UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2014-07-31 11:49

Se öröm, se csalódás

Ezüstérem és a győztes rivális is Pásztor Bence nyakába „került" a junior-világbajnokság kalapácsvető döntője után. A VEDAC atlétája kicsit csalódott ugyan, de annak örül, hogy sokat fejlődött az elmúlt két évben.

reb Talán elképzelni sem tudjuk az alábbi lelkiállapotot: egész évben, még a korábbiakhoz képest is keményebben készül a kalapácsvető. A junior atlétikai világbajnokságon jó dobással megnyeri a selejtezőt. A döntőben pedig esélyes, az 80,29 méteres egyéni csúcs túlszárnyalható. Csakhogy ott van a nemezis, a katari Asref Amgad Elszeifi, aki másodikra 84 méter felett dob. Olyan nagy ez, amit emberfeletti erőfeszítéssel sem lehet túlszárnyalni.
pasztor_katari_lengyak
pasztor_katari_lengyak
Ezt élte át Pásztor Bence, a VEDAC 19 éves atlétája múlt héten, a eugenei vb-n. Márpedig induljon akármilyen viadalon, s még ha netán kicsi is az esély a győzelemre, ő akkor is nyerni akar. Az Egyesült Államokban azonban nemhogy csekély, semmilyen esélye nem volt. És ezt a döntőben, a dobókörben kellett feldolgozni. – Nem mondom, hogy sokkolt, csak a 84 méteres dobását látva beletörődtem, hogy nem nyerhetek – idézi fel emlékeit Pásztor. – Az edzések alapján tréneremmel úgy éreztük, a 82-83 méter sem lehetetlen, ám egyszerűen képtelenség volt nagyobbat dobni, mint riválisom. Azért három kísérletem ráment arra, hogy feldolgozzam a helyzetet, de az utolsó sorozatban értem el az egy centiméter híján nyolcvan méteres eredményt. A mester, Zentai Tibor azt mondja, két éve, a hasonló sorrendet hozó barcelonai junior vb-n Pásztor még sokkos állapotban állt a dobogó második fokára. Nem tudta megérteni, hogy lehet valaki annyival jobb, pedig ő mindent megtett a felkészülés alatt. Ezúttal könnyebben és hamarabb tudomásul vette az ezüstérem tényét. Ebben az is segített, hogy a katari fiatal szinte a nyakába ugrott, amikor meglátta, és nagyjából félórát beszélgettek teljesen hétköznapi témákról. Pásztor elmondása szerint Elszeifi nagyon rendes srác, s bár sokan találgatnak, mi állhat az űrteljesítmény hátterében (két éve dobta meg a mai is világcsúcs 85 méter feletti eredményt), közvetlen, rokonszenves.
pasztor_zentai
pasztor_zentai
Noha az aranyérmet nem lehetett elvenni az egyiptomi származású kalapácsvetőtől, érdemes figyelni a fejlődésre. Pásztor Barcelonában még több mint nyolc méterrel végzett ellenfele mögött, s míg a katari azóta nem javított az eredményén,  a VEDAC atlétája métereket lépett előre. Ennek pedig örülni kell, még ha az ezüstnek nem is tudott – igaz, nem is bánkódott rajta. A két fiatal versengése később meghatározhatja a sportágat? – szegezzük neki a kérdés Zentainak, aki óvatosan válaszol. – Fontos figyelembe venni, hogy bár Bencére várnak még korosztályos Európa-bajnokságok, ők most lépnek át a felnőttmezőnybe. A hatkilós helyett nehezebb, több mint hétkilós szer kerül a kezekbe. Évek kellenek, míg a felnőttek között labdába rúghatnak. Addig pedig fel kell dolgozni, hogy a korosztály sztárjaiból hirtelen csak sokadik helyezettekké válnak. Ínséges időknek nézünk elébe, de ha sikerül ezt – anyagi támogatást élvezve – mentálisan átvészelni, bármi megtörténhet. Pásztor egyetért mesterével, ám ő határozottabban állítja: ha öt-hat év múlva felnőnek, meghatározók lesznek a világ kalapácsvetésében. A nehéz időkre pedig éppen a korosztályos sikerek adhatnak erőt. Még ha a junior vb-ezüst most a se öröm, se csalódás kategóriába kerül.