UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2014-09-18 14:58

Bukaresti éremesélyek

Gercsák Szabina és Tóth Krisztián esélyesként indul a junior Európa-bajnokságon. A magyarok erős csapattal szerepelnek Bukarestben, akár öten is dobogóra állhatnak. A szövetség elvárása a férfiaktól és a nőktől is egy érem és egy pontszerző hely.

Pusztai Viola Bár Gercsák Szabina még csak elsőéves junior, már tavaly letette névjegyét a korosztályban. A szarajevói Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett, Bukarestben természetesen az arany a cél. Péntektől vasárnapig ugyanis a román főváros ad otthont a viadalnak. A Hell-Miskolci Judo Klub ifjúsági olimpiai bajnoka ebben az évben még csak három versenyen szerepelt az U21-es mezőnyben, a világranglistán így is a harmadik helyen áll. Az európai rangsorban pedig az elsőn. Nem meglepő, hogy 63 kg-ban ő a legnagyobb esélyes, bár csak szerdán dőlt el, hogy utazik a csapattal: kisebb sérüléssel bajlódik.
Gercsák Szabina Forrás: judoinfo.hu
Gercsák Szabina Forrás: judoinfo.hu
Szigetvári Mercédesz, a bajai Mogyi SE ifjúsági versenyzője viszont itthonról követi az eseményeket. A 78 kg-ban indult volna, de megsérült az ujja, és műteni kellett. Preiszler Gábor utánpótlás-vezető honlapunknak elárulta: ő lett volna a kontinensviadal titkos esélyese. Különösen, hogy második helyet ért el a múlt heti pozsonyi felnőtt Európa Kupán. A nők közül még az ifi vb-ezüstérmes Mihalovits Kincsőtől, az EYOF-győztes Pupp Rékától, vagy a junior Eb-érmes Szabó Katinkától várható a jó eredmény.  A férficsapat pedig nagy meglepetést okozhat. Az idei teljesítménye alapján Végvári Martin, Rudinszky Ádám, illetve Bartha Ákos is pontszerző, s talán dobogós helyen végezhet. Tóth Krisztián viszont egyértelműen a 90 kg nagy esélyese. A KSI SE cselgáncsozója parádés eredményeket ért el az elmúlt időszakban: három Grand Prix-döntőt vívott, a legutóbbit Zágrábban megnyerte. Jelenleg torony magasan vezeti az olimpiai kvalifikációs rangsort, és harmadik a felnőtt-világranglistán. A cseljabinszki vb-n ezüstöt nyert, a negyeddöntőben megverte az első helyen álló grúz Varlan Lipartelianit is. Előre persze nem lehet odaadni neki az aranyat, a junior Eb egészen más verseny, bármelyik rivális jó napot foghat ki. Így akár a holland Michael Korrel vagy az izraeli Li Kocsman is meglepheti. A szövetség a nőktől és a férfiaktól is egy-egy érmet és egy-egy pontszerző helyet vár. Preiszler Gábor akár öt dobogós helyet is el tud képzelni. Ha ez nem is jön össze, készülnek tovább, mert egy hónap múlva már kezdődik a junior-világbajnokság. A magyar csapat csütörtök reggel utazott Bukarestbe, este tartják a mérlegelést, illetve a sorsolást. Újdonság az elmúlt évekhez képest, hogy az egyéni versenyek pénteken és szombaton zajlanak, míg vasárnap csapatviadalt rendeznek. Utóbbiban a magyarok már nem érdekeltek. Cselgáncs junior Európa-bajnokság, Bukarest, szeptember 19-21. Szeptember 19., péntek Férfi 55 kg: Gard Richárd (Pécsi KSE-Leányvár) Férfi 60 kg: Bartha Ákos ( Miskolci VSC), Csizovszky Ferenc (KSI SE) Férfi 66 kg: Végvári Martin (Mogyi Bajai JC), Takács Márton (KSI SE) Férfi 73 kg: Pál Gyula (Honvéd-Kipex) Női 44 kg: Mihalovits Kincső (KSI SE) Női 48 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE) Női 52 kg: Szabó Katinka (Százhalombatta), Tóth Patrícia (Ippon Judo Tatabánya) Női 57 kg: nincs magyar induló Szeptember 20., szombat Férfi 81 kg: nincs magyar induló Férfi 90 kg:  Tóth Krisztián (KSI SE), Ohát Zalán (Atomerőmű SE) Férfi 100 kg: Rudinszky Ádám (Egri VSE) Férfi +100 kg: Joó Ákos (KSI SE) Női 63 kg: Gercsák Szabina (Hell-Miskolci JC) Lőrinc Renáta (Kecskeméti JC) Női 70 kg: nincs magyar induló Női 78 kg: Salánki Evelin (Ippon Judo Tatabánya) Női +78 kg: Kárpáti Emese (Kaposvári SI) Szeptember 21., vasárnap Férfi és női csapatverseny (Magyarország nem indul)