UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2014-09-19 14:45

Új szezon, új szabályok

Tizenkét csapatos felsőház, négyes döntő, kötelező szoros emberfogás: a fiú utánpótlás-bajnokságban több szabályváltoztatás is történt az előző évadhoz képest. Az illetékes bizottság a sportág fejlődését várja az új reguláktól.

UP-info Az utánpótlás-válogatottak sikereitől hangos nyár után, az ősz már a klubcsapatokról szól. A vb-győztes, Eb-ezüstérmes játékosokat is felvonultató OB I rajtjáig még várni kell, a fiú utánpótlás-bajnokságok viszont már vasárnap elkezdődnek. Ahogy arról korábban honlapunk is írt, a 2014/15-ös szezonra a versenykiírás megváltozott. A tizenkét tagú felsőházba azok a klubok nevezhettek, amelyek mindhárom korosztályban indítottak csapatot. Az előző idény összesített eredményei alapján rangsorolták az egyesületeket és az első tíz az úgynevezett A csoportba került. A fennmaradó két helyért nyolc csapat harcolt két csoportba osztva. Az ifjúságiak, a serdülők és a gyermekek eredményei alapján az ideién a Tatabánya és a Szombathely utánpótlás-együttesei vehetnek részt a felsőház küzdelmeiben.
Forrás: dvse.hu
Forrás: dvse.hu
Vidékről a tavalyi év ifjúsági bajnoka, a ZF-Eger, a Szentes, a Pécs és a Debrecen, a fővárosból pedig a KSI, az UVSE, a BVSC, az FTC, a Budapest Honvéd és a Vasas  szerepel az A csoportban. E szezonban már mindhárom korosztályban egységesen huszonkét fordulót rendeznek az alapszakaszban. Ezt követően a felnőttbajnoksághoz hasonló rájátszás következik, vagyis a bajnoki címet úgynevezett Final Fou-rendszerben döntik el. A szombat-vasárnapra tervezett, két győzelemig tartó párharcokat semleges helyszínen rendeznék. Az már korábban eldőlt, hogy szeptembertől a gyermekek huszonöt méteres medencében játszanak. Az utánpótlás-bizottság a napokban további változtatásokat javasolt az MVLSZ elnökségének, amelynek szűkített grémiuma erről sürgősségi döntést hozott. Eszerint a gyermek és a serdülő bajnokság első négy fordulójában kísérleti jelleggel olyan szabályokat vezettek be, amely az első és a második negyedben nem engedi meg a zónázást, azaz kötelező lesz a szoros emberfogás. Illetve a játékvezetőnek lehetősége van passzív játék miatt elvenni a támadó csapattól a labdát. A módosítást a klubok és a Budapesti Vízilabda Szövetség is elfogadta, már csak az elnökségnek kell aláírnia. A szabályok egyelőre négy fordulóig érvényesek, az első után az illetékes grémium az edzőkkel együtt értékeli a tapasztalatokat.