UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-09-10 11:26

Tanuló, vezető

Matematika-informatika fakultációra jár, két nyelvet tanul, nem mellesleg ontja a gólokat az MTK ifjúsági és junior-kézilabdacsapatában. A 17 éves Blaubacher Dóra az együttes vezére, pedig szerinte nem is a góllövés a legnehezebb feladat...

reb A pályán kívül nem indult jól az idény az MTK kézilabdarészlegénél: a szakosztály-igazgató ötszörösen túllépte a tervezett pénzügyi keretet, ezért a klub megvált a tőle. Ráadásul a női felnőttcsapat is két vereséggel kezdte a szezont az FTC és a Győr ellen. Az utánpótlás-együtteseknél valamivel jobban sikerült a rajt: a juniorok csak szoros meccsen kaptak ki a fővárosi zöld-fehérektől (24-25), míg az ifjúságiak idegenben le is győzték az FTC-t az első fordulóban (30-23). A másodikban a Győr ellen ugyan csúnya pofonba szaladtak bele a juniorok (21-37), ám a fiatalabbak jól tartották magukat (25-26).
blaubacher_dora_szov
blaubacher_dora_szov
A sikerek és részsikerek legfőbb kovácsa a 17 éves Blaubacher Dóra volt, aki a két korosztály egy-egy találkozóján 11-11 találatot szerzett. Saját elmondása szerint olyannyira nem szokta számon tartani góljait, hogy kérdésünkre is csak nehezen idézte fel, melyik meccsen okozott álmatlan éjszakát a kapusnak. (A szövetség eredményközlő honlapján pedig nem található jegyzőkönyv...) Ha nehezen is, de összeállt a kép: az FTC ellen vezette sikerre az ifjúságiakat, és a junior győriek kapuját vette be tizenegyszer. – Az idén sokan távoztak a csapatból, ezért a figurákat általában rám játsszák a többiek – avatja be a részletekbe honlapunkat a fiatal balátlövő. – Mindegy, hogy én szerzem a gólokat vagy más, mert szerintem a társaknak jóval nehezebb kialakítani a megfelelő helyzetet, mint nekem élni a kínálkozó lehetőséggel. Az összeszokottságunk volt a siker titka: van olyan csapattársam, akivel tíz éve játszom együtt, egymás rezdüléseit is ismerjük már. Senki ellen sem vagyunk esélytelenek. Legalábbis az ifjúsági korosztályban. Csakhogy érdemes tudni, a társulat gyakorlatilag megegyezik a juniorkerettel, azaz: meccsnapon jellemzően kettőkor pályára lépnek az aktuális ellenfél ellen, majd bemelegítés helyett némi nyújtás következik, hogy a négykor kezdődő juniormeccsre három játékossal kiegészülve újra harcra készen álljanak. Nyilván bármelyik hazai klubra jellemző, hogy a kiemelkedő képességű fiatalok „feljátszanak”, ám ahogy Blaubacher is megjegyzi, náluk ez kényszer: ha nem dupláznának, nem tudna kiállni a másik garnitúra. „Nem piskóta, amikor feláll ellenünk a másik, idősebb és pihentebb sor”. Épp ezért, bár az ifjúságiak között egyértelműen a bajnoki tabella első három helyén szeretnének végezni, a juniorkorosztályban kiszámíthatatlan mire képesek. Blaubacher a kézilabdával párhuzamosan nagy hangsúlyt fektet a tanulásra is. Gödöllőiként a helyi Török Ignác Gimnázium tanulója: a nívós iskolában két nyelvet tanul, matematika-informatika fakultációra jár. Innen ingázik a fővárosba a mérkőzésekre, tréningekre, bár az egyéni képzést és a kondiedzéseket sokszor helyben vagy Mogyoródon végzi társaival. – Komoly céljaim vannak a kézilabdával, szeretnék felnőttként minél eredményesebb lenni, de ettől függetlenül jelenleg még a tanulást tartom fontosabbnak. Szerintem, ha később ki tudok emelkedni a többiek közül, az talán annak is köszönhető, hogy nemcsak testben vagyok edzett.