UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2014-09-06 16:48

Nagyszerű Kiss-arany

Kiss Nikoletta arany-, Sibalin Flóra bronzérmet szerzett a junior leányok 7,5 kilométeres versenyében a balatonfüredi nyíltvízi korosztályos úszó-világbajnokság második napján. A versenyt illusztris vendég indította útjára: Orbán Viktor miniszterelnök startlövésére rajtoltak a fiatalok.

reb Amikor hat-hét óra körül a Balatonra pillantott az egyszerű szemlélő, legalábbis kételkedni kezdett a nap sikerességében. Még a központi helyszínen felállított, a 2021-es világbajnokságot népszerűsítő labdaházat is esőköntösbe burkolták, az időjárás ugyanis a héten már többször látott, csúnyábbik arcát mutatta. Még jócskán szemerkélt az eső, amikor Gellért Gábor szakági szövetségi kapitány mosolyogva ecsetelte: a pálya még jobb is, mint a pénteki nyitányon.
labda
labda
Persze, a víz nem melegedett fel (reggel 19,7 Celsius fokosnak mérték), ellenben a szél irányt váltott, és nem korbácsolt hullámokat, így az eső múltával ideális körülmények között kezdhette meg a versenyt Kiss Nikoletta, Sibalin Flóra és 33 társuk is. Az esemény rangját jelzi, hogy a startpisztoly Orbán Viktor miniszterelnök kezében dördült el, de az illusztris vendégek sorát gyarapította Paolo Barelli, a nemzetközi szövetség, a FINA főtitkára és Cornel Marculescu, a szervezet ügyvezető igazgatója. A magyar szakvezetés előzetesen két éremmel számolt, amiből az egyiket valamelyik lány volt hivatott begyűjteni 7,5 km-en. Erre a medencében és nyíltvízen is korosztályos Eb-érmekkel büszkélkedő Kiss pályázott nagyobb eséllyel, de Sibalin is joggal reménykedett. Ezért aztán senki sem lepett meg, hogy mindketten a rajttól fogva szorosan követték Alice Dearinget. A brit rivális kamikaze taktikát választott: nagyon hamar az élre állt, és úgy tetszett, nem is lehet utolérni.
kiss_nikoletta_kovacsaniko_mti
kiss_nikoletta_kovacsaniko_mti
Nem véletlenül szurkolt azonban előbb lélegzetvisszafojtva, majd egyre vehemensebben Kiss édesapja, valamint a teljes UTE-edzőtstáb, azaz Széles Sándor, Kovácshegyi Ferenc, Virth Balázs, Kutasi Gergely. És persze a közönség. Az lila-fehérek fiatalja ugyanis az utolsó körben átvette a vezetést, majd elképesztő tempót diktált, és elsőként csapott az időmérő deszkára (nyílt vízen nem elég beúszni a célba, csak akkor érvényes az eredmény, ha az úszó a fejük felett elhelyezett táblára is rávág). A parton kitörő, óriási üdvrivalgásból kijutott a harmadik helyen beérkező Sibalin Flórának is. A Székely Éva óta ismert "sírni csak a győztesnek szabad"-gondolat jegyében záporoztak Kiss könnyei, ahogy a családhoz és az edzőihez igyekezett. Első, még pityergés közepette hangzó mondataival Kutasinak rebegett köszönetet az egész nyári munkáért. Az eredményhirdetés után pedig a szokásos, karakán stílusában értékelte a sikert, amely a szakág első korosztályos vb-érme. (Két éve Wellandban még nem indultak a magyarok.) „A rajtkor nagy volt a tülekedés, nehezen tudtam kijutni onnan. Próbáltam keresni a jó pozíciót, de nagyon meggyűlt a bajom az orosz lánnyal. Folyamatosan küzdöttünk, ám nem olyan fából faragtak, hogy csak úgy odaadjam a helyemet. Amikor a sárga lapot kaptam, kicsit megijedtem, hiszen a következő a kizárásomat jelentette volna. Igyekeztem nem ezzel foglalkozni, és menni előre. Őszintén szólva, én szinte biztos voltam benne, hogy az angol rivális nem bírja végig a tempót. Ilyen taktikával eddig egyetlen ember nyert: Risztov Éva a londoni olimpián. Viszont én sem akartam a végére hagyni a döntést, mert ha az utolsó egyenesre marad, nem én vagyok az aranyérmes. Hihetetlenül boldog vagyok, nagyon vágytam a sikerre, főleg a nem túl jól sikerült 2013-as év után. Az edzőim megbeszélték, mi lenne, ha idén kipróbálnánk ezt a szakágat, és a zágrábi Európa-bajnokságon szerzett érmeim is erőt adtak.”
kiss_sibalin_kovacsaniko_mti
kiss_sibalin_kovacsaniko_mti
A dobogóra harmadik fokára ugyancsak feldobott bronzérmes állhatott fel. „Nem szeretek az élen haladni, inkább az volt a taktikám, hogy utazom a többiekkel, bár a rajtkor és a fordulókban azért így is nehéz volt kikerülni az adok-kapokat – összegett Sibalin. – Nikivel igyekeztük segíteni egymást, de én a végén küzdöttem a brit lánnyal. A negyedik körtől már megerőltető volt úszni, mert akkor próbáltunk elhúzni a többiektől. A vébé előtt az első hat hely valamelyikét céloztuk meg, ám én titokban nagyon vágytam az éremre. Igazán elmondhatatlan érzés hazai pályán dobogón állni.” Kora délután az ifjúság fiúk szálltak vízbe 5 kilométeren. Mivel Drigán Zoltán és Miksi Richárd sem kimondottan gyorsúszó specialista (inkább a mellúszás az erősségük), eleve visszafogottabb reményekkel várhattuk a szereplésüket. Nem is tudtak érdemben beleszólni az élmezőny csatájába: Drigán a 15., Miksi a 30. helyen ért célba. „Nagyon rosszul vagyok – kezdte Drigán, akinek kellett is néhány perc a mondat folytatásához. – A víz rendben volt, a hullámok is, csak én nem… Az első tízben akartam végezni, nem tudom min múlt, miért nem sikerült.” Miksi sem volt elégedett a helyezéssel. „Nagyon csalódás. Úgy éreztem, jó formában vagyok, és a tempóm is adott ahhoz, hogy versenyben legyek. Csakhogy az első fordulókor a víz alá kerültem, és valaki nagyon megrúgott. Megszédültem, hirtelen azt sem tudtam, hol vagyok, az első körben szédelegtem és szenvedtem. Mivel kikerültem az élmezőnyből, sokat úsztam egyedül, és már senkivel nem kellett pozícióért harcolnom. Eredetileg a pontszerző hely megszerzését tűztem ki célul, nagyon sajnálom, hogy nem sikerült.” Vasárnap a juniorok és az ifjúságiak csapatversenyével zárul a vb. A két staféta közül egyértelműen az idősebbek az esélyesek: tőlük eredetileg is érmet vártak a szakemberek. Ám akárhogy is alakul: valóra vált Kiss László szövetségi kapitány álma, azaz az ifjúsági és felnőtt Eb, majd az ifjúsági olimpia után Kiss Nikoletta aranyérmével teljes a Grand Slam. 2. junior nyíltvízi úszó világbajnokság, Balatonfüred Junior lányok, 7,5 km 1. Kiss Nikoletta 1:32:42.27, 2. Anasztaszija Azarova (orosz)1:32:43.73, 3. Sibalin Flóra 1:32:46.53. Ifjúsági fiúk, 5 km 1. Taylor Abbott (brit) 56:13,32, 2. Jintong Yang (kínai) 56:17,64, 3. Zhongyi Qiao (kínai) 56:18,33… 15. Drigán Zoltán 58:20,24, …30. Miksi Richárd 1:00:43,42.