UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-08-03 12:52

Szokatlan magyar módi

Remek játékkal, a harmadik csoportmeccsén is diadalmaskodott a magyar leányválogatott az A-divíziós U16-os kosárlabda Európa-bajnokságon. A sikersorozat után a szövetségi edző, Magyar Gergely honlapunknak elmondta, a csapat tartása is a jó szereplés titka.

rebA felszabadultság, ha aranyat egyelőre nem is, csoportgyőzelmet és címvédő-verést ért Spanyolország ellen. Számítottak erre? – Úgy fogtuk fel, hogy a két korábbi siker után (ezekről ITT és ITT olvashat bővebben – A szerk.) nekünk nincs veszítenivalónk. A regnáló Európa-bajnok ellen senkinek sem lenne könnyű dolga, még ha a mostani spanyol keret nem is teljesen egyezik meg a tavalyival. Az volt a legfontosabb, hogy felszabadultan és nyugodtan játsszunk. A lányokkal több sarkalatos pontot megbeszéltünk, amit tökéletesen betartottak. Nagyon éretten és taktikusan kosárlabdáztunk, megleptük az ellenfelet.
spanyolmeccs02_fibaeurope_rebay_viktor
spanyolmeccs02_fibaeurope_rebay_viktor
– Mi volt a váratlan húzás? – Elsősorban taktikai elemek. A spanyolok fő fegyvere, hogy gyors indításból sok kosarat szereznek. Mondtam a lányoknak, hogy ezt ne engedjük, rendeződjünk vissza minél hamarabb. Illetve, verjük meg őket a saját fegyverükkel, azaz lendületes támadásokkal, mivel ők lassabban érnek vissza. A másik fontos feladat az volt, hogy kivegyük a játékból a legjobbjukat, Iris Juniót. Ez abszolút sikerült, amitől ő elvesztette a ritmusát, a spanyolok pedig általában is, begörcsöltek, idegesek lettek. – Ennek tudható be, hogy a találkozó végén edzőjük meglehetősen sportszerűtlenül viselkedett? – Szerintem igen. Az egész meccsen nagyon frusztrált volt, sokszor inkább a játékosaimmal, velem, a bírókkal foglalkozott a saját csapata helyett. A szokásoknak megfelelően a vesztes együttes mesterének kellene gratulálnia a győztesnek, de én mentem hozzá, mert ő nem jött. Nem fogadta el a kézfogásomat, ráadásul néhány keresetlen szót ejtett a a munkámról is. Ez az ő véleménye, az incidenst jelentettem a komisszárnak, aki jelezte, ő is látta. Innentől nem foglalkozom vele, a viselkedése a saját szegénységi bizonyítványa.
magyar_gergely_fibaeurope_rebay_viktor
magyar_gergely_fibaeurope_rebay_viktor
– Térjünk vissza a mérkőzésre: mikor érezte azt, hogy ezt meg lehet, netán meg kell nyerni? – Az nem volt bennem egyszer sem, hogy muszáj győznünk, mert azért sejtettem, hogy az első negyed és az első félidő játékát nem biztos, hogy tudjuk tartani. Így is lett, a spanyolok vezettek is. Amikor viszont felzárkóztunk, bennem volt, hogy miénk lehet a meccs. A játékosaim tartását mutatja, hogy hátrányban sem viselkedtek tipikus magyarként, nem omlottak össze, hanem a pozitív szemlélet és két-három lány átlendített minket a nehéz helyzeten. – A csoportkör után egy nap pihenő jut az újabb három meccs előtt. Milyen állapotban vannak a lányok? – Meglepően jól bírják, a spanyolok ellen győzték erővel a gyorsindításos játékot. Kemény ez a sorozatterhelés, de szerintem fizikálisan nem lesz gond. A szünnap persze nagyon jól jön. Ma a debreceni aquatikumban regenerálódunk, hétfő délelőtt edzünk. – Négy pontot visznek a középdöntős hatos csoportba, azaz, igencsak kecsegető helyzetben vannak, hogy kiharcolják a negyeddöntős szereplést. – Az biztos, megkönnyítettük magunknak az utat. Ugyanakkor azt mondom, amit korábban is, a lányoknak: a siker csak akkor ér valamit, ha a következő szakaszban is legalább egyszer, de inkább kétszer nyerni tudunk. – A görög, török, orosz hármasból kit kellene elcsípni? – Egyértelműen Görögország és Törökország ellen van inkább esélyünk. Az egymás elleni találkozójukat élőben láttam, le is szűrtem néhány dolgot. Az orosz nagyon jó szerkezetű csapat, és azt, ugye, nem kell magyarázni, milyenek a merítési lehetőségeik. Persze, ahogy a spanyolok sem verhetetlenek, ők sem azok. U16-os A-divíziós Eb, Debrecen, a középdöntő magyar mérkőzései Augusztus 4., hétfő, 18:15: Görögország Augusztus 5., kedd, 18:15: Törökország Augusztus 4., szerda, 18:15: Oroszország