UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-07-30 12:11

Európa Debrecenben

Az egy évvel idősebbek között vb-bronzérmes Studer Ágnessel a fedélzeten az A-divíziós tagság megőrzése a minimum, a nyolc közé jutás pedig a szinte erőn felüli cél a csütörtökön kezdődő debreceni U16-os leány kosárlabda Európa-bajnokságon.

reb Az elmúlt hetekben igazán elkényeztették a leány kosarasok a sportág hazai szerelmeseit, hiszen az U17-esek világbajnoki bronzérmet, az U18-asok pedig B-divíziós Európa-bajnokságot nyertek (és az U20-asok Eb-ezüstjéről se feledkezzünk meg). Mégis, csütörtökön valódi ünnep kezdődhet Debrecenben, hiszen a cívisváros ad otthont az U16-os leány A-divíziós kontinensviadalnak. Hazai érdekeltséggel, természetesen. Magyar Gergely válogatottja kedden a lettek elleni 63-57-es sikerrel végződő felkészülési meccsel hangolt a tornára. A győzelem minden értelemben jól képezi le a közös nyári munkát. A válogatott aránylag nyugalmas heteken van túl, nagyobb sérülések nem hátráltatták. Ugyanakkor Studer Ágnes a keddi mérkőzésen ráesett derekára, s bár úgy látszik, nem nagy a baj, azért nagyon fáj még. A csapat egyik, ha nem a legjobb játékosa zaklatott időszakot tudhat maga mögött: nyáron mononukleózissal küzdött, ennek ellenére remek teljesítményt nyújtott az U17-es világbajnokságon.
studer_agnes
studer_agnes
A szakember szerint rajta nagyon érződik a fáradtság, főleg mert a betegség miatt újra fel kellett építeni az erőnlétét is. A hosszú szezon kimerültsége azonban a többi játékoson is meglátszik, akik közül sokan kadetben és serdülőben is szerepeltek év közben. Ugyanakkor a hazai pálya, a közönség szeretete sok erőt adhat, miként a többi korosztály nyári remeklése is. – Nagyon egyben van a gárda, pozitívak a lányok – mondja Magyar Gergely. – Épp erről beszélgettem tegnap az utolsó foglalkozás után a csapat pszichológusával is. Úgy látja, ahogy én: jól kezelik a hazai rendezést, hogy a szeretteik és a barátaik előtt szerepelhetnek. Erőt merítenek belőle, nem görcsölnek. Igaz, úgyis téthelyzetben derül ki igazán, mit tudunk. Minimális célként az A-divíziós tagság megőrzését tűzte ki a szakvezetés (a 16-ból három csapat csúszik a második vonalba), ám szeretnének az első nyolc között végezni. A csoportban Szerbia, Horvátország és Spanyolország lesz az ellenfél. A lettek elleni felkészülési meccs azért is volt jó, mert hozzászokhattak az erőszakos délszlávot idéző stílushoz. Fontos lenne, hogy az első két összecsapáson nyerjen a csapat, mert ha a spanyolok ellen ugyanez nem sikerül, akkor is csoportmásodikként kerülnének a középszakaszba, ahol hatos felosztásban harcolnak a negyeddöntőért. Az együttes nagy ereje, hogy remek a mezőnysora: hét játékos is van, akit gyakorlatilag bármikor becserélhet az edző, nincs minőségi különbség. Az persze már más kérdés, kinek milyen napja van, teszi hozzá Magyar. Ugyanakkor – és erre a lettek elleni találkozó is rávilágított – ez sem elég, ha közben centerben nincs megfelelő teljesítmény. És itt óhatatlanul szóba kell hozni – még ha maga a szakember nem is szívesen teszi -, hogy Kiss Virág hiánya bizony gondot okozhat. Az 1998-as születésű center az egy évvel idősebbek között, az U17-es vb-n legjobb volt posztján. Csakhogy a vb zárását követő napon jelezték Magyarnak, mandulaműtét miatt nem számíthat a pécsi kiválóságra. – Egyszer beszéltem a lányokkal a témáról, mert több szót nem érdemes ejteni erről. Senkitől sem akarom azt hallani, hogy jaj, miért nincs itt  Virág. Van tizenkét remek játékos, nekik, nekünk kell küzdenünk az Európa-bajnokságon. Tagadhatatlan, Virágnak helye lenne a csapatban, ha számíthattam volna játékára, más célokkal vágnánk a tornának. De nem számíthatott. Azonban a hazai közönség segítségével és persze az elszánt lányoknak köszönhetően így is sikerülhet elérni a vágyott célt, a nyolc közé jutást. A magyar keret (nevük előtt a mezszám) 4 Czukor Dalma (Sopron), 5 Török Ágnes (Győr), 6 Pusztai Petra (Vasas), 7 Doktor Anna (Vasas), 8 Studer Ágnes (Szekszárd), 9 Foitl Emília (Csata), 10 Mérész Beatrix (Vasas), 11 Szeli Dorina (Sopron), 12 Gereben Lívia (Kecskemét), 13 Lelik Réka (Csata), 14 Radócz Fanni (Szeged), 15 Soós Réka (Szeged). Szövetségi edző: Magyar Gergely. A magyar válogatott mérkőzései: július 31. 18:15 Szerbia augusztus 1. 18:15 Horvátország augusztus 2. 18:15 Spanyolország