UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2014-09-10 17:10

Csöndes sakkforradalom

A komputergeneráció uralja a sakkvilágot. Pontosabban egyelőre csak két jeles képviselője jelent meg az elitben. Igaz, Magnus Carlsen és Fabiano Caruana hamarosan dominálhatja a sportágat. Addig is Visuvanathan Anand próbálja megőrizni az „öregek” becsületét. Kállai Gábor szerint csöndes forradalom zajlik a sakkvilágban.

Nagy-Pál Tamás Átvették a fiatalok az uralmat a sakkvilágban: nemrég még a norvég Magnus Carlsenen ámult mindenki. Az ifjú zseni tizenkilenc évesen lett világranglista-vezető, három évvel később világbajnoki címet szerzett. Ám most már az amerikai születésű olasz, Fabiano Caruana van a fókuszban: a sakkozó tíz partiból az első hetet megnyerve győzött St. Louisban, minden idők legerősebb meghívásos versenyén. Előbbi huszonhárom, utóbbi huszonegy éves.
Carlsen, Caruana
Carlsen, Caruana
„Korábban is domináltak a fiatalok, elég, ha csak Kaszparovot említem, aki hasonló korban lett világbajnok – mondta honlapunknak Kállai Gábor nemzetközi nagymester. – Az új jelenség az, hogy Carlsen és Caruana az első olyan generációkat képviseli, amely a komputerek támogatásával jutott fel a csúcsra. Úgy tartjuk, hogy az ember 1997-ben veszítette el a gépek elleni párharcot, amikor Kaszparov kikapott az IBM fejlesztette Deep Blue-tól. Ekkor kellett belátnunk, hogy a számítógépek egyszerűen jobban sakkoznak. Ez a tudás nem elsősorban a versenyzésben hasznosítható, hanem a felkészülésben. A komputerek segítségével olyan harcmodort fejlesztenek ki a fiatalok, amely nagyban különbözik a korábbi szemléletektől. Ugyanakkor örvendetes, hogy Carlsen és Caruana is megőrizte a régi stratégiai gondolkodást, beleolvasztva azt az új irányzatba.” Kállai részletesebben is kifejtette, hogy mi jellemzi ezt a szemléletváltozást: „Korábban úgy tartottuk, jobb a rossz tervet megjátszani, mintha a sakkozó anélkül próbálkozna. Vagyis jobb a rossz, mint a semmi. Ezt a komputerek módosították, hiszen emberi ésszel gyakran nem lehet megmagyarázni, hogy egy-egy lépés miért jobb, mint a másik, csak tudjuk a számítógép elemzése alapján, hogy előnyösebb álláshoz vezet-e. Ez olyan változás, amit egyáltalán nem könnyű megérteni. Hogy gyakorlati példát keresztül is érzékeltessem: amikor Lékó Péter partit nyert kínai ellenfele ellen nemrég az olimpián, a nyitásban volt egy lépése, ami után annyit mondott, hogy rejtély, miért ez a legjobb, de géppel elemezte és ez vezet a legerősebb álláshoz. Nem vagyunk elég okosak ahhoz, hogy megmagyarázzuk a jelenséget. Ezt a két szemléletmódot sikerült a gyerekeknek tökéletesen ötvözniük. Ezzel jelentősen felértékelődik egy újabb tulajdonság a sakkozók számára, ez pedig a memória. Olyan mennyiségű adatra kell emlékezni, amihez a kitűnő memória elengedhetetlen.” Hívhatjuk-e akkor ezt a jelenséget sakkforradalomnak? „Igen. Csendes forradalomnak. Caruana sikere megerősítette azt, amit már Carlsennel kapcsolatban is sejteni lehetett. Egyelőre ők ketten az úttörők. Ám egyre több fiatal szerepel a világranglista élmezőnyében. Éppen ezért várja a sakkvilág Anand Carlsen elleni novemberi világbajnoki döntőjét, hiszen a régebbi idők lovagja, aki még úgymond rövidnadrágban látta Kaszparovot, találkozik a modern iskola képviselőjével. Az emberi sakk pedig érthető módon sokkal közelebb áll a középső és idősebb generációhoz, így rengetegen szimpatizálnak most az indiaival. Őszintén szólva én is örülnék neki, ha egy-két évvel kitolódna, mire a komputeres nemzedék végleg félretolja az elődöket. De egyelőre minden a norvég győzelmét ígéri. Abban viszont biztos vagyok, hogy nem lesz még egyszer olyan könnyű dolga, mint tavaly, mert Anand megértette kudarcának okait.”
Rapport Richárd
Rapport Richárd
Amikor arra voltam kíváncsi, hogy látszanak-e már a komputeres generációk legújabb kiválóságai, a szakembernek egyből magyar sakkozó jutott az eszébe. „Carlsen és Caruana hasonló korban van és ugyanazt a fejlődési görbét mutatták eddig. Húsz-huszonegy éves kor környékén jött a hatalmas robbanás a karrierjükben. Ebben a görbében társuk Rapport Ricsi is, aki egyfajta individualista személetet képvisel. Kérdés, hogy lépést tud-e tartani ezzel a szupersakkal. Az biztos, hogy az utóbbi évben rengeteget fejlődött, már jócskán 2700 Élő-pont felett jár. Ugyanott tart, ahol az említett klasszisok is tizennyolc éves korukban. Saját stílusával és felfogásával tartja eddig az ütemet. Bízhatunk benne, hogy a következő két-három évben is ugyanígy lesz, és berobbanhat az élvonalba.” Kérdés, hogy neki megvan-e ugyanaz a technikai háttere, ami a két zsenit támogatja? „Ezt úgy kell elképzelni, hogy az elemzéshez mindenki ugyanazt a szoftvert alkalmazza, de nem mindegy, hogy milyen erős hardvert használ. A jobb erőforrással gyorsabban kaphatja meg az ideális lépéseket, ami nagy előnyt, akár győzelmet is érhet. Caruana a Sinquefiled Kupán három ellenfelét is megnyitási újítással győzte le, ami hét sikeres partiból igen komoly arány. Lehet, hogy ezek emberi ötletből fakadtak, de az biztos, hogy komoly számítógépes háttérmunka erősítette meg és igazolta az elképzelést. Ricsi tudomásom szerint nem vesz igénybe ennyire erős technikát, éppen ezért is fantasztikus dolog lenne, ha a csúcson lévők nyomába érhetne” – magyarázta Kállai.