UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2014-09-18 16:42

(Kis)egyesületek védelmében

Évi két átigazolási időszak, valamint nevelési-eredményességi költségtérítés megállapításával is igyekszik megóvni a szövetség az úszóegyesületeket a gyerekek elszipkázásától. A változásokról a főtitkár, dr. Szabó Tünde beszélt honlapunknak.

reb Ülésezett a magyar úszószövetség (MÚSZ) elnöksége, és több fontos döntést hozott. Határozott arról – egyebek között –, hogy az 50 méteres és a rövid pályás országos bajnokságon is kötelező a részvétel, azokkal párhuzamosan senki sem versenyezhet külföldön. Ráadásul a kormányzati támogatásból a szövetség a legmodernebb (s egyben mobil, azaz bárhol felszerelhető) – olimpián és vb-n is használt – Omega időmérő rendszert vásárolja meg. Profilunkból fakadóan nekünk az a legérdekesebb intézkedés, hogy új igazolási- (nyilvántartási-) és átigazolási szabályzatot fogadtak el, amely január elsejétől lép életbe.
szabo_tunde_szaka_jozsef02
szabo_tunde_szaka_jozsef02
– Igazából a vonatkozó szabályzat már meglehetősen elavult, ideje volt változtatni rajta – kezdi a dr. Szabó Tünde főtitkár, aki elmondja, másik fontos szempont is szerepet játszott a módosításban. – A sportágba áramló kiemelt állami támogatás révén tudjuk elismerni az egyesületek munkáját, a pontszámok alapján. Az elmúlt időszakban a minél jobb mutatók érdekében ez olyan lavinát indított el, hogy a klubok gyakran egymástól vették el a gyerekeket. Úgy gondoljuk, a változtatások révén a szabályzat jobban védi az egyesületeket. A főtitkárként tevékenykedő korábbi olimpiai ezüstérmes hátúszó két fontos sportszakmai változást emel ki. Minden naptári évben két átigazolási időszak lesz. Az egyik január 2-tól január 31-ig tart, míg a másik időintervalluma szeptember 1-30. Emellett nevelési és/vagy eredményességi költségtérítést határoztak meg. Ennek értelmében az új/igazoló egyesület a nevelő/átadó klubnak fizet. A versenyző minősítése az elmúlt négy évben, 50 méteres medencében a nemzetközi/európai szövetség (FINA, illetve a LEN), továbbá a hazai szövetség által engedélyezett versenyen elért legjobb eredménye alapján történik. A 600 FINA-pont felett a három évet nem meghaladó tagság esetén 1000 forintot ér minden egyes FINA/LEN-pont, míg a több mint három éves tagság kapcsán egységenként 5000 forintra ugrik az összeg. Az átadó egyesületnek joga van lemondani a díjról, ám ezt írásban kell jelezni. A szövetség néhány napon belül a honlapján is elérhetővé teszi a határozatot, hogy mindenki kellően fel tudjon készülni a változásokra. Honlapunk márciusban két részes összefoglalót közölt ebben a témakörben. Itt olvashatja azt, amelyben az úszásról is szó van.