UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-07-29 16:37

Csodacsapat

Egy hónap alatt világbajnoki bronzérmet, majd B-divíziós Európa-bajnokságot nyertek a legjobb 17-18 éves leány kosárlabdázók. Sikerük a saját pályafutásuk mellett a sportágnak is lökést adhat.

reb Harminc nap alatt tizennégy meccset játszott, tizenhármat megnyert, megjárta Csehországot és Romániát, világbajnoki bronzérmet és B-divíziós Európa-bajnokságot nyert – a szűk keresztmetszet hét magyar leány kosárlabdázóra igaz. Ők és öt társuk azok, akik a vasárnap zárult romániai U18-as B-divíziós Európa-bajnokságon visszavezették a korosztályt Európa tizenhat legjobb csapata közé.
U18_03
U18_03
Igazi hősök – ezt már a sikeredző, Mészárosné Kovács Andrea mondja, aki nagyjából három héttel ezelőtt világbajnoki harmadik lett az U17-esekkel, majd a győzelem édes ízét is megtapasztalhatta Romániában. Pedig „elég” lett volna az első háromban végezni ahhoz, hogy a válogatott kivívja az A-divíziós tagságot. Erre pedig már előzetesen is jó esély kínálkozott, hiszen a vb-harmadik együttesből hét lány kapott helyett az Eb-keretben. Mindez egyszerre adott okot bizakodásra és aggodalomra. Egyrészt a túlzás nélkül fantasztikusnak nevezhető siker feltüzelhette a fiatalokat, ám a világ legjobbjai ellen vívott meccsek ki is fárasztották őket. Aztán kiderült: a lendület volt az erősebb. Legszorosabb összecsapásukat a fináléban vívták, Észtország ellen. A hatpontos siker a fehér holló kategóriába sorolható: korábban húszpontos differencia alatt is ritkán álltak meg. – Pedig tényleg nagyon fáradtak voltak – ismeri el a szövetségi edző. – Előzetesen a feljutás volt a cél, de a játékosok elvárták maguktól a sikert. Nagyon megszenvedtek érte, és talán így még nagyobb volt az öröm. A tulajdonképpen tét nélküli döntőben viszont tényleg kijött a fáradtság. Ugyanakkor, bár a világbajnokság terhe volt a lábukban, éppen az ottani tapasztalat, a tempókülönbség segített minket győzelemhez.
tóth_timea
tóth_timea
A romániai Eb-n jellemzően a 25-30. perc között őrölte fel aktuális ellenfelét a magyar válogatott: hiába a kimerültség, a vb-n felvett ritmus jóval nagyobb volt, mint a kontinensviadalon tapasztalt. Nem tudták tartani az ellenfelek. Amikor pedig kialakult a nagy különbség, mindkét oldalon következtek a cserék, csakhogy Mészárosné együttesének erősebb volt a kispadja (is). És persze mindannyian, fejben. A torna előtt kvázi esélynek kiáltották ki a mieinket, márpedig ezt bármilyen helyzetben nehéz elviselni, nemhogy 17-18 éves lányoknak, komoly fizikai megterhelés közepette. A sikerek mégis mutatják, hogy képesek voltak rá. A korosztály pedig jövőre is bizonyíthat: a gárdából mindössze ketten „öregednek ki”, a többség 1997-es születésű, azaz, jövőre ugyanúgy szerepelhet az A-divízióban is, ahol várhatóan nem lesz kérdés, megőrzik-e tagságukat. Az már annál inkább, a lányok közül hányan jutnak el a felnőtt válogatottságig. – Bízom benne, hogy a nyári sikerek nagy lökést adnak pályafutásukhoz, különösen a duplázóknak.  Erőt persze mindenki meríthet belőle. Sok minden függ attól, hogy az elkövetkezőkben mennyit szerepelhetnek klubcsapatukban. Szerintem mindenképpen meg kell adni nekik a lehetőséget, mert remek játékosok. A győzelmeik sokat segíthetnek abban, hogy még több fiatal kedvelje meg, kezdje el, és vegye komolyan sportágunkat. A magyar csapat (kövér betűkkel a duplázók neve) Dubei Debóra, Weninger Virág, Böröndy Dominika, Kaposi Petra, Kaposi Pálma, Horváth Bernadett, Tóth Tímea, Aho Nina, Solymosi Noémi, Gereben Dorka, Nagy Dorottya, Kuttor Enikő, Király Lili A magyar csapat meccsei Csoport: Magyarország-Ukrajna 62-42, Magyarország-Montenegró 79-48, Magyarország-Románia 87-57. Középszakasz: Magyarország-Anglia 77-48, Magyarország-Izrael 76-50. Elődöntő: Magyarország-Lettország 84-57. Döntő: Magyarország-Észtország 58-52.