UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-08-02 16:46

Nem tucatgyőzelem

A hajrában állva hagyta ellenfelét, és utolsó meccsén 32-20-ra nyert a magyar leányválogatott a macedóniai ifjúsági kézilabda-világbajnokságon. Csapatunk a tizenötödik helyen végzett.

reb Majdnem két hete annak, hogy a macedóniai ifjúsági kézilabda-világbajnokság rajtján meglepő, s egyben nagyszerű győzelmet aratott a magyar leányválogatott Oroszország ellen. Ifjabb Kiss Szilárd csapata később sem hibázott a csoportkörben, így aztán minden kézilabdabarát nagy reményekkel várta a folytatást. Bár a szövetségi edző mindenkit óva intett, mondván, a kieséses szakaszban kell bizonyítani, nehéz volt megemészteni, hogy a társulat a nyolcaddöntőben már megnyert meccsen sem tudott révbe érni a hollandok ellen.
monori_orsolya
monori_orsolya
A 16 közötti búcsú megtörte a lányokat: a horvátok ellen rosszabb, a norvégok ellen már jobb játékkal, de kikaptak. Akármennyi sérülés is sújtotta a vb-t megelőzően a gárdát, a csoportkör parádéját látva nem lehet nem szomorúnak lenni amiatt, hogy a franciák ellen csupán a 15. hely volt a tét. Persze, kellett a siker, mert korántsem mindegy, milyen szájízzel fejezik be a viadalt a fiatalok. Mindkét oldalon rontott támadásokkal indult a meccs, amelyen az első találatot Monori Orsolya szerezte. Az egyik legjobb magyar passzív játék alatt hálóba talált, ám a bírók lefújták a szabálytalanságot, és nem adták meg a gólt. Monorit ez nem zavarta, szabaddobás után ugyancsak kilenc méterről, felugorva ugyanoda bombázta a labdát, ez pedig már jegyzőkönyvbe került. A felek felváltva vezettek: az atletikus franciák olykor gyilkos erejű lövésekkel vették be Mistina Kitty hálóját, ám mieink tartották a lépést. Sőt Hámori Konszuéla, Gerháth Fanni és Diószegi Nikolett jóvoltából 7-4-es vezetés alakult ki, hosszú percekre.  Bár az ellenfél igyekezett, csak zárkózni tudott, egyenlíteni egyszer sem. Az utolsó percben, ifjabb Kiss Szilárd időkérése után, zsinórban másodszor, a vb nagy részét sérülés miatt a padon töltő Ferenczy Fruzsina volt eredményes. Míg ezért dicsérhette tanítványait a mester, azért már egyáltalán nem, hogy Camille Mandret egyedül maradt a hatoson. Így aztán övé lett a 14-10-zal záruló játékrész utolsó érdemi megmozdulása. A franciák az öltözőben ragadtak, legalábbis részben erről tanúskodott a sorozatban szerzett négy magyar gólt. Nem csoda, ha mesterük alig öt perc után időkérésre kényszerült. Csekély eredménnyel: bár kétszer is betaláltak játékosai, közben Horváth Petra is belőtte a kihagyott hetes után visszapattanó labdát, és már 19-12-es magyar előnyt mutatott az eredményjelző.
ifjabb_kiss_szilard
ifjabb_kiss_szilard
Az félidő eleji ötgólos sorozat döntőnek bizonyult: bár a kék mezesek igyekeztek tartani a lépést, az utolsó tíz percben érkező nyolc magyar gólra mindössze egyszer feleltek. Így a vb zárásaként tucatnyi találattal, 32-20-ra győzött a magyar leányválogatott, és a 15. helyen zárta a világbajnokságot. Ifjabb Kiss Szilárd szövetségi edző a mérkőzésen túlmutatón értékelte honlapunknak a vb-szereplést. – Nagyon picike pozitívum az, hogy ekkora sikerrel zártuk a világbajnokságot. Persze gratuláltam a lányoknak, mert volt hitük és erejük küzdeni. Azt hiszem, következetes vagyok, hiszen már a vébé előtt is felhívtam rá a figyelmet (például ITT és ITT - A szerk.), nagyon tartalékos válogatottal kell harcba indulnunk. Csak egy példa: a tavalyi Európa-bajnokságon 186 gólt lőttünk, ebből 108-at olyanok, akikre most sérülés miatt nem számíthattam. Őket nem tudtuk megfelelően pótolni. Tizenkét napot készült együtt a csapat, hét újonccal utaztunk Macedóniába. Ráadásul az első meccsen Ferenczy Fruzsina is megsérült, Gerháth Fannit pedig csak minimálisan lehetett terhelni. Ezek tények, amelyeket fontos rögzíteni. A csoportkör után sokan esélyesnek kiáltottak ki minket, pedig mi sohasem gondoltunk annyira előre. A holland meccset szó szerint elbénáztuk, a lányok és én is hibáztam. Igaz ez akkor is, ha sokkal jobb gárda a holland, mint sokan gondolják. Összességében mégis, kilenc meccsen hatszor egész jól kézilabdáztak a gyerekek, nyertünk, két vereséget szenvedtünk, és a norvégok csak hetespárbajban győztek le minket. Vállaljuk a tizenötödik helyet, és mindent megteszünk azért, hogy előre lépjünk. Azt azonban senki nem veheti el a lányoktól, hogy fejlődtek, erősödtek. Ha csatlakoznak hozzájuk a sérültek, bármelyik válogatott ellen jók lehetünk. Ezért köszönöm a nekik, valamint a stábnak, és külön Papp Györgynek a munkát. Illetve azoknak, akik a második héten, a vereségek idején is támogattak és biztattak minket. Leány U18-as világbajnokság, Macedónia, 15. helyért. Magyarország-Franciaország 32-20 (14-10) Magyarország: Gercsó, Mistina (kapusok), Bouti 1, Csala 1, Diószegi 4, Faluvégi 2, Ferenczy 5 (1), Gerháth 1, Hámori 5, Hornyák B., Horváth P. 4 (3), Kiss N., Monori 4, Papp 1, Pásztor, Pintér 4. Szövetségi edző: ifj. Kiss Szilárd. Franciaország: Frank, Alric (kapusok), Bouchard, Derrien, Dos Reis 3, Kieffer 1 (1), Lepere 3, Mandret 2, Millot, Philipp, Plazanet 4, Sercien Ugolin 6, Sylla, Takamoud, Toublanc 1 (1). Szövetségi edző: Christophe Caillabet. Kiállítások: 2, ill. 4 perc. Hétméteresek: 7/5, ill. 3/2.