UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2014-09-09 15:08

Kapitány a nyíltvizen

Még idő kell az ifjaknak, hogy utolérjék Risztov Évát meg Olasz Annát, ám a jövő évi világbajnokságon és a riói olimpián is eredményes lehet a szakág – összegzett Gellért Gábor szövetségi kapitány a nyíltvízi junior vb után.

reb Két nappal a balatonfüredi második junior nyíltvízi úszó-világbajnokság befejezése után nehéz eldönteni, hogy a hazai rendezők vagy a sportolók érdemelnek-e nagyobb elismerést. A Gyárfás Tamás szövetségi elnök vezette csapat a szervezéssel már a rajt előtt annyira lenyűgözte az illetékeseket, hogy elvi megegyezés született: jövőre Világ Kupának adhat otthon Balatonfüred. A döntés értékét mutatja, hogy az idén Európában csupán a portugáliai Setubal büszkélkedhet hasonló joggal. A start előtti remek rajtra a fiatalok aztán rátettek egy nagy lapáttal. Kiss Nikoletta arany-, Sibalin Flóra pedig bronzérmet szerzett a junior leányok mezőnyében, míg a Kiss Nikoletta, Kiss Attila, Orosz Ádám trió győzött a junior csapatversenyben. Az eredetileg két medállal kalkuláló Gellért Gábor érthetően elégedetten értékelt honlapunknak.
gellert_gabor02
gellert_gabor02
„Az európai mezőnyt és a mi munkánkat látva két dobogós helyezést tartottam reálisnak, de örülök, hogy rámcáfoltak a fiatalok – mondta a szövetségi kapitány. – A hazai rendezés és a közönség óriási előnyt jelentett, és persze az is, hogy a helyszínen tudtunk készülni. Nagy harcot folytattam azért, hogy a nyíltvízen edzhessünk: több edzőkollégám – akinek korábban nem voltak úszói a szakágban – állított: elég ha a medencében úsznak a fiatalok. Pedig ott modellezhetetlen az, hogy a nyíltvízen nincs kötél, nem segíti a tájékozódást a medence alja, a víz pedig 17, de akár 30 fokos is lehet.” Szerencsére a juniorok remekül helytálltak az átlagosnál hidegebb vízben és nagyobb hullámok között is: Kiss Nikoletta az egyéni 7,5 km után bírta a fiúk tempóját a csapatban is (itt az utolsó beérkező ember, értelemszerűen a lány eredménye számít – A szerk.). Igaz, Gellért nem is féltette, hiszen köztudott: az őt felkészítő Széles Sándor vezette team nem a munka ellensége.
nyiltviz_fured_musz
nyiltviz_fured_musz
Risztov Éva 2012-es olimpiai győzelme óriási lökést adott a szakágnak, ám a kapitány szerint eljutottunk odáig, hogy már nem kell kedvet csinálni hozzá: a Magyar Úszás Napján rendezett országos bajnokságon sokan, nagyjából 150-en indultak. Úgy gondolja, előbb-utóbb mind több edző látja be: nem szabad elvenni az esélyt a fiataloktól. A nyíltvíz sokaknak kitörési lehetőség lehet, ráadásul néhány úszót talán feldob az, hogy ez a műfaj változatosabb a medencésnél. Persze nem tartja kizártnak, hogy sokaknak nem tetszik, vagy nem bírják a lányok közül a férfias harcot, de egy próbát mindenképpen megér a dolog. Az mindenesetre látszik, hogy Kiss Nikoletta, Sibalin Flóra és Szilágyi Nikolett idővel komoly konkurenciát jelenthet a jelenlegi specialistáknak, Risztovnak és Olasz Annának. Csakhogy a hosszútávúszás tipikusan az a szakág, amelyben a rutin szó szerint aranyat ér. Emellett a medencés versenyzéshez hasonlóan nagy a különbség az utánpótlás- és a felnőttmezőny között: idő kell, amíg a differenciát ledolgozzák a fiatalok. Gellért szerint az ifjak a jövő évi Világ Kupa-viadalokon „mondhatják fel a leckét”. Biztos benne, hogy már a 2015-ös kazanyi vb-n és a két év múlva rendezendő olimpián is eredményesek lesznek a hosszútávúszók. A „civilben" a Szegedi Úszó Egyletben vezetőedző Gellért az áprilisi kinevezése óta eltelt négy hónapban igazolta, jó döntést hoztak az illetékesek, amikor a kezébe helyezték az egyre dinamikusabban fejlődő szakág vezetését. Nem véletlen, hogy még be sem fejeződött a vb, a kollégák máris sikerkapitánynak nevezték, amit ő mosolyogva fogadott. „Számomra az a legnagyobb megtiszteltetés, hogy Kiss László három-négy hónapja kapitánytársamnak szólít. Öt évvel ezelőtt felkarolt, és támogatott, amikor a versenyzőimmel megjelentem életem első válogatott edzőtáborában. Ehhez képest áprilisban szinte kínosan éreztem magam, hogy nem is szakágvezető leszek, hanem Laci bácsival egy sorban emlegetett kapitány. Persze az eredményeimet össze sem lehet vetni az ő életművével, de nagyon büszke vagyok erre az elismerésére."

Szép eredményt ért el vb-n a Sztankovics Dóra, Drigán Zoltán, Miksi Richárd ifjúsági hármas is: úgy zárt a negyedik helyen a csapatversenyben, hogy egyikük sem nyíltvízi specialista.