UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2014-08-14 10:39

Két magyar, egy cél

Tornászaink a döntőbe jutással már elégedettek lennének az ifjúsági olimpián. Dévai Boglárka és Kardos Botond számára az a legfontosabb, hogy a versenyen a legtöbbet hozzák ki magukból. Edzőik tisztes helytállást várnak tőlük.

Pusztai Viola Dévai Boglárka biztosan nem úgy áll majd oda Nandzsingban az ugráshoz, mint kedvenc filmjében Haley Graham. A tizennégy éves tornászlány ugyanis a szerenkénti döntőbe akar kerülni ebben a versenyszámban az ifjúsági olimpián. Kardos Botondnak ugyanez a célja talajon, s ha a Talajfogás főszereplőjéhez hasonlóan teljesíti a gyakorlatát, akkor minden esélye megvan erre. Az ifjúsági olimpia forgatókönyvét azonban már az élet írja. Könnyű dolga egyik tornászunknak sem lesz, hiszen a lányoknál és a fiúknál is negyvenkét versenyző indul. A selejtezőből csupán tizennyolcan jutnak az egyéni összetett verseny döntőjébe, illetve szerenként a legjobb nyolc szerepel a fináléban.

A torna selejtezője során a lányok talajon, gerendán, felemás korláton és ugrásban, a fiúk talajon, lólengésben, gyűrűn, korláton, nyújtón és ugrásban mutatják be a gyakorlatukat. A szerenként kapott pontok külön-külön a szerenkénti, összesítve az egyéni összetett verseny eredményét adják, azaz így alakul ki a döntő mezőnye.

Reszeli Péter, Kardos Botond és Dévai Boglárka fotó: utánpótlássport.hu
Reszeli Péter, Kardos Botond és Dévai Boglárka fotó: utánpótlássport.hu
Dévai Boglárka tulajdonképpen kétszer is kiharcolta a nandzsingi kvótát. Először májusban, a szófiai Európa-bajnokságon, amelyen a juniorok egyéni összetett versenyében elért helyezésével megszerezte az indulás jogát Magyarországnak. Másodszor pedig júniusban, a magyar szakvezetés ugyanis Honti Kittivel versenyeztette az olimpián való részvételért. Bogi végül bizonyította: őt kell indítani a játékokon. Elmondása szerint a felkészülése jól sikerült, az edzések között pedig még arra is maradt ideje, hogy manikűröshöz menjen: az ifjúsági olimpia alkalmából ugyanis egyedi festés díszíti a körmeit. Kardos Botond nem készült hasonló extrákkal Nandzsingra, a munkát viszont becsülettel elvégezte, ezt edzője, Reszeli Péter is így látja. – Nagyon jól sikerült Botond felkészülése, vége volt az iskolának, nem nyomasztották a vizsgák, illetve hogy melyik tantárgyból hogy áll, így sokkal felszabadultabban tudtunk dolgozni vele. Lehetőségünk volt a felnőtt válogatottal készülni, két hétig Görögországban edzőtáboroztunk velük, majd Tatán és Budapesten folytattuk a munkát.

A 2010-es szingapúri ifjúsági olimpián két magyar versenyző indult. Vágner Levente az egyéni összetett döntőjében a tizenharmadik, a lólengés fináléjában ötödik lett. Mitykó Szabina Bianka ugrásban jutott döntőbe, s a nyolcadik helyet szerezte meg.

Botond úgy gondolja, a versenyre mind fizikálisan, mind lelkileg fel tudott készülni. Nagy elvárásai nincsenek, azzal már elégedett lenne, ha bekerülne az egyéni összetett a fináléjába, illetve talajon a döntőben is bemutathatná a gyakorlatát. – A talaj a legerősebb számom, ez a kedvencem és ebben szeretnék jól szerepelni. Nagyon erős lesz a mezőny, nekem az a legfontosabb, hogy mind a hat gyakorlatomat hibátlanul, illetve a lehető legjobban hajtsam végre. A fiatal tornászra - aki 2013-ban a Gymnasiaden második lett talajon - edzője sem tesz terhet, honlapunknak elmondta, a tisztes helytállás a cél. Bogi trénere, Rácz Gábor sem határozott meg túlzott elvárásokat tanítványával szemben: ugrásban a döntőbe kerülést célozták meg.  A verseny kezdetéig, augusztus 17-ig Dévai Boglárka és Kardos Botond programjában csak edzés szerepel, a munka elvégése után azonban kikapcsolódásra is jut majd idő Nandzsingban. Főoldali kép forrása: mob.hu