UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-07-30 08:58

Kultúrák találkozása

Amikor együtt sportol, majd bulizik ötezer magyar, brazil, portugál, tajvani és chilei gyerek. Tizenegy korosztályban tíz különböző ország csapata diadalmaskodott a kaposvári futballfesztiválon. Sikeresen debütált a röplabda, jövőre a környező országok részvétele is várható.

Nagy-Pál Tamás Immáron tizedik alkalommal rendezték meg Kaposvár egyik, ha nem a legnagyobb nyári eseményét, a csalóka nevű Intersport Youth Football Festivált. Azért becsapós az elnevezés, mert már nemcsak labdarúgó-, hanem kosár-, kézi- és – debütáló sportágként – röplabdatorna is helyet kapott az egyhetes programban.
Youth Festival
Youth Festival
„Minden rendben zajlott, méltó volt a fesztivál a tízéves jubileumhoz – nyilatkozta honlapunknak a szervezők képviseletében Orosz Ferenc. - Már a megnyitó is megadta az alaphangot, hiszen négyezer szurkoló jött el a Rákóczi stadionba. Kaposvárnak nem nagyon volt egy héten keresztül olyan zuga, ahol nem botlott sportoló gyerekekbe az ember. A belváros tőlük volt hangos, az iskolák, kollégiumok, tornatermek és focipályák mind-mind használatban voltak.” A nyitóünnepség nemcsak a nézők miatt sikerült látványosra, hiszen – akárcsak az olimpián – minden résztvevő gyerek az országa nevét tartalmazó táblája, illetve nemzeti zászlója mögött vonult fel a főtéren. A tíz fiú- és egy lánykorosztály részére rendezett futballtornán összesen két magyar csapat, a PMFC és a Kaposvár ünnepelhetett győzelmet. „Ez átlagosnak mondható, minden évben két-három magyar alakulat szokott nyerni. Én inkább onnan közelítek, hogy összesen tíz ország csapata lett tornagyőztes a különböző korosztályokban, ami a rendezvény sokszínűségét mutatja. Svéd lánycsapat diadalmaskodott például, a fiúk között pedig portugál, skót vagy brazil gárda is az élen végzett. Vagyis nem egy-egy műhely vagy ország uralta a mezőnyt.”
Youth lányok
Youth lányok
A brazilok nem hazudtolták meg hírnevüket: öt mérkőzésen összesen tizenhat gólt szereztek, a fináléban 5-0-ra ütötték ki román ellenfelüket az U15-ös korosztályban. A fesztivál történetében először röplabdatornát is rendeztek, melyen többek közt a serdülő- és ifjúsági válogatott is részt vett, utóbbi győzelmével ért véget a fiúk U16-os viadala. „Egy helyszínen játszott négy ország tizenhat csapata. Remek tapasztalatszerzési lehetőség volt ez a Kaposvári Röplabda Akadémia játékosainak, hiszen idősebb és külföldi ellenfelekkel is játszhattak. A műhely vezetői külön levélben meg is köszönték nekünk a tornát, bízva abban, hogy jövőre a környező országokból is érkeznek csapatok. És pontosan ez a tervünk. Idén az volt a cél, hogy bemutató jelleggel helyet kapjon a sportág, de a következő alkalommal szeretnénk, ha még komolyabbá válna.” A fesztivál tizedik születésnapját is méltóképpen megünnepelték. „Nagy buli volt a főtéren és minden résztvevő kapott egy-egy szelet tortát. Figyeltünk arra, hogy ne csak sportoljanak a gyerekek, hanem máshogy is kikapcsolódhassanak. Egyik nap a Városháza dísztermében volt coach-parti, ahol tapasztalatokat cseréltünk az edzőkkel. Rengetegen mondták, hogy jönnek jövőre is, arról nem szólva, hogy sok csapat már most sem először vett részt az eseményen.” Orosz hozzátette: azt is sikernek könyvelték el, hogy még Chiléből és Tajvanról is érkezett csapat, és bíznak benne, hogy a jövőben is megőrzik a fesztivál multikultúrális jellegét.