UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-09-16 08:08

Kristopher Új-Zélandba vágyik

Imád egyedül élni, és magára főzni. Ez látszik is rajta, hiszen kivirágzott, és sorra lövi a gólokat. Ebből akár még gólkirályi cím is lehet a holland másodosztályban, bár a célja nem ez, hanem a feljutás. És hogy bekerüljön az U19-es válogatott vb-keretébe. Vida Kristophert már felismerik Doetinchem utcáin.

Nagy-Pál Tamás Jobb szezonkezdetről nem is álmodhatott volna Vida Kristopher. A holland másodosztályban szereplő De Graafschap 19 éves támadója három gólt szerzett az első hat fordulóban, vasárnap 2-2-es állásnál győztest. Ezzel jelenleg vezeti újdonsült csapata házi góllövőlistáját és a feljutásról álmodozik. Mindamellett elkezdte önálló, felnőtt életét. Vele beszélgettünk.
Vida Kristopher2
Vida Kristopher2
– Egyelőre még nem sikerült rátalálnom az interneten, úgyhogy kérlek avass be: nagy gólt rúgtál? – Azt nem mondanám. Szépen kijátszott akció végén. A nagyobb érdem a csapaté, nekem csak be kellett fejeznem. De hát ez a dolgom, és fontos volt, hogy nem hibáztam. Három pontot ért. – Ezzel a harmadik gólodat lőtted a hatodik fordulóban. Elégedett lehetsz… – Viszonylag igen. Volt egy-két meccs, amelyiken rúghattam volna többet, de azért így sem rossz az átlagom, ezt kéne tartanom. Viszont most már idegenben is be akarok találni, mert eddig mindegyik gólomat otthon szereztem. – Jan Vreman vezetőedző mit szól a teljesítményedhez? – Úgy érzem, ő is elégedett. Minden meccsemen kezdő voltam, hiszen minimum hetven-hetvenöt percet játszottam, vasárnap pedig végig pályán voltam. Eddig csak dicséretet kaptam tőle. – Amikor májusban aláírtad a szerződésedet, azt mondtad a honlapunknak, hogy tizenöt gólt szeretnél rúgni. Továbbra is tartod a limitet, vagy megnőtt az étvágyad? – Jó csapatunk van, és a társak eléggé kiszolgálnak ahhoz, hogy akár több is legyen a végére. De szerintem már a tizenöt is szép lenne ennyi idősen. Viszont mindent megteszek azért, hogy akár húsz-huszonöt legyen belőle. – Ami akár már gólkirály címet is jelenthet… – Ha azt nézzük, hogy az elsőnek csak hárommal van több gólja, akkor akár már a következő fordulóban odaérhetek a dobogóra. Az elsődleges cél viszont nem ez, hanem, hogy a csapat feljusson az élvonalba, és ott is megmutathassam, hogy megy a játék. – Ez a hivatalos célkitűzés? – A rájátszásba kerülés. Ehhez az első nyolcban kell végezni. De ha már ott leszünk a playoffban, akkor nyilván szeretnénk megnyerni. – Volt csapatod, a Twente jelenleg egyetlen győzelemmel áll a holland élvonalban. Vajon megbánták, hogy elengedtek téged? – Nem tudom, mert nem éreztem, hogy nagyon közel lennék a felnőtt csapathoz. De azt látom, hogy tényleg nem szárnyalnak eddig. Azon dolgozom, hogy elgondolkodjanak rajta: igen, meg kellett volna tartani! – És mi a helyzet az önálló élettel? Sikerült már megszokni, hogy nem csak a korod alapján vagy felnőtt? – Másfél hónapja még elég sok meló volt a költözködéssel, berendezkedéssel, de a szüleim sokat segítettek, kétszer is ideautóztak. Mostanra viszont már tip-top a lakás. Az egyedüllét is fekszik nekem, több időm van, jobban ki tudom pihenni magam. És imádok magamra főzni. – Miben más még Doetinchemben élni, mint Enschedében? – Mivel most első csapatban játszom, úgymond sztárok vagyunk a városban. Sokkal többször kell megjelennünk rendezvényeken. De az edzések is különböznek. Többet gyakoroljuk a befejezéseket, a beadásokat, a támadásvezetést. Ezt kevesebbet csináltuk a Twentében, és már most érzem, hogy mennyit javultam.
Vida Kristopher
Vida Kristopher
– És a város népe felismeri az utcán büszkeségeit? – Elég gyakran megbámulnak, és oda is szoktak jönni hozzám. Olyankor vagy közös fotót kérnek, vagy mondják, hogy te vagy a Krisztopher, reméljük, feljuttatsz minket az első osztályba. Kedvelnek minket, bár a csapat nem  a legjobban kezdett. De most sikerült megint nyerni, és  már az első tízben vagyunk, úgyhogy bármi lehet. – Kicsit, gondolom, számodra szomorúbb témára váltok. Hogy élted meg, hogy a hazai U19-es Eb előtt nem kerültél be a válogatott szűkített keretébe? – Eléggé bántott, és bánt még most is, mert úgy gondolom, ott lett volna a helyem. Bár a felkészülés elején még nem volt klubom, hiszen nem lehetett tudni, hogy a Twente hosszabbít-e velem, a De Graafschap pedig még nem volt képben. Közben viszont aláírtam, és nagyon szívesen segítettem volna a fiúkat. Nem volt jó érzés. – Az okát tudod már? – Az edző szerint az edzéseken jól dolgoztam, de a meccseken nem nyújtottam eleget. – A kontinenstornát azért követted? – Az osztrákok elleni meccset láttam élőben, ott nem volt biztató a játék. A portugálok ellen jött a mélypont, de örültem, hogy Izrael ellen sikerült kiharcolni a világbajnoki részvételt. – Hány gólt kell ahhoz rúgnod a szezon végére, hogy te is utazhass Új-Zélandra? – Ezt nem tudom, de mindenképp bizonyítani szeretném, hogy ott a helyen a világbajnokságon.