UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-09-23 11:28

A dél-koreai Messi (videóval)

Fantasztikus találatokkal az U16-os Ázsia-bajnokság gólkirálya és legértékesebb játékosa lett. Ennek ellenére csalódott, mert a döntőben nem tudott betalálni. A „dél-koreai Messi” fantasztikus jövő előtt állhat, hiszen nemcsak tehetséges, de a Barcelona akadémiáján pallérozódik három éve.

Nagy-Pál Tamás Bár az a tény, hogy a Koreai Köztársaság (Dél-Korea) és a Koreai NDK vívta az U16-os Ázsia-bajnokság döntőjét, némi történelmi pikantériával bír, a futballvilág mégsem emiatt figyelt a mérkőzésre. Az ok egyetlen fiatalember, bizonyos Li Szüng-vu volt, akit már Lionel Messivel emlegetnek egy lapon.
Lee Seung-woo
Lee Seung-woo
Nem véletlen, hogy a dél-koreaiak tizenhat éves tehetsége a torna gólkirálya és legértékesebb játékosa (MVP) is lett egyben. Liről már egy ideje tudni, hogy óriási tehetség, hiszen a Barcelona U15-ös csapatában a négyszeres aranylabdás vonatkozó rekordját adta át a múltnak, amikor 29 meccsen 38 gólt lőtt. A válogatottban sem vett vissza, de a kontinenstornán nem is góljain, hanem azok kivitelezésén ámult mindenki, hiszen hatalmas szóló előzte meg a legtöbbet. Mint például a Japán elleni negyeddöntőben, ahol 60 méteres vágta után talált be, meg is nézheti videón. A csatár az első csoportmérkőzésen eltiltás miatt még nem léphetett pályára, de utána megállíthatatlan volt. Thaiföldnek kétszer is beköszönt (nehéz eldönteni, hogy a zseniális szóló, vagy a gyönyörű, rövidpasszos akció volt a szebb), majd Malajzia ellen szerzett győztes gólt. Ezután jött a már említett Japán elleni negyeddöntő – amelyben csapata biztosította a részvételét az U17-es világbajnokságon –, de az igazi csúcsteljesítményre Szíria ellen volt képes: gólja mellett összesen négy(!) asszisztot osztott ki. Fájó pont viszont neki, hogy a legfontosabb mérkőzésen már nem sikerült betalálnia, így 2-1-re kikaptak a fináléban. „Borzasztóan csalódott vagyok, nem nagyon ment a játék – kesergett a találkozó után. – Viszont szerencsére van lehetőség a javításra, hiszen jövőre jön a világbajnokság.” Lit az egyéni elismerések sem vigasztalták. „Azért az aranyérem nagyon hiányzik. Mindenesetre köszönöm a csapattársaimnak és az edzőmnek, hogy gólkirály lehettem. Nagyon fiatal vagyok még, rengeteget kell fejlődnöm a Barcelonában és a válogatottban is, leginkább a védekezésben” – mondta önkritikusan.
Lee Seung-woo2
Lee Seung-woo2
A nemzetközi sajtó persze közben már ráaggatta a „dél-koreai Messi” címkét, így nagy feladat előtt áll, hiszen mindenki azt várja, hogy felnőttként is megcsillan zsenialitása a világ egyik legjobb csapatában. Az szinte biztos, hogy jó döntést hozott, amikor 2011-ben elfogadta a gránátvörös-kékek ajánlatot, hiszen Luis Enrique ebben a szezonban rengeteg fiatalnak ad bizalmat – elég, ha csak a 19 éves Munir El Haddadit említjük -, így akár már egy-két éven belül is megkaphatja a lehetőséget a bizonyításra a nagyok között. Aztán, hogy tényleg ő lesz-e az új Messi, még rengeteg tényezőtől függ – például, hogy mennyire tud megbirkózni a hirtelen jött médiafigyelemmel -, egyelőre annyi biztos, hogy jó úton halad. Addig is itt a videó a kontinenstornán mutatott teljesítményéről, csodálkozzanak rá önök is Li fantasztikus góljaira.