UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2014-08-31 20:25

Bronz Madridból

Nagy volt a hátrány, a lányok megküzdöttek a győzelemért. U18-as válogatottunk ötméteresekkel 11-10-re verte Görögországot a madridi világbajnokság bronzmérkőzésén. Nagyon akarták az érmet, és végül csakugyan az övék lett.

PV Csupán egy gólon múlt a döntőbe jutás Kanada ellen, így nem csoda, ha Petrovics Mátyásnak vegyes érzései voltak az elődöntő után. Viszont nagyon büszke volt a csapatára, amely nagy hátrányból tette szorossá a meccset. Azt is elmondta: a szakmai stáb nem hagyja, hogy a lányok lebiggyesztett ajkakkal térjenek nyugovóra, már a vacsora után a görögökre fognak koncentrálni. Ugyanis szeretnék elnyerni a világbajnoki bronzérmet.
A világbajnoki bronzérmes U18-as leányválogatott és Petrovics Mátyás szövetségi edző. Forrás: waterpolo.hu
A világbajnoki bronzérmes U18-as leányválogatott és Petrovics Mátyás szövetségi edző. Forrás: waterpolo.hu
A magyar lányok kedvelik a kihívásokat... Más oka nemigen lehetett annak, hogy az első negyedben hagyták a görögöket érvényesülni. A lehetőséggel természetesen élt az ellenfél és nemhogy egy, de két góllal vezetet. A harmadik találatuk ráadásul még szépségdíjas is volt: emberelőnyben kapta a vízből kiemelkedő center a labdát, és félfordulatból lőtte be. A támadásaink igencsak akadoztak, a görögök többször is kivették a kezünkből a labdát. Megúszást követően már 4-0 állt az eredményjelzőn. Egészen a második negyed harmadik percéig kellett várni a magyar gólra, ekkor a centerünk, Horváth Brigitta pöccintette a labdát a hálóba. Tóth Csenge ejtését sem tudta védeni a görög kapus, így felzárkóztunk 4-2-re. Ami nem sokáig tartott, miután az ellenfél kihasználta az emberelőnyét, majd távolról bombagólt lőtt. A magyar csapat azonban egyáltalán nem esett kétségbe, inkább újabb két gólt szerzett. Egy perccel a vége előtt ráadásul még fórt is kaptunk. Petrovics Mátyás időt kért, Gurisatti pedig betalált: már csak egy góllal vezettek a görögök a félidőben. Az egyenlítés nem váratott sokat magára, mindjárt a harmadik negyed elején 6-6-ra módosult az állás. A játékrész további részében azonban mindkét oldalon csak kihagyott helyzeteket jegyezhettünk fel. Két hatalmas magyar ziccer is kimaradt, de a görögök sem tudtak betalálni. A hosszú gólcsend csupán négy és fél perccel a mérkőzés vége előtt tört meg: a görögök találtak a kapuba, és ismét vezettek. Emberelőnyből egyenlíthettünk volna, de lövésig nem jutottunk el. Görögország viszont támadásban eladta a labdát, Gurisatti megúszott, és nem kegyelmezett. Mindkét oldalon akadt még lehetőség, de a kapusok a helyükön voltak, 7-7-tel zárult a rendes játékidő. Az ötméteres-párbajban mindkét fél hibázott, a hatodik sorozatban viszont csak a görögök, így a csapat a szakmai stábbal együtt a medencében ünnepelhette a 11-10-es győzelmet és a világbajnoki bronzérmet. Petrovics Mátyás a szövetség honlapján így értékel: – Kicsit elaludtunk a meccs elején, nem tudtuk ráerőltetni a görögökre az akaratunkat. De nem estünk össze, és nem először bizonyítottuk, hogy fejben erősek vagyunk. Talán erre volt jó a Kanada elleni elődöntő, és az ott történtek, így lelkileg felkészültünk arra, mi történhet, ha már az elején nagy hátrányba kerülünk. Azt mondtam a lányoknak az ötméteresek előtt, hogy ez  azok jutalma, akik ekkora szívvel küzdenek. Tegnap az amerikaiak ellen büntetőkkel maradt alul Görögország, elemeztük a lövéseket. Azokból ma Kiss Alexandra hármat is megfogott. Leány U18-as világbajnokság, bronzmérkőzés, Madrid Magyarország–Görögország 7-7 (0-4, 5-2, 1-0, 1-1), ötméteresekkel 11-10 Gólszerzők: Gurisatti, Horváth 2-2, Leimeter, Máté, Tóth 1-1, illetve Plevritou 3, Xenaki 2, Niarchakou, Eleftheiriadou 1-1 A döntőben: Egyesült Államok–Kanada 5-4