UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-07-28 16:39

Tíz perc csőd döntött

Már 20-15-re vezetett a magyar leányválogatott, mégis 22-21-re kikapott Hollandiától a Macedóniában zajló ifjúsági világbajnokságon, ezzel a nyolcaddöntőben búcsúzott.

reb Megy a kukába az öt győzelem, vagy a veretlenül kivívott csoportelsőséget sikeres nyolcaddöntő követi – ez volt a kérdés a macedóniai ifjúsági világbajnokság kieséses szakaszának kezdetén. A helyszín nem változott, a magyar válogatott Ohridban ugrott neki az A csoport negyedik helyezettjének, Hollandiának.
monori_orsolya01
monori_orsolya01
Aki kötelező udvariaskodásnak vélte ifjabb Kiss Szilárd szövetségi edző szavait, miszerint Hollandiára igenis oda kell figyelni, az az első félidőben meggyőződhetett arról, óriási hiba volt és lett volna alábecsülni a szervezetten játszó ellenfelet. Bár a mérkőzés magától értetődően 0-0-ról indult, a szurkolóknak és e sorok írójának is 6-3-as holland vezetéssel kezdődött a találkozó, avagy az eddig silány minőségben, de legalább létező közvetítés ezúttal csődöt mondott. Írhatnánk, hogy a magyar játék is, ám ez erős kifejezés volna a lányok teljesítményére: egyszerűen jó formában lévő, gyorslábú, hatékonyan védekező és eredményesen támadó holland gárda állta mieink útját. A félidő derekén már 8-5-öt is mutatott az eredményjelző. Nem nekünk. Ekkor Horváth Petra büntetőből volt eredményes, Hámori Konszuéla a hatosig cselezte magát, Monori Orsolya pedig középről, vállmagasságból engedett el átütő erejű lövést, s máris egyenlő lett az állás. Horváth továbbra is magabiztosan értékesítette a heteseket, míg Monori hatékonyan tüzelt a szaggatottról: az egyik ilyen, estében eleresztett találatával alakult ki a félidei 12-11-es magyar előny. A második játékrészt Diószegi Nikolett és Bouti Fruzsina révén két magyar gól nyitotta, és ekkor már azt hihettük, hogy a bab is hús. Nem így a hollandok: felváltva zörrentek meg a hálók, nem engedték meglépni a magyar válogatottat. Egészen a 42. percig: ekkor Horváth és Bouti is bevette a holland kaput, míg a tulipánosok edzőjük időkérése után sem tudtak felelni: Mistina Kitty útját állta a kísérleteiknek.
holland_orom
holland_orom
Delaila Amega nyolcperces holland gólcsöndet tört meg, majd a Rinka Duijndam húzta vissza erős lövését a rövid felsőbe. Rögtön utána távolról kapott találatot a csapat, és a háromgólosra olvadó differencia ismét jelezte, egy pillanatra sem hagyhat ki a koncentráció. Pedig kihagyott, végzetesen: négy és fél perccel a vége előtt egyetlen egység soványodott az előnyünk. Nem véletlen, hogy ifjabb Kiss gyorsan a padhoz szólította övéit. A szélről kihagyott magyar lehetőség után elváltották magukat védekezésben a lányok, és Annika Noordink teljesen tisztán lőhetett a hatosról, így aztán két és fél perccel a lefújást megelőzően 21-21-re módosult az állás. Az utolsó tíz percben teljesen leblokkoltak a mieink, a megteremtett helyzeteket nem lőtték be. Az ellenfél igen. Tesse van Zijl fél perccel a sípszó előtt összetörte a magyar álmokat - ha ugyan nem tették meg korábban maguk a magyarok... A vége 22-21 lett, ezzel mieink búcsúztak a nyolcaddöntőben, és a 9-16. helyért folytathatják. Ifjabb Kiss Szilárd szövetségi edző érthetően lehangoltan nyilatkozott honlapunknak. – Az utolsó tíz perc teljes csőd volt. Felépítettük az előnyünket, és megvolt a lehetőségünk, hogy megnyerjük a meccset, de az utolsó percekben kihagytuk a kialakított helyzeteket. Szó sincs arról, hogy ötgólos vezetés tudatában azt hittük volna, megnyertük a meccset! Nem volt friss játékosunk, aki a hajrában átlendítette volna a csapatok a nehéz helyzeten. Itt jön ki, hogy talán kár volt azért a japán meccsért... Igazából azt sajnálom rettentően, hogy tíz perc alatt leromboltuk, amit öt és háromnegyed meccsen keresztül felépítettünk. Igaz, a világbajnokság előtt is rengeteg sérültünk volt az alapcsapatban, erre itt az első meccsen kivált Ferenczy Fruzsina. Monori Orsolya ma sérülten vállalta a játékot, Gerháth Fanni még nem bevethető. Nagyon nehéz ilyen meccs után mit mondani, mindenki borzasztóan el van keseredve. Most még hagyjuk kicsit a lányokat, de utána készülnünk kell, mert az alsó ág nagyon nehéz lesz. Leány U18-as világbajnokság, Macedónia, nyolcaddöntő. Magyarország-Hollandia 21-22 (12-11) Ohrid, játékvezetők: Jedermann, Posch (egyesült államok-beliek). Magyarország: Gercsó, Mistina (kapusok), Bouti 4, Csala, Diószegi 3, Faluvégi, Ferenczy, Gerháth, Hámori 2, Hornyák B., Horváth P. 5 (4), Kiss N., Monori 5, Papp 1, Pásztor 1, Pintér. Szövetségi edző: ifj. Kiss Szilárd. Hollandia: Duijndam 1, Vollebregt (kapusok), Amega 6 (3), Boonkamp, de Bakker, Haggerty 2, Hoogenboom, Kooij, Meijer 2, Noordink 4, Panhuis, Rijks, van Rossum 1, van Zijl 6, Zengerink, Zwinkels. Szövetségi edző: Alex Vaassen. Kiállítások: 4, ill. 12 perc. Hétméteresek: 5/4, ill. 4/3.