UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-08-22 22:33

Döntőben a csodacsapat

Két vállon a dánok is! Keressük a jelzőket ifjúsági fiúválogatottunk teljesítményére, mert az Európa-bajnokság elődöntőjében is átgázolt ellenfelén, 32-26-ra győzött. A fináléban a francia csapat vár a mieinkre, amelyet egyszer már lehengereltek a lengyelországi kontinensviadalon.

reb A spanyolok és a franciák kemény, küzdelmes meccsen fárasztották egymást a lengyelországi ifjúsági Európa-bajnokság első elődöntőjében, hogy aztán a csoportban általunk alaposan eltángált gallok kerüljenek a fináléba. Oda, ahová nekünk a mieinkkel ellentétes utat bejáró Dánián keresztül vezetett az út. Az északiak már a kvartettben kikaptak a spanyoloktól, majd a középdöntőben Svájc is legyőzte őket, így aztán csak szűken, egymás elleni eredménnyel és gólkülönbséggel kerültek a négy közé. Bezzeg a magyarok! Öt sikeres meccs és sokgólos győzelem után léphettek pályára.
EURO 18 WEGRY - NIEMCY
EURO 18 WEGRY - NIEMCY
Gyurka János szövetségi edző már a házigazda lengyelek elleni sikert követően arról beszélt, hogy a legbiztonságosabb védekezésre és a leggyorsabb támadójátékra lesz szükség a dánok semlegesítéséhez. S valóban, hamar egyértelművé vált: nem gólzáporos mérkőzéshez lesz szerencsénk. Az első negyedóra elteltével mindössze 4-3-as magyar vezetést mutatott az eredményjelző, amiben a remek védekezés mellett oroszlánrésze volt Pásztor Imre kapusnak. A szegedi hálóőr ajtó-ablak ziccerek előtt húzta le a rolót, és hetesből sem tudtak túljárni az eszén. Csakhogy a dánok „elhárítása” sem működött rosszul, így aztán meg kellett becsülni, amikor Ligetvári Patrik, Füzi Dániel, majd Varjú Martin találatával a mérkőzésen először háromgólosra hízott a különbség (8-5). Csakhogy Dánia nem statisztaszerepre jelentkezett, így aztán a 22. percre kiegyenlített. Ha nem is túl sportszerűen. Bartók Donát még a dán játékosok lába előtt feküdt, amikor már indítottak. Gyurka János gyorsan időt kért, de a mester szavairól az egyetlen jobbátlövőnk nagyrészt lemaradt az ápolás miatt. A rövid szünet használt: jött Juhász Ádám szerencsés gólja (hárított a dán kapus, mégis a vonalon túlra csorgott a labda), majd Varjú és Ligetvári is beköszönt. A háromgólos előny a sípszóig megmaradt, 13-10 magyar fórral vonultak szusszanni a felek.
EURO 18 WEGRY - NIEMCY
EURO 18 WEGRY - NIEMCY
Ugyanazzal a lendülettel, precíz és fegyelmezett játékkal tért vissza a pályára az együttes. Korábban Győri Mátyás és Juhász is büntetőt rontott, hát az ősmagyar harcosra emlékeztető Fekete Dávid állt a vonalra, és bevarrta a hetest. Posztjáról, szélről is eredményes volt, s hét perc sem telt el, 17-11-es hátrányban máris időt kért Morten Henriksen. A mondanivalója hatott, szűk négyperces etapot 5-2-vel abszolvált Dánia. Ez azonban csak fellángolás volt: miután kettőre zárkóztak, Gyurka János is kispadhoz rendelte övéit, akik onnantól megtáltosodtak. Hiába nyomta el olykor a dán a magyar szurkolók hangját, a pályán a mieink hengereltek. Minden újabb találat, védés óriási örömkiáltást váltott ki a pirosmezesekből, s hiába volt hátra negyedóra a lefújásig, elképzelhetetlennek tűnt, hogy itt ma rajtuk kívül más győzhet. Mert tényleg nem nyerhetett más. Az utolsó tíz percben kapkodóbbá vált a játék, felváltva potyogtak a gólok, ám a differencia is nőtt. Az utolsó tizenöt másodpercben a mieink már nem akartak a labdához nyúlni, csak ünnepeltek: 32-26-os sikerrel, makulátlan mérleggel masíroztak a fináléba! A döntőt vasárnap 16:30 órakor Gdyniában rendezik, a csoportban már egyszer legyőzött Franciaország ellen. Gyurka János érezhetően felszabadultan értékelt honlapunknak: - Ugyanolyan feltüzelten kezdtük a meccset, mint korábban bármikor. A tét abban éreztette a hatását, hogy több hibával kézilabdáztunk, főleg támadásban, és a szokatlan tempó is nyomott hagyott a játékunkon. Ugyanakkor a csapat fantasztikusan teljesített, a dánok egyszerűen képtelenek voltak könnyű gólokat lőni, és ez volt a siker kulcsa.  Két hullámvölgyünk is volt, amikor zárkózni tudtak, de a nagyszerű egyéni teljesítményeknek is köszönhetően nem volt gond ebből. A második félidő végére megtörtek, onnantól kezünkben volt a mérkőzés. Borzalmasan örülünk, hogy egy lépésre vagyunk a céltól. Azt gondolom, ez volt a legnehezebb találkozó, talán még a döntő is könnyebb lesz. Este még örülünk, jót vacsorázunk, holnaptól pedig készülünk a fináléra. Nem foglalkozunk azzal, hogy a franciákat korábban már legyőztük: mindig jöhetnek meglepetések. A legfontosabb: vasárnap örülni akarunk, de nagyon ! Fiú U18-as Európa-bajnokság, elődöntő. Magyarország-Dánia 32-26 (13-10) Az eredménye alakulása: 5. perc: 2-0, 10. perc: 4-2, 15. 4-3, 21. perc: 8-6, 25. perc: 10-8, 30. perc: 13-10, 35. perc: 16-11, 40. perc: 19-15, 45. perc: 23-18, 50. perc: 27-19, 55. perc: 29-22. A másik elődöntőben: Franciaország-Spanyolország 24-23 (12-10)