UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-08-19 20:21

Tízpontos németlecke

Fiúválogatottunk 30-20-as győzelemmel leiskolázta a Németországot a lengyelországi ifjúsági kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének első mérkőzésén, és ezzel – valamint a franciák sikerével – elődöntős.

reb Vélhetően azért, hogy a házigazda lengyelek az esti „főműsorba” kerüljenek, az eredeti program helyett mindjárt a C és D jelű kvartett veretlen gárdáinak találkozójával indult a második csoport középdöntős szakasza az ifjúsági fiú kézilabda Európa-bajnokságon. Az előző szakaszban Magyarország meglepetésre simán verte a horvátokat és a franciákat is (a románok elleni siker papírforma volt), míg a németek a várakozásoknak megfelelően léptek át Lengyelországon, Csehországon és Fehéroroszországon.
EURO 18 WEGRY - NIEMCY
EURO 18 WEGRY - NIEMCY
A mérkőzés kezdetén tapasztalhattuk, a korábbi ellenfeleknél jóval képzettebb vetélytárs került az utunkba. Ugyan kezdésnek Fekete Dávid visszaszedte a kipattanót, és értékesítette a ziccert, mégis, a 7. percben olyat tapasztalhattunk, amit eddig ritkán: két góllal vezetett a rivális. Csakhogy varázsütésre megtáltosodott a magyar csapat, és bő negyedórán keresztül kézisulit rendezett az ellenfélnek. Juhász Ádám cseleire rendszeresen rebbentek szét a rivális védői, a kínálkozó lehetőségeket pedig olykor a higanymozgású irányító, olykor a társai használták ki. Bartók Donát, illetve Győri Mátyás és a már említett Juhász révén középről is veszélyesek voltunk, de Fekete a bal-, illetve a jobbszélen Varjú élt. S hogy tényleg senki ne maradjon ki: a két kapus, Rózsavölgyi Gergely és Pásztor Imre hetest fogott, a beálló Füzi Dániel pedig élményszáma menően szedte össze, és vágta hálóba Juhász labdáját. Nem csoda, hogy 7-4-es hátrányban, már a 13. minutumban időt kért az ellenfél szakvezetője. Néha olybá tűnt, mintha felnőttválogatott játszana-játszadozna ifjúságiakkal, úgy oktatták a németeket mieink. Hogy Gyurka János fiai is ifjak, azt a 20. perc környéki megingás jelezte, amikor kettős magyar emberelőnyben is a vetélytárs talált be.
EURO 18 WEGRY - FRANCJA
EURO 18 WEGRY - FRANCJA
A játékvezetők egyik oldalon sem fukarkodtak a kiállításokkal, ám a mérkőzés távolról sem volt sportszerűtlen, pusztán vitte a lendület a srácokat. A félidőt a játék képéhez hűen az egyetlen jobbátlövőnk, Bartók találata zárta 16-9-re. A szünet nem törte meg mieink lendületét, s a németeknek sem adott szárnyakat. A rivális az első félidőben látottat közelítette támadásban – tizenhat perc alatt mindössze ötször vette be a magyar kaput. A 49. minutumban pedig az a német blamázs is előállt, hogy Varjú Martin bombája már a mieink tízgólos vezetését rögzítette. Azért az egyértelmű volt, a válogatott – a népes magyar szurkolótábor legnagyobb örömére – az utolsó pillanatig komolyan veszi az összecsapást: a szövetségi edző sem forgatta fel jelentősen azért a felállást, hogy tartalékoljon a következő meccsre. Valódi örömjátékot mutatott be a társulat, amelynek köszönhetően állandósult a tízgólos különbség. Így aztán a pályára léptek a kevesebbet szereplők, Nemes Richárd, Gábor Marcell és Ligetvári Patrik is, akik mind-mind góllal hálálták meg a lehetőséget.
EURO 18 WEGRY - NIEMCY
EURO 18 WEGRY - NIEMCY
Mivel a csoport másik meccsén Franciaország 34-18-ra nyert, így a mi 30-20-as diadalunk egyben azt is jelenti, elődöntőbe jutott a válogatott! Mi pedig jelentjük: méltó ellenfél kerestetik! (Folytatás szerdán, este héttől a házigazda ellen.) Gyurka János szövetségi edző így értékelt a lefújás után honlapunknak: – Örömkézilabdának is nevezhetem, amit bemutattunk a németek ellen. Nagyon fontos volt nekünk a mérkőzés, hogy megőrizzük a lendületet. A támadás és védekezés mellett azt beszéltük meg a fiúkkal, érezzék jól és adják magukat. Nagyon fegyelmezetten játszottak, óriásit küzdöttek. Igazából mindegy, mennyivel nyertünk, nekünk csak a győzelem számított, a különbség nem. Eredményünkkel leegyszerűsítettük a képletet, mert a négy közé jutottunk. Azt gondolom, hogy a holtponton túl vagyunk, a románok ellen várakozás alatt teljesítettünk. A fiúk egyre sikeréhesebbek, de továbbra sem számolgatunk, készülünk a következő meccsre. Nagyon jó a hangulat, összetartó a csapat, öröm irányítani. Fiú U18-as Európa-bajnokság, középdöntő, 1. mérkőzés: Magyarország-Németország 30-20 (16-9) Gdynia, játékvezetők: Sekulics, Jovandics (szerbek) Magyarország: Pásztor, Rózsavölgyi (kapusok), Bartók 5, Deák, Fekete 5, Füzi 1, Gábor 1, Győri 6, Juhász 4, Ligetvári 3, Mikita, Nemes 2, Schmid, Szilágyi, Urbán, Varjú 3. Szövetségi edző: Gyurka János. Németország: Porath, Birleim (kapusok), Barten, Blos 3, Claus, Haider, Keller, Kirchenbauer, Mertens 1, Je. Müller 3, Jo. Müller, Schade, Struck 1, Weisgerber 3, Williams 4, Zintel 1, Kiállítások: 14, ill. 14 perc. Hétméteresek: 1/1, ill. 4/2. Az eredmény alakulása: 4. perc: 2-2, 10. perc: 5-4, 15. perc: 8-4, 20. perc: 11-5, 25. perc: 14-7, 30. perc: 16-9, 35. perc: 17-10, 40. perc: 19-13, 46. perc: 22-14, 50. perc: 24-14, 56. perc: 59-18. A csoport másik mérkőzésén: Franciaország -Lengyelország 34-18 (19-10) A II-es csoport állása: 1. Magyarország 4 p (+18), 2. Franciaország 2 p (+8), 3. Németország 2 p (-1), 4. Lengyelország 0 p (-25).