UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2014-09-05 15:26

Hullámos hetedik hely

Összességében várakozáson felül szerepeltek a junior fiúk és az ifjúsági leányok a második balatonfüredi junior nyíltvízi úszó-világbajnokság nyitónapján. A legjobb helyezést a miskolci Kiss Attila gyűjtötte be, hetedik lett.

reb Az előző napokhoz képest kifejezetten kellemes, napos idő köszöntött Balatonfüredre a nyíltvízi junior úszó-világbajnokság rajtján. Az persze más kérdés, a simogató napsütés legfeljebb a nézőket, szurkolókat boldogította, ugyanis a tó víze ettől nem melegedett fel, maradt 19-20 fokos. Az egyik helyi iskolából nagyjából ezer gyereket invitáltak meg az egyébként is ingyenesen megtekinthető világbajnokságra, volt is üdvrivalgás az ünnepélyes megnyitón. A szponzorok által kiosztott „tapsrudak” nemcsak szurkolásra, hanem játékos párbajra is alkalmat kínáltak.
fiuk_junior01_szaka_jozsef
fiuk_junior01_szaka_jozsef
A parton látott, ám kevésbé kedves adok-kapok vette kezdetét a junior fiúk 7,5 kilométeres versenyével. A mezőnyben két magyarnak, Kiss Attilának és Orosz Ádámnak is szurkolhattunk, akik nagyjából öt héttel ezelőtt, a zágrábi Európa-bajnokságon is vízbe szálltak. Az akkori 14. és 22. helyezést mindketten jócskán túl akarták szárnyalni, ám Gellért Gábor szövetségi kapitány felhívta figyelmünket: a hideg víz és a nagy hullámok nem kedveznek a relatíve rutintalan fiataljainknak. Hogy mennyire nem a levegőbe beszélt, mutatja: a második 1,25 kilométeres körben az ír induló máris feladta a versenyt, s hamarosan olasz és uruguayi vetélytárs is kiszállt. Már akinek volt ereje: utóbbinak infúziót kellett bekötni, és a mentők enyhén sokkos állapotban szállították el. Elképzelhető persze, hogy dél-amerikai versenyző lévén még nehezebben bírta a hideg vizet, de jelzés: kemény körülmények vártak a fiatalokra. Gellért azzal a megállapításával is kitűnő jósnak bizonyult, hogy a hullámok alaposan tördelik majd az egyébként erős mezőnyt: akadt, akit leköröztek. A célba az orosz Anton Jevszikov csapott elsőként, őt az egy-két körön keresztül vezető, két éve, már az ifjúságiak között is második venezuelai Diego Vera követte, az ugyancsak orosz Kirill Beljajev pedig harmadik lett. A mieink közül Kiss Attila szerepelt jobban: „megfelezte” az Európa-bajnoki helyezést, és hetedikként ért be, míg Orosz Ádám tíz helyet javított, és 12. lett. A szövetségi kapitány nem véletlenül örült: a srácok messze felülmúlták várakozásait.
magyar_leany_szaka
magyar_leany_szaka
Azért Kiss Attilában felemás érzések kavarogtak a célba érkezés után. „Versenyen még nem úsztam ilyen hideg vízben, ráadásul a hullámok is nagyok voltak, sajnálom, hogy nem sikerült előrébb végeznem. Azt hiszem, főleg azon múlt, hogy későn vettem észre: megléptek néhányan. Annak örülök, hogy javítottam az Európa-bajnoki helyezésemen, de mindig a dobogó, az érem a cél, így nem lehetek elégedett. Ugyanakkor, ennél többet nem tudtam volna tenni, kihajtottam magam.” Orosszal viszont kis túlzással madarat lehetett volna fogatni. „Az első négy kör jól sikerült, utána kicsit lemaradtam, ám a hajrában sikerült zárkóznom, három pozíciót is előreléptem. Nagyon elégedett vagyok a helyezéssel, mert sokat javítottam a zágrábi Európa-bajnoksághoz képest. Befelé, az első egyenesben nagyok voltak a hullámok, viszont amikor visszafelé úsztunk, rájuk tudtunk feküdni, és az sokat segített. Az elején volt hideg a víz, viszont a végén már nem éreztem minden ujjamat.”
kinai_gyoztes_ch_gall_andrad
kinai_gyoztes_ch_gall_andrad
Némi szünetet követően négy kör erejére az ifjúsági leányok „vették birtokba” a 1,25 km-es pályát. Mivel a korosztálynak korábban semmilyen világeseményt nem rendeztek, a nem európai országok indulóiról töredékes információ sem állt rendelkezésre. Ennek ellenére senkit sem lepett meg, hogy a kínai Siyu Yan jól szerepelt: magabiztosan nyert az olasz Carlotta de Mattia és a francia Secrestat előtt. A magyarok közül Sztankovics Dóra bírta jobban, a 11. helyen ért célba: „A második körben már nagyon fájt az úszás, attól kezdve csak számoltam vissza a köröket – mondta Dóra. – A vízzel nem volt gondom, a felkészülés során hidegebben is úsztunk, viszont a hullámok nagyon durvák voltak. Nem vagyok verekedős típus, igyekeztem kerülni ezeket a helyzeteket, de egyszer így is fejbe vágtak. Mivel amúgy is a hosszabb gyorsúszó számokat szeretem, nem volt nehéz átállni, de a minden más miatt már hiányzik a medence.” A másik magyar induló, Ollé Mónika, az erejével teljesen elkészülve, a 17. helyen végzett. „Nehezen tudtam kiszállni a vízből, de szerencsére már jobban vagyok – kezdte némi pihegés után. – Mivel kisebb termetű vagyok, a fordulókban igyekeztem távolabb úszni a többiektől, de így is sokszor megvertek, már a rajt után is kaptam egyet. A második-harmadik körtől nehezen ment az úszás, nagyon elfáradtam.” Miután mestere, Turi György meggyőződött arról, hogy jobban van Ollé, azért viccesen megjegyezte: hétfőn fél hatkor edzésre várja. Szombaton a junior lányok 7,5 és az ifjúsági fiúk 5 km-es versenyével folytatódik a vb. 2. junior nyíltvízi úszó-világbajnokság, Balatonfüred Ifjúsági, leányok, 5 km 1. Siyu Yan (kínai) 1.00:40,812 (óra), 2. Carlotta de Mattia (olasz) 1.00:45,333, 3. Charline Secrestat (francia) 1.00:45,71... 11. Sztankovics Dóra 1.01:17,16, …17. Ollé Mónika 1.03:07,52 Junior, fiúk, 7,5 km 1. Anton Jevszikov (orosz) 1.27:08,322, 2. Diego Vera (venezuelai) 1.27:11,213, 3. Kirill Beljajev (orosz) 1.27:28,16... 7. Kiss Attila 1.28:00,90… 12. Orosz Ádám 1.28:25,54