UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2014-09-24 15:53

Törióra Valkusz-módra

Valkusz Máté idén is győzni akar az Europe Junior Mastersen. Az elmúlt hetekben három versenyt is megnyert, és a legjobb száz közé került a világranglistán. Jövőre indulhat az Australian Openen.

Pusztai Viola Valkusz Máté szeret történelmet írni. Legalábbis az elmúlt években hódolt ennek a szenvedélyének. 2012-ben, első magyarként megnyerte a Nike Junior World Tour világdöntőjét, majd egy évvel később az Európa legjobb nyolc játékosát felvonultató Junior Masterst is. Utóbbit szettveszteség nélkül, és a szövetség őt választotta a kontinens legjobb tizenhat év alatti játékosának. Ráadásul már másodszor. Januárban még tornagyőzelmet ünnepelhetett Belgrádban, aztán betegség és sérülés miatt hónapokat hagyott ki. Bár májusban a Davis-kupa csapat bő keretének tagja volt, és edzőpartnerként segítette a válogatott munkáját, még akkor is a leleteket várta a titokzatos vírusról, amely az év elején támadta meg a szervezetét. Máig sem derült ki, mi volt ez pontosan, a lényeg viszont, hogy már a múlté, mint ahogy a boka-, és a csuklósérülés is.
Valkusz Máté Forrás: huntennis.hu
Valkusz Máté Forrás: huntennis.hu
Május végi visszatérése a pályára remekül sikerült: egyéniben megnyerte a budapesti ITF-juniortornát. Júliusban, az Európa-bajnokságon egyéniben és párosban is bronzérmet szerzett, augusztusban pedig ismét hazai közönség előtt győzött 2-es kategóriájú ITF-versenyen. Ezután Varsóba utazott, U16-os viadalra, ahol szintén diadalmaskodott. Az útja Újvidékre vezetett tovább, és onnan sem jött haza üres kézzel: természetesen övé lett az egyéni győztesnek járó kupa. – A szerbiai versenyen fizikálisan és mentálisan is nagyon fáradt voltam. Ezért úgy éreztem, azt volt a legnehezebb megnyerni. Öt meccset játszottam, négyszer döntő szettet, amely legalább kétórás mérkőzéseket jelentett – idézte fel a MOL Új Európa Alapítvány támogatottja honlapunknak. A nyár elején a junior világranglistán még csak az ötszáznegyedik volt, a jó eredményeknek köszönhetően azonban jelenleg a nyolcvankettedik helyen áll. Ez pedig azt jelenti, hogy decemberben elindulhat az U18-as korosztály két legrangosabb amerikai tornáján is. Ráadásul biztosította a helyét a jövő évi Australian Open juniorversenyének főtábláján. Most éppen idehaza pihen, aztán készül a két hét múlva kezdődő Europe Junior Masters-re. Az európai ranglista negyedikjeként ugyanis idén is meghívást kapott a rangos tornára. És ha győz, akkor ismét történelmet ír: még soha senki nem nyerte meg egymás után kétszer a versenyt.