UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2014-08-19 18:52

Parádés riposztok

Záhonyi Petrának nem hátrány a hátrány. Még inkább küzdésre sarkallja, és nem szokott adós maradni a riposzttal. Az ifjúsági olimpián kétszer is megfordította az asszóját, így tett a bronzéremért vívott csörtében is. Meglett a jutalma.

PV Záhonyi Petra vívóként valószínűleg a tizenötös számot jobban szereti, mint a tizennégyest, de ha 2014-ről van szó, az már mindjárt más. Ha a fiatal kardozó később visszaemlékszik erre az esztendőre, biztosan szép emlékek jutnak eszébe. Februárban élete első nemzetközi versenyén, a jeruzsálemi kadet Európa-bajnokságon aranyérmes lett. Pedig már az elődöntőben a mezőny egyik legerősebb vívójával nézett farkasszemet: az orosz Pozdnyakovát remek hajrával győzte le. A döntőben pedig a szintén orosz Klimova ellen nyert, vert helyzetből.
Záhonyi Petra és mestere, Szepesi László Forrás: hunfencing.hu
Záhonyi Petra és mestere, Szepesi László Forrás: hunfencing.hu
Úgy, ahogy most az ifjúsági olimpián tette a negyeddöntőben és a bronzmérkőzésen is. De ne szaladjunk ennyire előre, hisz Petra napja a csoportkörrel indult, amely során a négy győzelem és az egy vereség azt jelentette: kiemeltként csak a negyeddöntőben kell újra pástra lépnie. Ott török ellenfelét úgy győzte le, hogy az első szakasz után még hátrányban volt, aztán hengerelt: 15-11-re nyert, és bejutott a legjobb négy közé. – A csoportmeccseken végig tudtam koncentrálni, nem estem ki a ritmusból, már bemelegítéskor éreztem, hogy jól megy a kezem. A legjobb tizenhat között nem kellett pástra lépnem, addig figyeltem az ellenfelet, és tudtam még egyet iskolázni Partali Csabával, ez is segített – nyilatkozta Petra a verseny után a MOB holnapján. Az elődöntőben nagy falat várt rá az orosz Alina Moszejko személyében, és bizony meg is akadt a magyar lány torkán. Petra igazán nagyot küzdött, de az első szakaszban összeszedett hárompontos hátránya a végére is megmaradt, így 15-12-es vereséget szenvedett. A bronzcsörte pedig – mondani sem kell talán – ugyanúgy kezdődött, mint az előzőek: hátránnyal. A Kárpáti Rudolf Vívóklub tizenhét éves kardozója azonban most sem ismert lehetetlent, és a maga javára fordította az asszót, megszerezve a bronzérmet. Szepesi László tanítványa Nandzsing előtt nagyon izgult, noha a versenyen ennek látszólag nyoma sem volt. Tudta, a bronzmérkőzés nem lesz könnyű, de sikeresen vette az akadályt. – Rosszul kezdtem, hátrányba kerültem, de ki tudtam zárni az eredményt, amelyben sokat segített, hogy a magyar csapat végig buzdított. Mindig a következő találatra koncentráltam, hogy az sikerüljön. Az ifjúsági olimpiai bronzérem eddigi egyik legnagyobb eredményem. Már az is csodálatos érzés, hogy itt lehetek. És még nincs vége az évnek. Kard, leányok. Ifjúsági olimpiai bajnok: Alina Moszejko (Oroszország), 2. Chiara Crovari (Olaszország), 3. Záhonyi Petra (Magyarország)