UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-08-24 19:32

Eb-második a remek U18-as társulat

A döntőben már nem bírt a franciákkal a magyar fiúválogatott az ifjúsági Európa-bajnokságon. Azonban így is minden dicséretet megérdemel a csapat: 2005 után először nyert érmet fiú utánpótlás-válogatott.

reb Kilenc nappal ezelőtt a franciák legyőzése a csoportban a biztos továbbjutást jelentette a mieinknek a lengyelországi ifjúsági Európa-bajnokságon. Akkor plusz nyolc találatot nyomtak le az ínyencfalatokhoz szokott gallok torkán, most viszont egyetlen aprócska góllal aratott siker is az Európa-bajnoki győzelmet jelentené. Ki hitte volna ezt két hete? Az a magalapozott gyanúnk, maga a csapat és a stáb sem gondolta, aranyéremért játszhatnak az utolsó napon. Ám szép sorban a horvátok, a franciák, a románok, a németek, a lengyelek és a dánok is kapituláltak. Olyan álmot szőtt ez a válogatott, amelyre 1999 óta nem volt példa a fiúk korosztályában (akkor nyert Eb-t a magyar társulat).
EURO U18 FINAL FRANCJA - WEGRY
EURO U18 FINAL FRANCJA - WEGRY
Ahogy Gyurka János szövetségi edző nyilatkozta, a korábbi sikerből nem szabad kiindulni. Erre pedig ráerősített az, amit az első félidőben láttunk. A tét feszültségét pontosan jelezte, hogy több technikai hibát is elkövettek a mieink. Korábbi mérkőzéseinken nem volt megszokott, hogy az ellenfél többször él a gyorsindítás lehetőségével, márpedig a gallok olykor zavartanul törhettek kapura. Azonban ott találták Rózsavölgyi Gergőt, aki bravúrok sorát mutatta be. Támadásban Győri Mátyás és Füzi Dániel volt a nyerőember: a balatonfüredi átlövő az első játékrészben megszórta magát, akárcsak a veszprémi beálló. Egészen a 20. percig jobbára a mieink vezettek, ekkor azonban a francia jobbszélső fineszes találatával 12-11-re, rövid ideig a galloké lett az előny. Megnyitotta falát az ellenfél, ám így sem tudta hatástalanítani a magyar játékot: Füzi helyett ekkor Nemes Richárd volt eredményes a beálló pozícióban. A 28. percben ismét a franciák vezettek, ám Bartók Donát szinte azonnal egyenlített, és Ligetvári Patrik gólja után ismét betalált. Az utolsó másodpercekben elherdálta a labdát a kékmezes válogatott, Fekete Dávid pedig a gepárd sebességével robogott végig, és alakította ki a szünet előtt a 18-16-os állást.
EURO U18 FINAL FRANCJA - WEGRY
EURO U18 FINAL FRANCJA - WEGRY
A két együttes hívei parádés hangulatot teremtettek a gdyniai csarnokban, s ez csak fokozódott az idő előre haladtával. A két szurkolósereg hangpárbajával párhuzamosan küzdöttek a pályán a felek. Két gyors góllal a franciák nyitották a játékrészt, viszont vérrel-verejtékkel, de csak a magyarok vezettek. Ám a hétmétereseket még fogcsikorgatva sem sikerült értékesíteni: a 35. percben háromból már a harmadik maradt ki… Sportszerű, de öldöklő küzdelem folyt a pályán: egyetlen pillanatra sem lehetett megnyugodni. Ligetvári tíz méterről remek lövést eresztette el a karok alatt, csakhogy a 26-24-es vezetés pillanatok alatt elolvadt. Élményszámba menő cunderrel egyenlített a francia balszélső, társa a jobboldalon pedig már a előnyhöz juttatta a riválist. Gyurka János gyorsan időt kért, a hullámvölgyből azonban nem tudtak kikecmeregni a mieink. Rózsavölgyi bravúrvédésekkel tartotta a lelket a csapatban, Bartók pedig ötperces gólcsendet tört meg hat minutummal a vége előtt. Azonban állandósult a kétgólos hátrány, és amikor két és fél perccel a vége előtt a franciák kínai figurából vették be a kaput, elúszott a finálé. Innentől már nem a „Harcoljatok, harcoljatok”, hanem a „Szép volt, fiúk” rigmus töltötte be a csarnokot a Marseilles-zel vetekedve. Teljesen jogosan. Bár a válogatott 33-30-ra kikapott, nem lehet eléggé dicsérni. 2005 után először nyert érmet világversenyen fiú utánpótlás-válogatott, ráadásul a srácok hitet adtak szurkolóknak és szakmának: igenis, vannak tehetséges fiatalok. Győri Mátyás és Ligetvári Patrik is bekerült az álomcsapatba, Juhász Ádám pedig a torna legértékesebb játékosa lett. Gyurka János szövetségi edző a döntő után: – Az aranyéremhez picit pontosabban kellett volna kézilabdázni. Fantasztikusak a srácok, emberfeletti, amit produkáltak. Az látszik: nagyon sokra hivatottak. Fiú U18-as Európa-bajnokság, döntő Magyarország-Franciaország 30-33 (18-16) Gdynia, játékvezetők: Cindric, Gonzurek (horvátok) Az eredmény alakulása: 5. perc: 3-2, 10. perc: 6-5, 15. perc: 8-8, 20. perc: 10-11, 25. perc: 14-12, 30. perc: 18-16, 35. perc: 20-20, 40. perc: 21-21, 45. perc: 25-24, 50. perc: 27-28, 55. perc:: 28-30. Fiú U18-as Európa-bajnokság, végeredmény Európa-bajnok: Franciaország 2. Magyarország 3. Spanyolország, 4. Dánia, 5. Svédország, 6. Svájc, 7. Németország, 8. Lengyelország, 9. Izland, 10. Horvátország, 11. Fehéroroszország, 12. Oroszország, 13. Szerbia, 14. Csehország, 15. Macedónia, 16. Románia. Az ezüstérmes magyar keret és a stáb Bartók Donát, Deák Máté, Fekete Dávid, Füzi Dániel, Gábor Marcell, Győri Mátyás, Juhász Ádám, Ligetvári Patrik, Mikita Bence, Nemes Richárd, Pásztor Imre, Rózsavölgyi Gergely, Schmid Péter, Szilágyi Dávid, Varjú Martin, Urbán Egon. Szövetségi edző: Gyurka János, edző: Kopornyik Zsolt, orvos: dr. Balázs Máté, gyúró: Sándor Dániel, csapatvezető: Horváth Gabriella.