UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2014-08-18 16:33

Arany a papa emlékére

Fantasztikus napot tudhatnak maguk mögött a magyar úszók: Szilágyi Liliána (parádés idővel) és Grátz Benjámin arany-, míg Sztankovics Anna és Szabó Norbert bronzérmet szerzett a nandzsingi ifjúsági olimpián.

reb Már előre dörzsölhette a tenyerét minden magyar „úszóbolond”: az itteni idő szerint délben kezdődő programban négy szám fináléjában is sikerre éhesen álltak rajtkőre fiataljaink a nandzsingi ifjúsági olimpián. És nem kellett sokáig várni az első aranyra. Már a tény, hogy Szilágyi Liliána és Sebestyén Dalma is döntőbe került 200 m pillangón, előrevetítette a sikert. A rajtot követően a kínai versenyző kezdett jobban, ám már az első fordulókor Szilágyi került az élre. Bár a rivális még tartotta vele a lépést, a második ötvenet követően a Kőbánya SC fiatalja fél testhosszal vezetett. Innentől pedig nem volt kérdés, ki nyer: Liliána egy évvel ezelőtti, a junior-világbajnokságon szerzett ezüstérmét a legfényesebbre cserélte - ő szerezte a magyar küldöttség első aranyát.
szilagyi_liliana_giorgio_scala02
szilagyi_liliana_giorgio_scala02
A dobogón óriási mosollyal, a himnusz alatt néma áhítattal ismerkedett az aranyéremmel és az érzéssel: ifjúsági olimpiai bajnok lett. Az ugyancsak úszóként olimpikon Szilágyi Zoltán lányának a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, Schmitt Pál adta át a medáliát. A másik indulónk, Sebestyén Dalma ötödikként érte el a falat, 2:10,34-gyel. Szilágyi 2:06,59-es ideje a világ harmadik legjobb idei eredménye, új junior-világrekord. Ráadásul a fiatal napra pontosan egy évvel azután nyerte meg az ifjúsági játékokat, hogy nagypapája, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Gyarmati Dezső elhunyt… Szilágyi Liliána győzelme utáni nyilatkozatát itt tekintheti meg. Hogy 50 méter mellen nem számolhattunk magyar győzelmi esélyekkel, azt egyedül a litván olimpiai bajnoknak „köszönhetjük”. Ruta Meilutyte ismét bizonyította, hogy ebben a számban kerek e világon nincs nála jobb. Nekünk persze fontosabb, hogy a harmadik helyen az a Sztankovics Anna ért be, akinek az 50 mell amolyan felvezetés főbb számaira, a 100 és - elsősorban - a 200 méter mellre. A 200 m pillangó után jószerivel még pihegő Sebestyén nyolcadikként érintette a falat. Gyakorlatilag mióta világ a világ, a vegyes úszószámok magyar felségterületnek számítanak. A százhalombattai Grátz Benjámin pedig megfelelt az elvárásoknak, és mindenek előtt valóra váltotta álmát. Pillangón visszafogottabban kezdett, háton zárkózott, a mellúszó résztáv után az már az első helyen fordult. Gyorson pedig úgy húzott el a mezőnytől, mintha csak rakéták repítették volna. A 2:01,08-as eredmény aranyérmet ért neki, míg a honfitárs Szabó Norbert a dobogó harmadik fokára állhat fel (2:02,47). Grátz Benjámin így beszélt aranyérme megszerzése után. Csak emlékeztetnénk: négy évvel ezelőtt, a szingapúri ifjúsági olimpián 4 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzérmet szerzett a magyar úszóválogatott. Nandzsingban már a második nap végére két első és két harmadik helyet gyűjtöttek fiataljaink… Leány 200 m pillangó: 1. Szilágyi Liliána 2:06,59, 2. Yu-fei Zsang (kínai) 2:08,22, 3. Brianna Throssell 2:09,65, … 5. Sebestyén Dalma 2:10,34 Leány 50 m mell: 1. Ruta Meilutyte (litván) 30,14, 2. Julia Willers (német) 31,78, 3. Sztankovics Anna 31,84, ... 8. Sebestyén Dalma 32,42. Fiú: 200 m vegyes: 1. Grátz Benjámin 2:01,08, 2. Povilas Strazdas (litván) 2:02,32, 3. Szabó Norbert 2:02,47