UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2014-08-06 19:27

Nyerő hármas

A Gálfi Dalma, Stollár Fanny, Udvardy Panna hármas Nagy-Britanniát, Fehéroroszországot és Franciaországot legyőzve megnyerte a budapesti U16-os tenisz Európa-bajnokságot.

UP-info A budapesti házigazdák már azzal sem akármilyen bravúrt hajtottak végre, hogy házigazdák lettek: az U16-os csapat Európa-bajnokság 37 éves története során először nem a svájci Leysin fogadta a teniszezőket. Hétfőn még úgy látszott, az időjárás befolyásolhatja a nyolcas tábla játékrendjét, de a megnyitó csúszásán és minimális halasztáson túl semmi sem akadályozta a játékot.
u16_budapest
u16_budapest
A magyar lányok pedig tettek arról, ne csak a rendezés miatt váljon történelmivé a viadal. Igaz, a nyolc között alaposan ráijesztettek a szurkolókra, hiszen csak végletekig kiélezett küzdelemben múlták felül a briteket. Gálfi Dalma némi meglepetésre kikapott Katie Swantől, ám a másfél hete az egyéni Eb-n bajnok Stollár Fanny a győzelmi kényszerben is 6-2, 6-3-ra verte Maia Lumsdent, így jöhetett a döntő találkozó. Az Eb-n párosban első Gálfi, Stollár duó 6-3-ra nyerte az első játszmát, majd 6-2-re bukta a másodikat. Már elúszni látszott a továbbjutás, hiszen a döntő szettben 2-0 után öt játékot nyertek a britek. A mieink ekkor hatalmas hajrába kezdtek, és három meccslabda (!) hárításával rövidítésre mentették a találkozót. A hátrányból egyenlítő páros lélektani előnyével pedig 7-6-tal övék lett az utolsó szett , így a mérkőzés is. Az elődöntőbe jutással a lányok már biztosították indulásukat a szeptemberi világbajnokságon, de ezzel korántsem érték be. A fehéroroszok ellen előbb Gálfi Dalma  6-3, 6-4-ra verte Arjana Szabalenkót, ellenben Stollár kikapott 6-2, 6-4-re Vera Lapkótól. Páros meccsüket látva ezúttal senkinek sem kellett nyugtatóért nyúlnia, a 6-3, 6-0-ás eredmény 2000 és 2013 után fináléba repítette az U16-os leányválogatottat. Egy éve Svájcban Oroszország 3-0-ra nyert, ám szerdán nem a mumus, hanem Franciaország várt mieinkre. Ha valaki izgalmakat vizionált a döntőre, más sportágat kellett keresnie, ugyanis a lányok pillanatig sem hagytak kétséget afelől, ki a jobb. Gálfi kezdett, s ezt 6-3, 6-4 arányban Tessah Andrianjafitrim bánta. Stollár valamivel többször hibázott, ám ez is csak arra volt elég, hogy Lucie Wargnier három játszmásra nyújtsa az összecsapást. A nandzsingi ifjúsági olimpián is induló Stollár 6-7, 6-3, 6-2-es sikere a trófeát jelentette a magyar válogatottnak. A csapat Eb-k történetében mindössze kétszer született hasonló magyar siker: 1988-ban a leány U14-es, 2010-ben a fiú U18-as együttes ért a kontinentális csúcsra.