UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2014-09-13 09:47

Tizenkettő, de nem egy tucat

Tokió és Budapest: két város, ahol az utánpótlás-szinkronúszócsapat nagy eredményeket szeretne elérni. Alexandroupoli: a település, ahol a lányok a szabadkombinációs kűrben elért hatodik helyezése minden idők legnagyobb magyar sikerét jelentette.

Pusztai Viola Szinkronúszó berkekben csak „kis világbajnokságként” emlegetik a Mediterrán-kupát. A rangos utánpótlástornán évről-évre elindulnak a legeredményesebb nemzetek fiatal versenyzői. Görögországban az idén is elit társaság gyűlt össze: Oroszország, Spanyolország, Kanada és Olaszország tehetségei mellett a magyar szinkronúszás reménységei is részt vettek a viadalon. Nem is akármilyen eredménnyel! Minden idők legjobb magyar szereplését jelentette a csapat szabadkombinációs kűrben elért hatodik helyezése. A társulat a hagyományos versenyben tizenegyedik lett, a kötelező programban olyan együtteseket előzött meg, mint a francia, vagy a görög, amelyeket korábban még sohasem.
Az utánpótlás szinkronúszó válogatott Fotó: Szedlák Krisztina
Az utánpótlás szinkronúszó válogatott Fotó: Szedlák Krisztina
– Bíztunk benne, hogy jó eredményt érhetünk el, de erre még mi sem számítottunk. Január óta Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója a szövetség elnöke, neki köszönhetően edzhettünk a Római-parti medencéjükben, így a felkészülés is jobban sikerült, mint az előző években. Vízfelületből tehát nem volt hiány, viszont az emeléseket, illetve a mélységet igénylő elemeket csak az utolsó pár hétben tudtuk ideális körülmények között, azaz műugró medencében gyakorolni – mondta honlapunknak Szedlák Krisztina, a csapat vezetőedzője. Ez a kűr végrehajtásakor jelentett hátrányt, mind a csapatnak, mind a párosnak. Fodor Adél és Harcsa Viktória a kötelező program után még a hatodik helyen állt, megelőzve a fehéroroszok kettősét, de végül tizenkettedikek lett. Szóló versenyszámban Fodor Helga tizenötödikként zárt, kötelezőben pedig a több mint kétszáz fős mezőnyből a hárman is bekerültek a hatvanba. A csapat legfiatalabb tagja, Szabó Veronika az előkelő harmincegyedik helyen végzett. Ebben a versenyszámban az első tizenegy pozíciót orosz szinkronúszó foglalta el. Velük még nehéz lenne felvenni a versenyt. A válogatottnak viszont már az is nagy eredmény, hogy azokat országokat megelőzte, amelyekkel a korábbi években nagy harcban állt a jobb helyezésekért. – Nagyon tehetséges lányok alkotják ezt a korosztályt. Felföldi Andreával közösen kezdtük el velük idén a munkát, ha ezt folytatni tudjuk, akkor már a juniorok között is hasonlóan szép eredményeket érhetnek el. Ha az Eb-n a csapat a 8-10. hely körül végezne, a vb-n pedig döntőbe kerülne, akkor a jövőt illetően bizakodóak lehetünk. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke korábban már beszélt arról, hogy a 2021-es budapesti vizes világbajnokságig a szinkronúszást is felzárkóztatnák, döntőre esélyes csapatott építenének. Szabó Géza, az elnökség korábbi tagja honlapunknak elmondta, ha a mostani keret tagjai a következő években folyamatosan együtt készülnek és versenyeznek, akkor a tokiói olimpián való szereplés sem lehetetlen. –  Ezek a lányok már tizennégy-tizenöt évesen konkrét célokat tűztek ki maguk elé, és tudatosan, rengeteg munkával készülnek arra, hogy ezeket elérjék. Természetesen el akarnak jutni a 2020-as nyári játékokra és 2021-ben hazai közönség előtt is megmutatnák, milyen értékei ők a magyar sportnak.