UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-09-09 18:12

„Gibraltárt sem szabad lesajnálni”

Továbbra sem játszanak eleget korosztályos válogatott játékosaink a magyar élvonalban, ennek következtében az ukránok például egy év alatt elmentek mellettünk – állítja Pisont István tréner. Az U19-es gárda most két háromgólos vereségbe is beleszaladt Szerbiában. A szakember is érzi, hogy az együttes nincs még csúcsformában. Ennek ellenére egyértelműen a továbbjutás a cél az őszi Eb-selejtezőből.

Nagy-Pál Tamás Szerbiában szerepelt felkészülési tornán az Eb-selejtező első körére készülő U19-es válogatott. Pisont István csapata Izraeltől 3-0-ás vereséget szenvedett, Belgium ellen 0-0-ás döntetlen után tizenegyesekkel győzött, majd a harmadik helyért rendezett mérkőzésen ismét súlyos, 5-2-es pofonba szaladt bele Ukrajna ellen. A szövetségi edzővel beszélgettünk.
U19 Pis
U19 Pis
„Vegyes képet mutatott a játékunk – kezdte Pisont. - Voltak jó és rosszabb megmozdulásaink, így felemás érzések kavarognak bennem. Szerencsére még van egy hónapunk a selejtezőig, mert az látszik: egyleőre nem vagyunk a legjobb formánkban. A belgák ellen nem volt gond a védekezéssel és a támadással sem, sőt, a hozzáállással meg a meccs ritmusával is elégedett voltam. Izraellel szemben csak az első félidőről mondhattam el ugyanezt, az ukránok ellen pedig csupán húsz percig játszottunk megfelelően. Utóbbi találkozón az első félidő óriási csalódás volt számomra. Olyan játékosoknak adtam lehetőséget, akiknek korábban kevesebbet, hogy megfigyelhessem őket. Néhányukon látszott, hogy nincsenek meccsben: hiányzott a robbanékonyságuk és a gyorsaságuk. De ezek a tornák éppen arra jók, hogy lássuk, kik azok, akikre számíthatunk a selejtezőkön.” Az ukránok elleni vereség sem tartozik a magyar futball legszebb pillanatai közé, de azért ahhoz még kevésbé vagyunk hozzászokva, hogy Izrael három góllal bizonyuljon jobbnak bármelyik magyar válogatottnál. „Nem volt ekkora különbség a két csapat között. Nekünk az első félidőben három hatalmas ziccerünk is volt. A másodikban először szerencsétlen gólt kaptunk, majd két buta hibát használtak ki az izraeliek. A félidőben még megdicsértem a fiúkat, de végül nem ők jöttek ki jól a meccsből.” De vajon mi lehet az oka annak, hogy manapság sosem a magyar csapatok „jönnek ki jól”, hiszen Dzsudzsák Balázs is erre fogta a felnőtt válogatott vereségét Észak-Írország ellen? „A mérleg nyelve mindig arra billen, amelyik csaoat jobban ügyel a részletekre. Ezt az ukránok ellen is láthattuk; ők a legkisebb hibánkat is kihasználták. A nemzetközi futball ilyen, mert már elképesztően kiegyenlített a mezőny. Nincs olyan, hogy szervezetlen csapat.Nekünk azonban a nemzetközi ritmust még fel kell vennünk, mert a magyar bajnokik nem készítik fel megfelelően a srácokat. Az ukránokat tavaly 1-0-ra vertük, mostanra meg elmentek mellettünk. Náluk a játékosok valóban készülnek a felnőtt futballra, be akarnak törni a nemzetközi piacra, s ennek érdekében hatalmas energiákat mozgósítanak. Nálunk ennek nyoma sincs.”
U19 Pi
U19 Pi
Pisont szerint ennek továbbra is az az oka, hogy a fiatalok még mindig nem kapnak elegendő lehetőséget a honi élvonalban. „Az én játékosaimnak már mind az NB I környékén kellene lenniük, nem pedig az U21-ben, mert ott nem fejlődnek. Nem kapják meg a megfelelő ingereket. Ki kell harcolniuk a helyüket, és ha megérdemlik, akkor az edzők igen is tegyék be őket a csapatba. Nem tudom, hogy ezért a játékosok vagy a klubfilozófia a hibás, mert látunk mindkettőre példát. Az biztos, hogy például Gazdag Daninak már régen a felnőttek között illene játszania. Ha a másik oldalról közelítem meg: Zsótér Donát, aki már az NB I-ben rúgja a bőrt egy ideje, fel is vette a lépést bármelyik ellenféllel. Nem játszották át, elégedett lehettem vele. Valódi előrelépés csak akkor lenne, ha a fiúk nyolcvan-kilencven százalékuk felnőtt csapatban szerepelne.” Annak, aki nem emlékszik rá: ez ugyanaz a korosztály, amely áprilisban 2-2-es döntetlent „ért el” Gibraltár egy évvel idősebb csapata ellen. Pisontnak sajátos véleménye van az akkori kínlódásról. „Túlságosan is lesajnálta a magyar sajtó és a közvélemény azt az eredményt. Ez nem feltétlenül baj, mert csak megerősített minket, tanultunk belőle. Ezek a gibraltáriak 1-1-et játszottak a saját korosztályukban Szlovákiával, úgyhogy jó lenne, ha végre mindenkiben tudatosulna: ma már nincsenek könnyű meccsek. Láthattuk, hogy a felnőttek vasárnapi Eb-selejtezőjén Albánia idegenben verte meg Portugáliát. Ráadásul, amikor nem tétmeccsekről beszélünk, ismerni kell a hátteret, hogy mi is a célja a találkozónak. Gibraltárral szemben nem kellett bizonyítaniuk a srácoknak, most, a tétmeccseken viszont annál inkább kell majd.” A szakember azt is elmondta, hogy akár már most kihirdethetné a selejtezők kezdőcsapatát, kizárólag a kapus kiléte bizonytalan: a poszt elsőszámú várományosának,  Ordasi Gergelynek nemrég elszakadt a vállszalagja. Az viszont egyáltalán nem kérdéses, hogy milyen céllal vágnak neki a csapat a telki tornának. „Reális az esélyünk arra, hogy kivívjuk az elitkörös részvételt, bár nehezebb lesz a dolgunk, mint hittük. Az örmények ugyanis kérvényt nyújtottak be az UEFA-hoz, hogy az Azerbajdzsánnal szembeni nem éppen felhőtlen viszonyuk miatt másik csoportba kerülhessenek. Az európai szövetség méltányolta a kérést, mi meg a szlovénokat kaptuk helyettük a szintén erős szlovákok mellé. Ezzel együtt nem lehet más a célunk, mint a továbbjutás, lehetőleg a csoport első helyezettjeként.”