UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-08-12 12:59

Remekeltek a reménységek

A serdülő leányok első, a fiúk második helyen végeztek a kézilabda Olimpiai Reménységek Versenyén, Gyöngyösön. A két szakvezetőt, Bohus Beát és Vágó Attilát kérdeztük a sikerekről.

reb Címvédőként érkezett a leány és fiú kézilabda-válogatott is a hagyományos, háromnapos Olimpiai Reménységek Versenyére, Gyöngyösre. A szereplés értékelését nem pusztán az udvariasság miatt kell a lányokkal kezdeni, hiszen Bohus Bea válogatottja mindhárom ellenfelét legyőzve védte meg elsőségét.
orv_lany_gykk
orv_lany_gykk
Pedig nem volt egyszerű dolga a korábbi kiváló kézilabdázónak: a különböző klubokból érkező játékosok nagyon eltérő munkát végeztek a szezonkezdés megelőzően (volt, aki labdát sem látott a közös felkészülés előtt), ez pedig megnehezítette a csapat összerázását. Azért a gyöngyösi négy felkészülési nap meghozta eredményét: a társulat soraiban hat újonccal aratott háromgólos sikert a csehek ellen. Szlovákiát felszabadult, könnyed játékkal győzték le honfitársaink, majd Lengyelország ellen – a döntőnek beillő találkozón – az első félidőben tíz góllal vezettek, így a második játékrészben Bohus megtehette, hogy mindenkinek lehetőséget adott. A lányok ezzel a tornával búcsúztak a korosztálytól, továbblépnek az ifjúságiak közé, így kíváncsiak voltunk, mik a szakember tapasztalatai a tanítványairól. – Azt látom a fiatalokon, hogy túl sok mérkőzését játszanak – hívja fel a figyelmet a problémára Bohus Bea. – Fontos lenne, hogy ebben a korban az életkori sajátosságaiknak megfelelő képzésben részesüljenek, a sok meccs viszont ennek rovására megy. A lengyelek edzőjével beszélgettem, aki elmondta, a fiatalok heti egy találkozót játszanak. Talán ennek is köszönhető, hogy rengeteget fejlődtek tavalyi önmagukhoz képest.
orv_fiu_gykk
orv_fiu_gykk
Csatlakozik kollégája véleményéhez Vágó Attila, a serdülő-fiúválogatott vezetője is. Szerinte is túl sok mérkőzést játszanak a fiatalok, van, aki a serdülő, az ifjúsági, az NB I/B ifjúsági és a diákolimpiai találkozókon is szerepel. Költői a kérdés, vajon mennyi idő jut edzésre és fejlesztésre heti három-négy összecsapás mellett… Márpedig mottója szerint gyermekkorban könnyebb győzni, mint játszani, de felnőttként csak az tud győzni, aki gyerekként megtanult játszani. Azért együttese így is fontos tapasztalatokat szerzett Gyöngyösön - annak ellenére, hogy két kulcsjátékosát sérülés miatt nélkülöznie kellett a szövetségi edzőnek, és vírusos megbetegedés is hátráltatta a munkát. Szlovákiát könnyedén verték a magyarok, majd Románia ellen maguknak tették nehézzé a mérkőzést, de így is sikerült egygólos győzelmet aratniuk. Lengyelország ellen a szakvezető elmondása szerint látványos, férfias küzdelmet vívtak, ám fejben elfáradtak, így megérdemelten nyert az ellenfél. – Nyilván nem a tizennyolc gólos sikerből, hanem a lengyelek elleni vereségből lehet tanulni – mondja Vágó Attila. – A játékosaim technikailag és taktikailag erősek, ugyanakkor az látszik, a fizikai felkészültségen javítani kell. A havi közös összetartásokon nem lehet erőt fejleszteni, csakhogy a klubokban eltérő munka zajlik, így más-más állapotban érkeznek a játékosok is. Ebben mindenképpen előre kell lépni, ahogy a képzésre is több időt kell juttatni, ha később is sikeres válogatott akarunk látni.

Bohus külön megköszönte a remek szervezést: ahogy mondja, Kotormán Attilától nem tudtak olyat kérni, amit ne teljesített volna, és a külföldi együttesek is dicsérték a gyöngyösi vendéglátást.

Magyar serdülőválogatottak mérkőzései az Olimpiai Reménységek Versenyén, Gyöngyös. Leányok: Magyarország-Csehország 34-31, Magyarország-Szlovákia 35-19, Magyarország-Lengyelország 28-25. Fiúk: Magyarország-Szlovákia 33-15, Magyarország-Románia 28-27, Magyarország-Lengyelország 22-28. Végeredmény. Leányok: 1. Magyarország, 2. Lengyelország, 3. Csehország, 4. Szlovákia. Fiúk: 1. Lengyelország, 2. Magyarország, 3. Szlovákia, 4. Románia. Gólkirály: Tomasz Makowsky (lengyel). Gólkirálynő: Háfra Noémi. Legjobb kapus (fiú): Eduard Duman (román). Legjobb kapus (lány): Oliwia Kaminska (lengyel). Legjobb játékos (fiú): Krystian Wolowiec (lengyel). Legjobb játékos (lány): Lakatos Rita.