UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-09-22 10:31

Sorsfordító sikerek?

A moszkvai olimpia magyar kosárkirálynője, Kiss Lenke a 80-as években látott sikergenerációhoz hasonlítja a jelenlegi utánpótlás-korosztályokat. Azt gondolja: az idei diadalokat és a jövő évi hazai felnőtt Európa-bajnokságot okosan használva pozitív spirálba kerülhet a sportág.

reb Csaknem negyven évvel ezelőtt, 1976-ban a magyar leányválogatott második helyen végzett a Szovjetunió mögött a kadet Európa-bajnokságon. Az együttesben olyan kitűnő kosárlabdázók pattogtattak, mint Gulyás Ildikó vagy Borka Ágnes. A 328-szoros válogatott Kiss Lenke ehhez a sikeres generációhoz hasonlítja az nyáron remeklő utánpótlás-játékosokat. Csak emlékeztetőül: az U17-es leánycsapat világbajnoki bronzérmet szerzett, az U18-asok megnyerték a B-divíziós Eb-t, az U20-asok második hellyel szintén biztosították helyüket az élvonalban, míg az U16-osok az első osztályban a hatodik helyen zártak.
kiss_lenke
kiss_lenke
– Minden várakozásunkat, minden álmunkat felülmúlta ez a nyár – mondja a „civilben” immár 16 éve kosárlabda-iskolát vezető Kiss. – Nagyon jó szellemű csapatokat láttam, a fiatalok éhesek a sikerre. Nehéz meghatározni, ki a tehetséges játékos, hiszen szükség van arra, hogy jól lásson a pályán, gyors és ügyes legyen. Alázat, szorgalom, motiváció és akarat nélkül azonban nem mehet semmire. Ez dönti el, hogy kiből lesz klasszis. Márpedig a lányokban megvannak ezek a tulajdonságok. Kiss szerint a nyári diadalmenetet készítette elő a szabály, miszerint minden élvonalbeli mérkőzés első félidejében kötelező szerepeltetni egy húsz év alatti játékost. Nem felejti el megemlíteni, hogy szükség volt a jól kialakított stábokra: erőnléti edző, pszichológus is segíti a válogatottak munkáját. Nagy fegyverténynek tartja, hogy egy év múlva az összes leánycsapat a legmagasabb osztályban szerepelhet. Mivel szerinte sokkal nehezebb kiharcolni a feljutást, mint megragadni az élvonalban, a nehezén már túl vannak a lányok. Ám ahhoz, hogy továbbra is szaladjon a szekér, szükség van arra, hogy a klubok és a szövetség harmonikusan dolgozzon együtt.

Kérdésünkre, hogy ki kerülhet be rövid időn a felnőttválogatottba, nem szívesen emel ki egyetlen játékost, ugyanakkor a pécsi Kiss Virág teljesítményét nem hagyja szó nélkül. A 15 éves névrokon és poszttárs (mindketten centerek) kitűnő adottságokkal rendelkezik, szerinte, ha a jövő évi Eb-n nem is, az azt követőn már szóhoz juthat.

Kiss Lenke két éve egy interjúban még arról beszélt, hogy bajba kerülhet az utánpótlás. Mára megváltozott a véleménye: amennyiben továbbra is ilyen jól menedzselik a válogatottakat, sikerekre számíthatunk. A remek idei eredményeknek köszönhetően pedig talán kiküszöbölhetik a sportág rákfenéjét is. Az egykori kiváló játékos szerint a női kosárlabda legnagyobb problémája, hogy kevés a játékos. Aki nem hagyja abba 18 éves koráig, abból előbb-utóbb szinte biztosan az élvonalba kerül, holott a fele alkalmatlan rá. Úgy gondolja, a nyári sikerek a jövő évi felnőtt Európa-bajnoksággal együtt felpörgethetik a sportágat. Közismert tény, hogy hazai világeseményeket követően mindig ugrásszerűen megnő az adott sportágat választók száma.
foto_fiba
foto_fiba
– Tapasztalatból tudom, mennyire jó volt, amikor a válogatott sikerei után visszatértünk az egyesületbe. Amellett, hogy nekünk is nagy lökést adott a szereplés, másoknak is sokat jelentett: mindenki hasonlóra vágyott. Szóba kerül az is, mennyire megváltozott a nemzeti csapathoz kapcsolódó felfogás. Az 1980-as olimpián negyedik helyen végző magyar válogatott tagja, a játékok pontkirálya szerint az ő idejében egészen egyszerűen elképzelhetetlen volt, hogy valaki lemondja a válogatottságot. Persze, teszi hozzá, akkor a sport sokkal inkább kitörési lehetőséget jelentett, mint napjainkban. Ám még így sem tartja elfogadhatónak vagy helyesnek az elmúlt években tapasztalt tendenciát, a lemondást. A jelenlegi utánpótlás-kereteket látva örül, mert ahogy látja, a fiatalok megtiszteltetésnek veszik a címeres mez viselését.