UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-08-04 12:52

Román henger a döntőben

Románia leiskolázta a döntőbe némi meglepetésre jutó Németországot, míg Dánia küzdelmes meccsen szerezte meg a bronzérmet Montenegró elöl a macedóniai leány ifjúsági kézilabda-világbajnokságon.

reb Bár leányválogatottunk szombat délután, 15. helyezéssel befejezte a Macedóniában rendezett U18-as, ifjúsági világbajnokságot, ha letesszük a „magyar szemüveget”, a világverseny java, bizony, vasárnap következett. Az általunk a csoportban bravúrral legyőzött, a vb nagy esélyesének tartott Oroszország ugyan bekerült a legjobb nyolc közé, a nyolcadik hely után várhatóan nem járnak örömtáncot a kontinensnyi ország kézilabda-szakemberei. Ugyanakkor érdemes figyelni a felnőttek között világbajnok Brazília utánpótlására: az egyaránt kilencgólos Paula Bruna és Silva Ligia repítette dél-amerikaiak megcsípték a hetedik helyet.
romania_vb_elso
romania_vb_elso
A nyolcaddöntőben számukra a sírból visszahozott mérkőzésen az ellenünk továbbjutó Hollandia elveszítette utolsó találkozóját, de a hatodik hely így is szép teljesítmény. Az ötödik pozícióban Dél-Korea zárt. Az ugyancsak a vb egyik esélyesének tartott Dánia rosszul kezdte a bronzmérkőzést Montenegró ellen: az első félidőben csak üldözték ellenfelüket, ekkor még távolinak látszott az érem. Az 56. percig egyszer sem vezettek, csakhogy míg Montenegró az utolsó tíz percben mindössze kétszer volt eredményes, az északiak remek végjátékot produkáltak: az összesítésben hét góllal záró Mai K. Nielsen utolsó találata bronzérmet ért. Mélységesen kellett csalódniuk azoknak, akik izgalmakat, drámát, kiélezett összecsapást vizionáltak a világbajnoki fináléra. A csoportban már egyszer legyőzött Németország méltó ellenfél sem tudott lenni a döntőben. A románok már az első játékrészben eldöntötték az aranyérem sorsát, ugyanis azt senki sem gondolhatta, hogy a 15-7-es játékrész után az ellenfél képes lesz fordítani. Még kozmetikázni sem tudta az eredményt, akárhogy is próbálkozott. Ugyan germán honfitársaik Ausztriában elsőséget ünnepelhettek a junior férfi Európa-bajnokságon, itt nekik csak statisztaszerep jutott Románia 32-21-es sikeréhez. A németek a legértékesebb játékosnak választott Emily Bolk egyéni elismerésével vigasztalódhattak, míg a vb legeredményesebbje, 81 találattal, a két évvel idősebbek között, a junior vb-n is szereplő dél-koreai Ju Szo-dzseong lett. Leány U18-as kézilabda-világbajnokság, helyosztók: Döntő: Románia-Németország 32-21 (15-7), bronzmérkőzés: Dánia-Montenegró 20-19 (8-13), az 5. helyért: Dél-Korea-Hollandia 33-27 (17-17), a hetedik helyért: Brazília-Oroszország 34-31 (14-14). Álomcsapat Kapus: Jesica Jochims (német), balszélső: Itana Grbic (montenegrói), beálló: Lorena Ostase (román), jobbátlövő: Stine Bindslev Holm (dán), balátlövő: Biana Maria Bazaliu (román), irányító: Cristina Laslo (román), jobbátlövő: Durdina Malovic (montenegrói). A legértékesebb játékos: Emily Bolk (német) A legeredményesebb játékos: Ju Szo-dzseong (dél-koreai) Végeredmény Világbajnok: Románia 2. Németország, 3. Dánia, 4. Montenegró, 5. Dél-Korea, 6. Hollandia, 7. Brazília, 8. Oroszország, 9. Svédország, 10. Horvátország, 11. Portugália, 12. Argentína, 13. Norvégia, 14. Japán, 15. Magyarország, 16. Franciaország, 17. Macedónia, 18. Tunézia, 19. Paraguay, 20. Angola, 21. Kazahsztán, 22. Kína, 23. Kongó, 24. Üzbegisztán.