UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-09-16 15:49

A sakk a fociért

El tudják képzelni, ahogy Gosztonyi András és Elek Ákos leül egymással sakkozni? Jövő szeptembertől könnyen megtörténhet. A Diósgyőr ugyanis az első hazai klub, amely kiegészítő sportágnak tekinti a táblajátékot.

Nagy-Pál Tamás A nyáron sakkszakosztállyal bővült a DVTK, szeptemberben meg is kezdte a működését. Dr. Mátyás Imre szakosztályvezető beszélt honlapunknak az első lépésekről, illetve az ifik edzője, Ács Gábor, valamint a Magyar Sporttudományi Társaság sakkelméleti bizottságának elnöke, Hardicsay Péter segítségével arra is választ kaptunk, miért hasznos a fiatal és felnőtt labdarúgóknak egyaránt, ha mélyebben is megismerkednek a táblajátékkal?
Dr. Mátyás Imre
Dr. Mátyás Imre
„Hat iskolában indítottuk el a szervezett sakkoktatást, több mint száz diósgyőri gyerek ismerkedhet meg idén a játék alapjaival – kezdte Mátyás, aki a miskolci egyetem jogi karának docense is. - Ezenkívül a versenyeztetést is biztosítjuk. Elindultunk az NB II-ben az Első Miskolci Sakkiskola jogán, múlt héten debütáltunk is, győzelemmel. Csapatunkat elsősorban olyan fiatalok alkotják, akik anyagi gondok miatt hagyták el annak idején várost, de vissza tudtuk csábítani őket. Nehéz dolgunk nem volt, azonnal jöttek. Közülük is kiemelkedik Korpa Bence, aki az egyik legtehetségesebb ifi hazánkban. Ezenkívül a megyei másodosztályban is indulunk és mind a két sorozatot szeretnénk megnyerni, hogy feljussunk. Jövőre újabb csapatot nevezünk, és optimális esetben három-négy éven belül minden osztályban ott leszünk.” Mátyás annak idején versenyszerűen űzte a sportágat, a már említett sakkiskolának alapítója és a megyei szövetségnek is tagja volt. Szerinte a játék minden gyerek számára fontos, még ha tudja is, hogy később maximum öt-tíz százalékuk folytatja igazolt versenyzőként. „Fejleszti a logikus gondolkodást, a térlátást, a türelmet, a kitartást. Az életben, a tanulmányokban és később a munkahelyeken is remekül hasznosíthatják ezeket a tulajdonságokat.” És akár a labdarúgásban is. Magyarországon a Diósgyőr az első klub, amely kiegészítő sportágként is tekint a sakkra. „Pedig már régebben is megpróbáltam ennek az előnyeire felhívni a figyelmet, ahogy Ács Gábor is. Az áttörést az hozta meg, amikor a nyáron DVTK az Európa-liga selejtezőjében szerepelt és a Krasznodar elleni visszavágón a klubvezetést meghívták az oroszok a gárda edzőközpontjába. Látták, hogy hatalmas sakktermük van, és használják is a felkészítésben. Ez adta meg a lökést, hiszen, ha komoly klubban is így működik, ahol egyetlen brazil játékos értéke nagyobb, mint a mi teljes csapatunké, akkor nálunk is fel kell ismerni ezeket az összefüggéseket. Ráadásul szakosztályunk játékosa az a Hardicsay Péter, aki hosszú ideje foglalkozik sakkelmélettel és már kutatta, hogyan használható fel más sportágak kiegészítő edzéseként. Mind a labdarúgásban, mind a női kosárlabdában megvalósulhat.” Ács és Hardicsay elmélete szerint a sakk fejlesztheti a labdarúgók globális áttekintőképesség, az akaratot és a koncentrációt, a vizuális memóriát, a térlátást, a kreatív fantáziát és képzeletet, a logikus gondolkodást és döntést, az egyéni és csapatstílust, az  idő-, ritmus- és ütemérzéket, valamint az önkontrollt és önismeretet, vagyis segít a személyiségfejlesztésben.
Maradona sakk
Maradona sakk
„A gyakorlatban ez úgy néz ki – tették hozzá -, hogy megtanulják a sakk alapkompetenciáját a Nyugat-magyarországi Egyetem akkreditált szakirányú továbbképzése, továbbá a TF edzőképzés  akkreditált módszertana alapján. (Ezeket Hardicsay dolgozta ki – A szerk.) Nagy számban oldanak meg kiskombinációkat, vagyis párlépéses mattokat időellenőrzéssel. Rendszeresen játszanak egymással, mely során a begyakorolt kombinációkat beültetik saját stratégiájukba. Ezen kívül analógiákat tanulnak a sakk és a foci között.” Ezáltal a futballista elsősorban individuálisan, de csapattagként is fejlődik. Sokkal jobban érzékeli helyzetét, szerepét a gárdában. Az észak-írek ellen láthattuk, hogy válogatott játékosaink óriási taktikai hiányosságokkal rendelkeznek. A két szakembert arról kérdeztük, hogy vajon kész labdarúgók képességeit is fejlesztheti-e még a sakk? „Feltétlenül! Rendet teremt a fejekben, és az visszahat az egész életszemléletre, életvitelre. A játékos jobban megértheti az ok-okozati összefüggéseket, amely akár az erőbeosztásban is hasznos lehet, és megtanulja, hogyan kell kiválasztani a sok lehetőségből rövid idő alatt a legjobbat. Most jellemzően a legegyszerűbb megoldásokat alkalmazzák, ami persze olykor lehet a legjobb is, de az ellenfelek könnyebben kiszámítják.” Ahhoz, hogy ez a fajta képzés beindulhasson, a pedagógiai és sakkszakembereknek, valamint a labdarúgó-edzőknek közösen kell kidolgozniuk a feltételeket és a rendszert, de Hardicsayék szerint ez akár a következő idény elejére megtörténhet.