UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2014-09-01 14:05

Végtelen boldogság

Kiss László szövetségi kapitány maradéktalanul elégedett az úszók nandzsingi ifjúsági olimpiai szereplésével. Neki külön öröm a vidékiek és a mellúszó Sztankovics Anna szép eredménye.

reb Lassan az az érzésünk, az úszók nem tudják olyan magasra pakolni a lécet, hogy a következő világversenyen ne ugorják át azt is magabiztosan. Hat érmet, köztük négy aranyat nyertünk négy éve, az első ifjúsági olimpián? Nosza, akkor most pakoljunk még két bronzot a gyűjteményhez.
kiss_laszlo01_szaka_jozsef
kiss_laszlo01_szaka_jozsef
Nandzsingban (kell-e mondani?) a magyar küldöttség legeredményesebb különítménye lett az úszócsapat. A nyolc fiatal négyszer állhatott a dobogó legfelső, egyszer a második és háromszor a harmadik fokára. – Én vártam, hogy a fiatalok képesek lesznek felülmúlni a négy évvel ezelőtti sikereket – avat be minket gondolataiba a maximalista sikerkapitány, Kiss László. – Ki kell emelni Szilágyi Liliánát, aki 100 és 200 pillangón aratott sikerével is érmes lett volna a berlini felnőtt Európa-bajnokságon. Lilu ifjúsági világrekordot úszott, akárcsak Kenderesi Tamás 200 pillangón, és persze Grátz Benjámin is remekül teljesített. Az érmek és az értékes helyezések is jelzik, hogy a szövetség jól sáfárkodik a sportágba áramló, kiemelt állami támogatással. Különösen felvillanyozta a kapitányt Sztankovics Anna teljesítménye: az UTE fiatalja 50 és 200 méteren is a dobogó harmadik fokára állhatott a kínai metropoliszban. Kiss szerint női mellúszásban „nagyon szerények a pillanatnyi adottságaink”, ami őt már csak azért is zavarja, mert mindig is úsztak a keze alatt remek számspecialisták, például az olimpiai ezüstérmes Güttler Károly vagy az ötkarikás bajnok Kovács Ágnes. Úgy látja, Sztankovics képes lehet betölteni az űrt, ami gyakorlatilag Kovács visszavonulása után keletkezett, így a felnőttek között hamarosan újra számolhatunk vegyes váltóval.
szilagyi_liliana_szalmas_peter
szilagyi_liliana_szalmas_peter
A szívének másik kedves tény, hogy a nyolc nandzsingi indulóból négy vidéki klub versenyzője (Grátz Benjámin százhalombattai, Kenderesi Tamás pécsi, Novoszáth Melinda szegedi, Sebestyén Dalma székesfehérvári), amiből kitűnik: a fővároson kívül is vannak erős úszóbázisok. Ugyanakkor a kapitány azt sem titkolta, sajnálja, hogy az időbeli egyezés miatt nem a felnőtt Eb-n indíthatta a fiatalokat, akiknek az eredményeik alapján helyük lett volna Berlinben. A 17 éves litván olimpiai bajnok Ruta Meilutyte véghezvitte azt, hogy a korosztályos játékokon két számban nyert, majd a német fővárosban is diadalmaskodott. A nandzsingi magyar küldöttségben azonban elvként fogalmazták meg, hogy egységesen mindenki a játékok végéig marad, másrészt Kiss nem is favorizálta volna két világversenyen való részvételt. A szakember ezúttal is hangot adott annak, hogy hiányolta a 400 m vegyest a nandzsingi programról. Megemlíti, olyan olimpiai számok sem szerepeltek a repertoáron, mint a leányoknak a 800 m, a fiúknak az 1500 m gyors, ellentétben nem olimpiai futamokkal, mint az 50 m hát, mell, pillangó. Nem ezek rovására, de szerinte változtatásra van szükség.

Mivel hazánk a szerencsésebbek országok közé tartozott amiatt, hogy nyolc versenyzőt nevezhetett az ifjúsági olimpiára, elvben adott volt a lehetőség a váltók szerepeltetésére. Kíváncsiak voltunk, miért nem állt rajtkőre magyar staféta Nandzsingban. „Nehéz lett volna úgy megoldani, hogy ne zavarja meg az egyéni számokat, márpedig mi elsősorban ezekre koncentráltunk.”

– Összességében végtelenül boldog vagyok a fiatalok szereplése miatt. Azt még korai megmondani, kik szerepelhetnek a riói olimpián, ám egyértelmű, a felnőtteknek és az ifjúságiaknak köszönhetően egyre inkább alakul a csapat. A nagy csapat: két éve, Londonban is a mienk volt a legnépesebb küldöttség, remélem, így lesz két év múlva is.
sztankovics_anna_szalmas_peter01
sztankovics_anna_szalmas_peter01
Nandzsingban húsz új ifjúsági világcsúcs dőlt meg (hivatalosan ettől az évtől tartják számon a kategóriát), ráadásul több, korábban esélytelennek vélt ország nyert aranyérmet: elég a leány 200 m vegyesen szerzett vietnami elsőségre gondolni. Érdekelt minket, a kapitány a berlini kontinensviadal mellett mennyire tudta figyelemmel kísérni az ifjúsági olimpia eseményeit, és miként látta a nemzetközi mezőnyt. – Napi kapcsolatban voltam Turi Györggyel, ráadásul az Európa-bajnokságon többször is a csapattal együtt néztük a nekünk ebédidőben rendezett döntőket. Látni kell, hogy egyre több kis ország fiatalja úszik fejlett sportági kultúrával bíró országban, figyelnek, tanulnak, és egyre eredményesebbek. Egyik másik sportágat sem lebecsülve, az atlétika és az úszás az, amelyekben legnagyobb a versengés, mindkettő nemzetközi szövetségének több mint kétszáz tagországa van. Már nem érdemes felkapni a fejünket a vietnami vagy tajvani sikereken. Ellenben nagyon meg kell becsülni a saját eredményeinket! Ifjúsági olimpia, Nandzsing Aranyérem: Szilágyi Liliána (100, 200 m pillangó), Grátz Benjámin (200 m vegyes), Kenderesi Tamás (200 m pillangó) Ezüstérem: Grátz Benjámin (200 m pillangó) Bronzérem: Sztankovics Anna  (50, 200 m mell), Szabó Norbert (200 m vegyes)