UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-09-10 12:04

Akik nem állnak csehül...

Már csak tizennégy csapat pályázik a csehországi U21-es Európa-bajnokság mezőnyének hét kiadó helyére. A magyar válogatott természetesen nincs a kandidálók között. Nagy meglepetés nem történt, de Svédország krimibe illő izgalmak után, a 92. percben kaparintotta meg csoportja második helyét.

Nagy-Pál Tamás Ahogyan azt 1996 óta megszokhattuk, a magyar U21-es válogatott ezúttal sem jutott ki az Európa-bajnokságra. Ráadásul már jóval a csoportküzdelmek vége előtt eldőlt, hogy a playoffkörre sincs esélye. Mindenesetre a csehországi viadal a jövő év legrangosabb válogatott futballeseménye lesz a kontinensen. Nézzük hát, hogy melyik az a tizennégy gárda, amely októberben oda-vissza vágós párharcot játszik a részvételi lehetőségért.
francia u21
francia u21
Két hatos, illetve nyolc ötös csoportban vetélkedett Európa 52 csapata a selejtező első körében. A csoportgyőztesek mellett a négy legjobb második léphet pályára a rájátszásban, ahonnan a párharcok hét nyertese csatlakozik a házigazda csehekhez. Az 1. csoport az angol ifjakról szólt, akik talán új reményt adhatnak a felnőtt válogatott sorozatos kudarcai után a szigetországi fanatikusoknak. A háromoroszlánosoknak egyetlen döntetlen „csúfította el” a mérlegüket, harmincegy gólt termeltek és mindössze kettőt kaptak. Bizonyos Saido Berahino toltaa csapat szekerét: a West Bromwich Albion futballistája nyolc mérkőzésen kilenc gólt szerzett. Dánia is hasonló produkcióval rukkolt elő a másik hatosban: Szlovéniával mindkét mérkőzésén 2-2-es döntetlent ért el, ezen kívül harminchét gólt lőve "nyerte agyon" a csoportot, a többi közt Oroszországot is maga mögé utasítva. A 3. csoport hozta az első meglepetést: Szlovákia ugyanis Hollandiát megelőzve végzett az élen. Északi szomszédaink az utolsó forduló előtt még kétpontos hátrányban voltak, de a csoportdöntőn Tilburgban 1-0-ás győzelmet arattak. Az „oranje” fiataljainak sem kellett azonban elkeseredniük annak ellenére sem, hogy hazai pályán Grúziától is kikaptak: a második legjobb csoportmásodikként léptek tovább. A következő ötöst jól ismerjük: a spanyolok a mieinket oda-vissza verve végeztek az élen, Ausztria ellen számukra már tét nélküli meccsen csúszott be az 1-1-es döntetlen. A sógoroknak viszont kellett volna a három pont, így éppen lemaradtak a rájátszásról. A csoport egyik meglepetése az akkor még Róth Antal irányította magyar csapathoz kötődik, amikor hazai pályán kapott ki 2-0-ra az utolsó helyen végzett Albániától. Sovány vigasz, hogy később az osztrákok otthonában is 3-1-es sikernek örülhettek az albánok. Az 5. csoport Horvátországgal, Ukrajnával és Svájccal már előzetesen is rendkívül kiegyenlítettnek tűnt. Az alpesiek szálltak ki először a versenyből, amikor az utolsó előtti körben kikaptak az ukránoktól. A másik két gárda azonos pontszámmal állt az utolsó játéknap előtt, mindkét együttes nyert, így egymás elleni eredményüknek köszönhetően a horvátok végeztek az élen, de az ukránok is továbbléptek. Egy darabig úgy tetszett, hogy a románok nagy harcban lehetnek a németekkel a 6. csoportban, de aztán meglepetésre pontokat hullajtottak, így kiszálltak a versenyből. A záró felvonásban odáig „fajult” a dolog, hogy csoportdöntő helyett a németek laza nyolcast hintettek nekik, így a románok véghezvitték azt a bravúrt, hogy – egyetlenként a csoportmásodikok közül – negatív gólkülönbséggel zártak.
svéd u19
svéd u19
A következő ötös egyértelműen kiérdemelte a halálcsoport jelzőt, hiszen Svédország, Görögország, Lengyelország és Törökország továbbjutása sem számított volna meglepetésnek. Az utolsó játéknap előtt egyetlen pont volt a különbség az első négy között, ráadásul úgy jött ki a lépés, hogy svéd-török és görög-lengyel mérkőzést rendeztek. A görögök 3-1-re nyertek és a lefújás pillanatában még úgy állt, hogy továbbjutottak. De őrült meccsük után végül a svédek örülhettek, akik a 71. percben még kétgólos előnnyel biztos csoportgyőztesnek érezhették magukat. Aztán két perc alatt kettőt kaptak – a döntetlen már kedvezett volna a görögöknek -, de Hiljemark a 92. percben betalált, így a svédek ünnepelhettek. A portugálokat nem kerülgette a szívroham, a csoportkör egyetlen százszázalékos csapataként jutottak tovább. Az olaszoknak már melegebb volt a pite a 9. csoportban, hiszen Szerbia és Belgium ellen is beleszaladtak egy-egy pofonba – utóbbiba ráadásul hazai pályán. De miután a két csapat egymással döntetlent ért el, az utolsó fordulóban csak egy kötelező győzelemre volt szükségük Ciprus ellen (7-1). A szerbek kaparintották meg a második helyet és szintén továbbjutottak. Ahogy a franciák is, akik csak akkor hullajtottak el két pontot Izland ellen, amikor számukra már meg volt a biztos csoportelsőség. A pontot érő gólt Arsene Wenger Arsenal-tréner legújabb felfedezettje, Yaya Sanogo szerezte. A rájátszás sorsolását pénteken délután kettőkor tartja az UEFA svájci székhelyén, Nyonban.

A rájátszásba jutottak: Anglia, Dánia, Szlovákia, Hollandia, Spanyolország, Horvátország, Ukrajna, Németország, Svédország, Portugália, Olaszország, Szerbia, Franciaország, Izland.