UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-09-20 19:00

Sorsolások és sorolások

Átalakul az utánpótlás Európa-bajnokságok rendszere, továbbá kisorsolták a jövő évi leány U17-es és női U19-es kontinensviadal selejtezőcsoportjait – fontos döntések születtek az Európai Kézilabda Szövetség dublini kongresszusán.

UP-info Pénteken jelentős változásokról határoztak az európai szövetség dublini kongresszusán. Két év múlva, 2016-ban lép életbe az új rendszer, minek nyomán a fiú U18-as kézilabda Európa-bajnokságon továbbra is 16 csapat szerepel ugyan, ám kétszer nyolc vagy kétszer tizenkét további együttes a 2. divízióban kap helyet. Ők a következő, 2018-as U20-as korosztályos Eb-részvételért küzdenek, a legjobb négy szerezhet indulási jogot. Ez azt eredményezi, hogy a 2016-os viadal utolsó négy csapata kiesik a legmagasabb osztályból, és a 2. divízióban folytatja. A női utánpótlásban a 2017-es U17-es kontinenstornán debütál a szisztéma: ugyanúgy az élvonal utolsó négy csapata búcsúzik, míg a 2. divízió első négye a 2019-es U19-es Eb-n léphet pályára. A jövő évi viadalokhoz kapcsolódó hír, hogy Dublinban elkészítették a 2015-ös U17-es Európa-bajnokság selejtezőcsoportjainak sorsolását is. A magyarokat az első kalapból húzták ki a 4. csoportba Németország, Görögország és Ukrajna mellé. A grupettók első két helyezettje vehet részt a augusztusi macedóniai kontinensviadalon. A március 20-22-én esedékes selejtezőket Magyarországon rendezik.

Leány U17-es Európa-bajnokság (Macedónia, 2015. augusztus 13-23.). Selejtezőcsoportok. 1. csoport: Dánia, Franciaország, Szerbia, Svájc. 2. csoport: Oroszország, Csehország, Izland, Feröer-szigetek. 3. csoport: Norvégia, Hollandia, Litvánia, Grúzia. 4. csoport: MAGYARORSZÁG, Németország, Görögország, Ukrajna. 5. csoport: Montenegró, Spanyolország, Szlovénia, Moldova. 6. csoport: Svédország, Szlovákia, Ausztria, Koszovó. 7. csoport: Portugália, Lengyelország, Olaszország. 8. csoport: Horvátország, Fehéroroszország, Lettország. 9. csoport: Románia, Törökország, Finnország. Az 1-6. csoportok első 2-2 helyezettje, a 7-9. csoportok győztese jut ki az Európa-bajnokságra. Biztos résztvevő: Macedónia (házigazda).

Elkészítették a jövő évi női U19-es Eb selejtezős felosztását is. A magyarok a 2. kalapból a nyolcas csoportba kerültek, a törökökkel és a finnekkel küzdenek meg. A első helyezett vehet részt a július végén rajtoló spanyolországi Eb-n. A selejtezőnek április 17-19-én Finnország ad otthont.

Női U19-es Európa-bajnokság (Spanyolország, 2015. július 23.-augusztus 2.). Selejtezőcsoportok. 1. csoport: Montenegró, Hollandia, Izland, Macedónia. 2. csoport: Norvégia, Csehország, Litvánia, Feröer-szigetek. 3. csoport: Románia, Szlovákia, Szerbia, Koszovó. 4. csoport: Dánia, Lengyelország, Fehéroroszország, Ukrajna. 5. csoport: Portugália, Franciaország, Görögország, Izrael. 6. csoport: Horvátország, Szlovénia, Bulgária. 7. csoport: Németország, Ausztria, Svájc. 8. csoport: MAGYARORSZÁG, Törökország, Finnország. Az 1-5. csoportok első 2-2 helyezettje, a 6-8. csoportok győztese jut ki az Európa-bajnokságra. Biztos résztvevők: Spanyolország (rendező), Svédország (U17-es Eb-1.), Oroszország (U17-es Eb-2.).