UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2014-08-31 19:00

Ezüstérem Tbilisziből

Nem bírt a szerbekkel U19-es fiúválogatottunk: 7-6-os vereséget szenvedett az Európa-bajnokság döntőjében. Ezüstéremmel térhet haza Tbilisziből.

PV Újabb döntő, újabb magyar-szerb. Nyáron a felnőtt férfiválogatott háromszor játszott Szerbiával az aranyéremért, de mindannyiszor az ezüstéremmel kellett beérnie. U19-es fiúcsapatunknak szintén a nagy riválist kellett legyőznie, hogy Európa-bajnok legyen. Manhercz Krisztián a meccs előtt azt mondta: eljött az idő, hogy visszavágjanak az elvesztett Eb-döntőért. Az első negyed elején kétszer is emberhátrányba kerültünk, az elsőt még remekül kivédekezte a gárda, a másodikból azonban gólt kapott. Emberelőnyben egyenlíthettünk volna, de rossz volt a passz, a szerbek pedig a fordulás után távolról betaláltak. Kettős hátrányban az ellenfél először kapufára lőtte a labdát, majd Kardos kétszer is védett, ezért nem léptek meg hárommal. Horkai György időt kért, utána a magyar válogatott szépített. A szerbek továbbra is futószalagon kapták a fórokat és a következőt már nem hagyták kihasználatlanul. A magyarok pedig újabb helyzetet puskáztak el, így 1-3-mal zárult a játékrész.
A férfi U19-es válogatott Forrás: waterpolo.hu
A férfi U19-es válogatott Forrás: waterpolo.hu
Kardos reflex védésével indult a második negyed, illetve kihagyott magyar helyzettel: a centerünk közelről a kapusba lőtt. Hiába védekeztünk jól, és szereztünk labdát, a szerb játékos pimaszul kivette játékosunk kezéből, és elindult a kapunk felé. Áttette a másik oldalra, a társa pedig befejezte az akciót. A magyar csapat idegesen játszott, Kardos ismét hatalmasat védett, a szerbek pedig két támadásukat is elszórakozták. A gólok száma azonban nálunk is csak eggyel nőtt: emberelőnyben lőttük a másodikat. A negyed vége előtt akár tovább zárkózhattunk volna, de a labda csak a vízből kiemelkedő centerünkhöz jutott el, a hálóba nem talált utat. A félidőben 4-2-re vezetett Szerbia. A harmadik negyedből csupán másfél perc telt el, mikor az eredményjelző már 4-4-et mutatott: két gyors magyar gól egymás után, és a védekezés is remekül működött. Ennek is köszönhetően a harmadik percben átvettük a vezetést, az ellenfél azonnal időt kért. Ekkor egyébként már a szerbek oldalán volt több kiállítás. Igaz, nem sokáig, mert újabb fórt kaptak, a lövést viszont blokkoltuk. A következővel szemben azonban már tehetetlenek voltunk: jó ütemben tették be a centernek a labdát, aki közelről nem hibázott. Az utolsó percben a centerünkön jól védekezetek a szerbek, az övék pedig kiállítást harcolt ki: Kardos védte a lövést, maradt az 5-5-ös döntetlen a negyedik negyed előtt. Az utolsó játékrész elején a szerbek ismét átvették a vezetést. Nagyon keményen védekeztek emberelőnyben is, ráadásul fórban újabb találatot szereztek: elmentek 7-5-re, és csak a kapufa mentette meg válogatottunkat, hogy nem vezettek hárommal. Hiába fújták be egymás után a bírók a szerb kiállításokat, pontatlanul, idegesen játszottunk. Tizenkilenc másodperccel a meccs vége előtt még szépítettünk, de a szerbek ezután sem a labdát, sem a győzelmet nem adták ki a kezükből: 7-6-ra nyertek és ők lettek az Európa-bajnokok. A kapitány, Horkai György nem elégedetlen, azt mondja a szövetség honlapjának adott nyilatkozatában: –Kikaptunk ugyan a döntőben a szerbektől, de a fiúk megérdemlik a gratulációt. Ne feledjük, ez a szerb válogatott messze kiemelkedik a mezőnyből. Minden meccsét nagy gólkülönbséggel nyerte, mi voltunk az egyetlen csapat, amely egyenrangú ellenfélnek bizonyult. Egyáltalán nem játszottunk alárendelt szerepet, sőt 1-4 után átvettük a vezetést is. Ennek a nyárnak abszolút pozitív a mérlege, mondtam a srácoknak, legyenek büszkék erre az ezüstéremre. Természetesen a meccs után szomorúak voltak, de amikor a dobogón álltak, akkor azért már örültek. Fiú U19-es Európa-bajnokság, döntő, Tbiliszi Szerbia–Magyarország 7-6 (3-1, 1-1, 1-3, 2-1) A bronzmérkőzésen: Horvátország–Olaszország 8-4