UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-09-05 11:32

Teher alatt, magasabbra

Ligetvári Patrik egyik világversenyből a másikba esett. Az ifjúságiakkal ezüstérmet nyert a kézilabda Európa-bajnokságon. Immár Balatonfüreden készül, és az NB I-ben szerepel. Lesz alkalma fejlődni.

reb Junior Európa-bajnokság, ifjúsági Eb, alig másfél hét szünet és máris NB I-es bajnoki meccs az új csapatban – nem unatkozik a 18 éves Ligetvári Patrik. A Balatonfüred kézilabdázója élvezi a terhelést és a sok mérkőzést, és igyekszik felvenni a ritmust.
EURO 18 WEGRY - DANIA
EURO 18 WEGRY - DANIA
– Kicsit féltünk az első mérkőzéstől, hiszen új csapat, meglepetés pedig akármikor történhet – idéz fel a szerdai, PLER Budapest elleni mérkőzéshez kapcsolódó gondolatait. – Szerencsére nem volt gond, már érződik a csapatunkon, hogy kezd összeérni, így a győzelmünk sem forgott veszélyben (32-20-ra nyert a Balatonfüred – A szerk.). Nem véletlenül emeli ki az összeszokottság fontosságát a fiatal átlövő: a tavalyi füredi együttes játékosai mellé több új igazolás érkezett: kölcsönben a rutinos Iváncsik Tamás és Uros Vilovszki is. Az ugyancsak juniorválogatott szélső, Kovacsics Péter Csurgóról tette át székhelyét a Balaton partjára, és persze maga Ligetvári is „kívülről", Veszprémből jött. A nyáron még úgy tetszett, Budapesten minőségi férficsapat alakul, és első körben arról volt szó, hogy Ligetvári is a fővárosban folytatja pályafutását, csakhogy a terv kútba esett (a témában itt közölt kiváló cikket az origo.hu), így Patriknak is más helyet kellett keresni. Ezt követően került képbe a Balatonfüred: a „kis-Veszprémet” a juniorválogatottból ismert szövetségi edző, Csoknyai István irányítja, és a csapat gerincét a játékos válogatott kortársai alkotják. A minőségi játékoskeretnek megfelelően az a terv, hogy a bajnokság első öt helyének valamelyikén végezzenek. Ligetvári azon lesz, hogy minél több játéklehetőséget kapjon, és jó teljesítménnyel segítse a csapatot. Bemutatni persze nem kell, mit tud. Csak 18 éves múlt, mégis számítottak rá az eggyel idősebb juniorok között is. Mivel a szövetségben él az íratlan szabály, hogy adott játékos egy nyáron egyetlen világversenyen szerepelhet, kezdetben úgy látszott, Ligetvári a nála idősebbekkel méretteti meg magát. Csakhogy Gyurka János, az ifjúságiak szövetségi edzője is igényelte játékát, s mivel klubja is partner volt, a második Eb-jére is utazhatott. A történet ismert: a társulat a férfi utánpótlás-válogatottak közül 2005 óta elsőként nyert érmet világversenyen, ezüstöt, a fiatal átlövőt pedig a torna legjobb védőjátékosnak választották. – Először az volt a cél, hogy a nyolc közé jussunk. Menet közben láttunk, hogy mindenkit milyen magabiztosan győzünk le, így azt mondtuk: miért ne vernénk meg a többieket is? A döntőben szerintem zavarban voltunk, ám az ezüstéremnek is örülök. Egyénileg is elégedett vagyok a teljesítménnyel, sokat számít a különdíj is. A két kontinensviadal között és az ifjúsági Eb után is pihent egy-egy hetet, utána viszont máris Füreden jelentkezett edzésre. Egyelőre nem bánja, hogy kevés szabadidő jut, szeretne minél többet fejlődni az élvonalban. Mit mondjunk? Teher alatt nő a pálma.