UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-09-22 16:50

Felzárkóztatás

Segíthet a kevésbé fejlett kézilabda-kultúrájú országok felzárkóztatásában az európai szövetség múlt heti döntése, miszerint a kontinensviadalokon 2. divíziót is versenyeztetnek.

reb Ahogy arról beszámoltunk, az európai szövetség fontos döntéseket hozott a dublini kongresszusán. Honlapunk profiljából fakadóan a legérdekesebbnek azt tartjuk, hogy átalakítják az utánpótlás Európa-bajnokságok rendszerét. Az U18-as fiúk 2016-tól két divízióban küzdenek. Az élvonal létszáma 16 marad. A másodikban kétszer nyolc vagy tizenkét csapat verseng; az első négy vált jegyet a legjobbak közé, ahonnan értelemszerűen az utolsó négy csúszik a második vonalba. Ugyanez a szisztéma az U17-es leánybajnokságokon 2017-ben debütál. A ráncfelvarrás kapcsán kíváncsiak voltunk Juhász István szakmai igazgató véleményére: – Szerintem nagyon jó ez a változtatás. Egyrészt a feljutás és kiesés miatt sokkal nagyobb lesz a tét, másrészt így a korábban a selejtezőkön elvérző csapatok jóval több megfelelő szereplési lehetőséghez juthatnak. Korábban az élvonal létszámát bővítették, most viszont a második vonal létrehozásával igyekeznek felzárkóztatni a gyengébb hagyományokkal rendelkező országokat. A szakmai igazgató szerint nem szabad megülni a babérokon. De nehezen tartja elképzelhetőnek, hogy magyar utánpótlás-válogatottak a 2. divízióban vitézkedjenek.

„Csakis az lehetett a döntés oka, ami a férfi Eb bővítésekor, azaz hogy mind több ország kapcsolódjon be a vérkeringésbe az utánpótlásban is, hiszen több tétmeccsen léphetnek pályára a fiatalok. Összességében úgy érzem, előremutató döntések születtek, és a kézilabda fejlődése megállíthatatlan Európában" - véleményezte a döntést Vetési Iván, a hazai szövetség elnöke a szervezet honlapján.

A rendszer életbe lépéséig még legalább két esztendő van, ám a megszokott szisztéma szerint addig is zajlanak a világesemények. Az elmúlt napokban háromban is kisorsolták a selejtezőcsoportokat, így a várakozásokról is ejtett néhány szót a szakember. A leány U17-es Eb-kvalifikációban Németország, Ukrajna és Görögország társaságába kerültek a magyar lányok. Juhász szerint a németekkel együtt kiemelkednek a mieink, így nem lehet gond a részvétel kiharcolása. A szövetség nagy örömére a tornát hazánk rendezi. A helyszínről még nem döntöttek, ám várhatóan olyan város lehet a házigazda, amelyik nincs túl messze a reptértől (hiszen repülővel érkeznek a csapatok), továbbá ahol telt ház várható. A nyári világeseményeken tapasztalt olykor elkeserítően hangulattalan mérkőzéseket mindenképpen elkerülnék. A leány U19-válogatott a törökökkel és a finnekkel csap össze. Juhász két évig dolgozott a Törökországban, így pontosan tudja, hogy lelkes munka folyik, a válogatott-szereplés pedig minden klubérdeket felülír. Ezzel együtt teljes kerettel nem lehet gond az Eb-részvétel kiharcolása. A szakmai igazgató szerint Fortuna mellettük állt, amikor a férfi U21-es világbajnokság selejtezőcsoportjait alakították ki: az ellenfelek Hollandia, Izrael és Nagy-Britannia. A hollandok a legnagyobb riválisok, ám mindenkit legyűrhet a jelenleg Csoknyai István vezette társulat.