UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-09-14 08:45

Nemes küzdelem

A leány kosárlabda-válogatottak kiemelkedő eredményt értek el, de az erősebb és kiegyenlítettebb mezőnyben a fiúk is előreléptek – állítja Mészáros Lajos, a szövetség utánpótlás szakmai koordinátora.

reb Nehéz a pozitív jelzőkkel mértéket tartani a leány kosárlabda-válogatottak nyári teljesítményéről beszélve. A felsorolás elejére kívánkozik a Mészárosné Kovács Andrea gardírozta U17-es válogatott sikere: soha korábban magyar nemzeti csapat nem állhatott világbajnoki dobogóra, ám e társulat álomjátékkal vb-bronzérmet szerzett Csehországban. A garnitúra jelentős része a U18-as B-divíziós Európa-bajnokságon is pályára lépett, s ha már ott volt, nyert. Az U20-asok a második vonal Eb-jén ezüstérmet szereztek, így megváltották a jegyüket az A-divízióba. A legkisebbek, az U16-osok a debreceni kontinensviadalon megszerzett hatodik hellyel biztosították tagságukat az élvonalban. Ráadásként a Nagy Dorottya, Tóth Tímea, Aho Nina, Simon Cintia négyes negyedikként zárt az ifjúsági olimpián, amelyen először indultak csapatsportágban magyar versenyzők.
leanycsapat03_szalmas_peter
leanycsapat03_szalmas_peter
A fiúk eredménysora nem ilyen tetszetős. Az U20-as gárda az A-divízióba jutott a múlt évben, ám az idén utolsó, 20. lett, ezzel kipottyant, míg a másik kettő, az U16-os és U18-as eleve a második vonalban szerepelt, és a középmezőnyben zárt (7. és 8. hely). – A lányok mindenképpen kiugróan teljesítettek – kezdi értékelését Mészáros Lajos, az utánpótlás szakmai koordinátora. – Nagyon nagy fegyvertény, hogy mind a három válogatottunk a legjobbak között szerepelhet a jövő évben. Jó esélyt látok arra, hogy a fiatalok hamarosan a felnőttválogatott rendelkezésére álljanak, különösen a párját ritkítóan szép eredményt elérő világbajnoki bronzérmes együttesből. A korábbi szövetségi kapitány szerint a fiúkat sem szabad leírni: a srácok szépen küzdöttek, és előre léptek. Emlékeztet: rendkívül kiegyenlített a mezőny, több és erősebb együttes játszik, így nüanszokon múlik, hogy melyik csapat hol végez. Éppen az U20-as srácok példáját hozza erre: amennyiben a görögök elleni Eb-mérkőzésen beesik az utolsó kísérlet, sokkal könnyebb ágon folytatja a csapat, de a hazai pályán szereplő hellének ellen nemcsak Fortuna, a bírók sem akarták a magyar sikert. Mészáros úgy érzi, amennyit a szövetség a klubmunkába való komolyabb beleszólás nélkül cselekedhet, megtette: működik a szabály, miszerint a női mezőnyben az NB I-es bajnokikon kötelező az első félidőben egy húsz év alatti játékos szerepeltetése. Persze jobb volna, ha nem adminisztratív szabályokkal kellene kivívni a fiatalok játéklehetőségét, de az élvonalbeli pallérozódás visszaköszönt a válogatottak teljesítményében is. A szakember szerint léteznek hasonló tervek a férficsapatokhoz is. – Fontos, hogy a játékosok perspektívát lássanak maguk előtt, és hogy megkapják a megfelelő versenyzési lehetőséget. Hiába edz valaki kitűnően, ha nem érik a fejlődéshez szükséges impulzusok a felnőttek között. E kettő hiányában félő, hogy elveszíti őket a sportág. A kiemelt tehetség program keretében igyekezzük a menedzselni a legjobbakat. Óriási a felelősségünk, mert a klub és a válogatott érdeke adott ponton túl eltér. Az egyesületi edzőknek rövid idő alatt bizonyítani kell, míg a szövetség hosszú távon gondolkozik. Abban azonban mindenki érdekelt, hogy a játékos kihozza magából a maximumot.