UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2014-09-02 13:51

Biztató távlatok

Kardos Botond nem számított arra, hogy érmes lehet Nandzsingban. Magyar Zoltánt, a szövetség elnökét viszont nem lepte meg, és örül, hogy nem csak egy lábon áll a magyar torna. A jövőben akár sikeres csapata is lehet a magyar tornának.

Pusztai Viola Kardos Botond hatalmas meglepetést okozott az ifjúsági olimpián. A fiatal tornász nem tűzött ki magának elérhetetlen célokat, csupán a legjobbját szerette volna produkálni. Edzőjével, Reszeli Péterrel a verseny előtt még abban állapodtak meg: ha bejut az egyéni összetett döntőjébe, és nem végez a tizenkettedik pozíciónál lejjebb, akkor azzal már elégedettek lennének. Aztán eljött a selejtező napja, amely minden addigi tervet átírt. − Ha valaki a verseny előtt azt mondta volna, hogy ilyen eredményeket fogok elérni, biztosan kinevetem. Aztán láttam, hogy van esélyem, és elkezdtem bízni abban, hogy akár még az érem is meglehet – idézi fel honlapunknak Botond.
Kardos Botond Forrás: mob.hu
Kardos Botond Forrás: mob.hu
Az eredmény még Reszeli Pétert is meglepte, bár tudta, hogy tanítványa technikailag képes magas szinten bemutatni a gyakorlatait. Attól viszont meg akarta óvni, hogy a pozitív visszajelzések és a selejtezőben kapott magas pontszámok túl nagy terhet rakjanak rá. Botond az egyéni összetettben elért negyedik helye után így is nagyon akarta az érmet, elsősorban talajon. De ez nem sikerült. Ahogy ő mondta, görcsössé vált, elfelejtette élvezni a versenyt. Ezért a korláthoz már azzal lépett, hogy gyakorlat közben csak szeretné jól érezni magát. Ez végül ezüstöt ért. − Számítottam rá, hogy akár talajon és korláton is érmet szerezhet, de arra nem, hogy egyéni összetettben ilyen jól szerepel – mondja Magyar Zoltán, a szövetség elnöke. – Eddig a férfiszakág egy lábon állt, Berki Krisztián volt az egyedüli versenyzőnk, aki nemzetközi szinten a legjobbak közé tartozik. Most már vannak mögötte fiatalok, és nemcsak Botond, hanem egyre többen nyújtanak olyan teljesítményt, ami a jövőre nézve biztató a sportág szempontjából.

Botondról nemcsak a szakma volt jó véleménnyel, de a brit nyomtatott sajtóban is a legelegánsabb tornásznak nevezték, míg az egyéni összetettben győztes versenyzőjüket leginkább cirkuszi akrobataként jellemezték.

Ahhoz viszont még nyolc-tíz évnek el kell telnie, hogy ütőképes csapatunk legyen. Kardos Botond sem elsősorban a riói olimpiára koncentrál, és az edzője is elmondta, nem szeretnék belehajszolni a korai, nagy megmérettetésbe. A tokióira viszont már nagyon el akar jutni – ahogy ő fogalmazott. Persze nemcsak ő, hanem Dévai Boglárka is szépen teljesített az ifjúsági olimpián. Egyéni összetettben és ugrásban is bekerült a fináléba, így Magyar Zoltán természetesen benne is látja a jövőt. − Bogi elegáns versenyző, jó felfogásban tornászik, de tizennégy évesen még nagyon fiatal. Meglátjuk, hogyan tud megtanulni új elemeket, mennyit fejlődik a következő években. Elsősorban ugrásban és talajon kiváló, ezeken a szereken ígéretes jövő állhat előtte. Annak a generációnak a tagja, amely hajlandó sokat dolgozni a sikerért, és idővel felzárkózhat Makra Noémi mellé, aki a saját korosztályában jelenleg egyedül van. A még mindig csak tizenhat éves Noémi már a felnőttek között versenyez, és készül a közelgő világbajnokságra. A szövetség egyelőre még nem várja tőle, hogy érmekért harcoljon a vb-n, de a következő évben és a 2016-os olimpián akár már az ő ideje is eljöhet. Így pedig Berki Krisztiánhoz hasonlóan példaként állhat a fiatalabbak előtt. Mint ahogy Botond is megmutatta Nandzsingban: semmi sem lehetetlen. Reszeli Péter szerint az elért eredmény a mögöttük lévő generációra is hatással lehet.

Botond remekül érezte magát Nandzsingban, ahogy mondta, az olimpia csodálatos volt. A rengeteg fény, a kamera, a fogadtatás, a helyiek kedvessége és segítőkészsége lenyűgözte. A verseny után különböző programokon vett részt: koncerteken, bemutatókon, egyéb kulturális rendezvényeken. A többi tornásszal baráti viszonyba került, a gyakorlatok alatt egymást biztatták, örültek a másik sikerének. A magyar küldöttségben is példamutató volt a csapatszellem, a társak szurkolása sokat segített Botondnak is.