UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2014-07-29 09:54

„Kezünkben a sorsunk”

Horkai Györgynek fájt a vereség, de sikerként éli meg a felnőtt válogatott Eb-ezüstérmét. Hasonló eredménnyel kiegyezne az U18-as világbajnokságon is. Egy év alatt sokat fejlődött a korosztály, kiemelkedő tehetségei is vannak.

P. V. Egy nap, két vereség vízilabdában. Az U18-as fiúválogatott Montenegrótól a Tiszavirág-kupán az utolsó másodpercekben kapott ki, a férfiválogatott Szerbiától az Európa-bajnokság döntőjében. Horkai Györgynek utóbbi fájt jobban, de nem éli meg kudarcként az ezüstérmet, úgy véli, ahogy a csapat eljutott a döntőbe, az nagyon komoly teljesítmény volt. Az U18-as csapat esetében már most aláírná a világbajnoki ezüstérmet. „Az ifjúsági válogatottak között Szerbia játéka kimagaslik, mögöttük van öt nagy csapat, köztük a mienk is. Nekünk a vb-n a legfontosabb cél, hogy bekerüljünk a négybe, de lépésről lépésre kell haladnunk, így elsősorban most a csoportmérkőzésekre koncentrálunk” – mondta honlapunknak.
Fotó: Schmidt Andrea/delmagyar.hu
Fotó: Schmidt Andrea/delmagyar.hu
A felkészülés utolsó állomása a szegedi Tiszavirág-kupa volt, amelyen a magyar csapat visszavágott az ausztráloknak az olaszországi tornán elszenvedett vereségért, Montenegrótól viszont kikapott. Horkai ezt így értékeli: „Ahogy az olaszországi tornán, Szegeden is nagyon nehezen lendültünk bele az ausztrálok elleni mérkőzésbe. Ott épp az előző nap vertük meg az olaszokat, ráadásul két nagyon fontos ember hiányzott a csapatból, minden helyzetet kihagytunk. Lehet, ha még egy napig játszunk, akkor sem tudunk gólt lőni. A Tiszavirág-kupán érezhető volt, hogy egyszer csak megindulunk, így is lett, és 11-4-re nyertünk. Montenegró komoly ellenfél volt, tavaly ők nyerték az U17-es Európa-bajnokságot. Olaszországban fegyelmi okok miatt hiányzott öt meghatározó játékosuk, ők most tértek vissza a keretbe, így megvolt bennük a bizonyítási vágy. Annak ellenére, hogy kikaptunk, nem játszottunk alárendelt szerepet.” A kapitány minden szempontból hasznosnak ítélte meg a szegedi tornát, amelyen a taktikai variációk, a játékelemek, az emberelőny-emberhátrány gyakorolása volt a fő cél. A világbajnokságig leginkább gyorsaságban és a lövések pontosságában kell fejlődnie a csapatnak. „A vízilabdában nehéz meghatározni, mikor jön ki a csúcsforma. A lényeg, hogy mindig legyen legalább három ember, aki kiemelkedő teljesítményt nyújt. A csapat csütörtökön utazik Isztambulba, a sorsolásunk nem rossz, a kezünkben van a sorsunk. Szombaton játszunk először, az Egyesült Államok ellen, ezt és a spanyolok elleni meccset mindenképp hozni kell, hogy a csoport első helyén végezzünk.” A tavalyi U17-es Eb 4. helye után Horkai még azt mondta: évekkel le vagyunk maradva a legjobbaktól. Az U18-as korosztályban már látja a fejlődést, elsősorban a védekezés lett stabilabb, az emberelőnyös-emberhátrányos helyzetekben viszont még javulni kell. Az utánpótlás felzárkóztatására irányuló tervek egy része azóta megvalósult: „Létrehoztuk az egységes utánpótlásképzés programját, illetve annak a kiegészítését, az ötvenféle gyakorlatot tartalmazó videót. A 2002-es korosztálynak négy országos központban, Miskolcon, Kecskeméten, Budapesten és Balatonfűzfőn indítottunk képzést. Ezt idén is folytatjuk, a tervek szerint az edzések egy részét központi program alapján végezzük.” Horkai György úgy látja, a jelenlegi U18-as csapatból Manhercz Krisztiánnak van a legnagyobb esélye, hogy a közeljövőben a felnőttválogatottban is bemutatkozzon: „Úgy gondolom, ha változatlan szorgalommal készül, a riói olimpia után ő már biztosan válogatott lesz. De természetesen minden játékosomnak ugyanaz a célja.”