labda) és a forgásból (teljes fordulat a levegőben a lövés előtt) szerzett találatok, valamint a kapusgólok két pontot érnek. A biztonság és a sérülések elkerülése érdekében szigorúbban büntetik a szabálytalanságokat, mint a teremkézilabdában. Jelentős különbség, hogy a félidőket önmagában értékelik, így, ha mindkét csapat nyer egy-egy játékrészt, a meccset szétlövéssel (öt-öt lövés) döntik el, ami nagy izgalmat biztosít a végjátékra.

Csakhogy a szakember tisztában van vele, nem pihenhetnek elégedetten a babérjaikon, hiszen hosszú távon csak akkor maradhatnak eredményesek, ha sikerül stabil utánpótlásbázist teremteni. Ebben sokan segíthet az idén életre hívott diákolimpia is. Ráadásul bizakodásra ad okot, hogy a topcsapatok elkezdték megteremteni az képzés alapjait. A csekélyebb merítési lehetőség ellenére évek óta remekelnek az utánpótlás-válogatottak, ezért arra kértük Horváthot, helyezze el, mennyit is ér a két Európa-bajnoki cím. – Mivel növekszik a strandkézilabda népszerűsége, egyre több csapat indul a kontinensviadalokon is. Talán a fiúk mezőnye kiegyensúlyozottabb, de mindkettő erős. Ha ezt nézzük, mindenképpen megsüvegelendő, hogy a legutóbbi két Európa-bajnokságon is duplázni tudtak lányok és fiúk. A győzelemnél nincs jobb motiváció, azzal sikerülhet a sportágban tartani a játékosokat. Ráadásul a diadalokból önbizalmat meríthetnek, amellett, hogy új technikai elemeket és komplexebb gondolkodásmódot sajátítottak el. Azaz, bár bőven van még mit tenni. De az már most látszik: a magyar kézilabdás homokon sem tartozik a „futottak még" kategóriába.