UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-08-30 16:09

Ágnes fékre lép

A legutóbbi szezonban olykor előfordult, hogy egy hét alatt öt meccset játszott, ám a szervezete mononukleózissal jelezte: ideje lassítani. A 15 éves kosárlabdázó, Studer Ágnes ősztől ezért kicsit visszavesz – bár a nyáron még „százhússzal” száguldott keresztül.

reb Az álmoskönyvek szerint sem jó jel, amikor adott játékos egy hónap teljes tétlenségre kényszerül a nyári világversenyek előtt. Márpedig az Atomerőmű KSC Szekszárd kosarasának, Studer Ágnesnek ez jutott osztályrészül: mononukleózis lépett fel nála, a betegséget pedig ki kellett pihenni. Bár a 16. születésnapját szeptemberben ünneplő pontgyáros még két hetet nem egészségesen is játszott, májusban sokat kihagyott. Mindezt úgy, hogy június végén már kezdődött az U17-es világbajnokság, a keretben pedig számítottak a kitűnő játékosra. Nem véletlenül mondta akkoriban honlapunknak Mészárosné Kovács Andrea vezetőedző, valószínűleg nem lehet ugyanazt elvárni Studertől, mint egy éve: várhatóan kevesebbszer tud a társulat segítségére lenni.
studer_agnes_rebay_viktor_fibaeurope02
studer_agnes_rebay_viktor_fibaeurope02
Ehhez képest átlagban majdnem 22 percet töltött a pályán, és meccsenként 7,3 pontot szerzett, amivel az ötödik legeredményesebb volt a vb-harmadik csapatban. Nem véletlen, hogy neki ez a legnagyobb nyár élménye. – A bronzérem csodálatos, az mindent vitt – gondol vissza a párját ritkító sikerre. – A betegségem miatt sokat kihagytam, abban sem voltam biztos, hogy megfelelő állapotban leszek. Féltem, nem megy a játék, de a világbajnoki rajt előtt már azt éreztem, minden rendben. Büszke vagyok arra, hogy többször is a kezdő ötös tagja lehetettem, és talán hozzá tudtam tenni a magamét a csapat sikeréhez. Nagyon szerényen, visszafogottan beszél szerepéről, bár ezen nem érdemes meglepődni: már nevelőedzője, Harsányi Mária is mindig a kosárlabda iránti alázatát, a szerénységgel párosuló elhivatottságot állította példaként a társak elé. Studer pedig úgy látja, mindent tőle tanult. Az elsajátított elemeket korosztályában, az U16-os debreceni Európa-bajnokságon is kamatoztatta nyáron. De nem pusztán a tudása okán mondta róla Magyar Gergely, a válogatott mestere (aki egyben a klubedzője is), hogy a pozitív személyisége miatt is nagyon várták a társak.

Studer Ágnesék családjában a csapból is a kosárlabda folyik: nővére, Zsuzsa is a Szekszárd élvonalbeli együttesében játszik, ráadásul másik testvérüktől, Zsófitól sem idegen a labda.

A cívisvárosban remekül haladt a társulat, például a spanyolokat is legyőzte a csoportmeccseken: az elődöntőbe jutásról kevéssel maradt le Franciaország ellen, később a hatodik helyen zárták a lányok a kontinensviadalt. – Sokáig bosszantott, hogy csak két ponton múlt a négy közé kerülés, zavart, hogy éppen akkor nem jött ki a csapatból, amit tud. De összességében pozitív emlék a hatodik hely, ráadásul a szurkolók miatt is felejthetetlen az Európa-bajnokság.
studer_agnes_rebay_viktor_fibaeurope08
studer_agnes_rebay_viktor_fibaeurope08
Bár klubcsapata már augusztus utolsó hetében elkezdte a felkészülést, Studer extra pihenőt kapott: a kikapcsolódás és szórakozás mellett utánpótlásedzőjével Zalakaroson járt, és amolyan segédedzőként igyekezett tanácsot adni a kicsiknek. Akik persze csillogó szemmel hallgatták a vb-bronzérmest. Nem csak ez bizonyítja érettségét: szeptember elején a felnőttcsapattal kezdi meg a munkát, ahogy már az előző szezonban is tette. – Tavaly még nagyon furcsa volt, izgultam is, pláne, amikor már a külföldi csapattársak is megérkeztek. De a többiek nagyon rendesek voltak, hamar befogadtak, partnerként kezelnek. Az edzőm, Magyar Gergely mindig azzal biztat, csináljam meg, amit a korosztályában, ne forduljon elő, hogy valamit nem merek meghúzni. Tavaly talán kicsit túl sokszor is bizonyíthatta a különböző korosztályokban, mire képes. olyan is előfordult, hogy hat-hét nap alatt öt meccset játszott. Talán a túlterheltségnek is betudható, hogy mononukleózis (Pfeiffer-féle mirigyláz) lépett fel nála. Studerék azonban vették a lapot: abban maradtak, hogy a kadet- és a felnőttcsapatban szerepel, de a juniorokkal csak akkor játszik, ha nincs más mérkőzés a láthatáron. Átgondolt terheléssel még hosszú ideig lehet a csapat hasznára: a tizedikes gimnazista az érettségiig mindenképpen Szekszárdon tervez. A külföldi lehetőség, esetleg az Egyesült Államok még a jövő zenéje.