UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-09-26 20:48

A nyár magyar csodája

Csodásnak nevezi Farkas Sándor szakágvezető, egyben a női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya a nyári utánpótlássikereket. Úgy látja, a tehetséges fiatalok közül néhányan akár már a jövő évi, hazai rendezésű Európa-bajnokságon is szerepelhetnek.

reb Noha az ősz beköszöntével hamarosan megkezdődnek a különböző bajnokságok, még mindig nem lehet betelni az utánpótlás-leányválogatottak nyári diadalmenetével. Az U16-osok a hazai rendezésű A-divíziós Európa-bajnokságon hatodik helyen zártak, az U18-asok megnyerték a második vonal kontinenstornáját, az U20-asok pedig második helyen végeztek – mindkét korosztály biztosította helyét a legjobbak között. A nandzsingi ifjúsági olimpián a lányok negyedik helye mellett a legkiemelkedőbb eredmény, hogy az U17-es gárda világbajnoki bronzérmet szerzett Csehországban. Meglepő, hogy a női szakág szakmai igazgatója, nem mellesleg a felnőtt-nőiválogatott szövetségi kapitánya, Farkas Sándor csak szuperlatívuszokban beszél a nyárról?
kosarlabda_fibaeurope
kosarlabda_fibaeurope
– Ha egy szóval akarnám jellemezni, csodás, amit a lányok és a felkészítőik produkáltak – vág bele a klubedzőként is eredményes szakember. – Nagyszerű szellemiségű csapatok értek révbe. A lányok romlatlanok, akarják a sikert, nagyon kevés kivételtől eltekintve mindennél többre tartják a válogatott szereplést. Jövőre mindegyik együttes az A-divízióban szerepelhet, és nagyon bízom abban, hogy csapataink nem csupán átszállójegyet váltottak az élvonalba. Farkas szerint a sikernek számos összetevője van. A szövetség korábban a korosztályváltás mellett döntött, aminek köszönhetően a fiatalok idehaza a nemzetközi mezőnyhöz képest eggyel idősebbek ellen versenyeznek egész évben, így hasznos tapasztalatokkal gazdagodnak. Jelentős előrelépést hozott, hogy előírás szerint minden felnőttbajnokin az első húsz percben legalább egy húsz év alatti játékost kellett szerepeltetni. Hozzáteszi azonban, a szövetségi szabályozások mit sem értek volna, ha a klubokban, műhelyekben nem folyik kitűnő szakmai munka. farkas_sandor_mti_czegledi_zsoltDicsérettel illette a válogatottakat irányító szövetségi edzőket is: Magyar Gergely (U16), Mészárosné Kovács Andrea (U17, U18) és Gáll Tamás (U20) szakmailag és pedagógiailag is kiemelkedő szakember. Nem véletlen, hogy az elnökségi ülésen Farkas támogatja, hogy ugyanők vezessék tovább az együtteseket. Szerinte a felnőttek között sem helyes a gyakori váltogatás, a jelenlegi utánpótlás-válogatottakban pedig azért is lenne indokolt megtartani a folytonosságot, mert a játékosok nagy része jövőre is ugyanabban a korcsoportban szerepelhet. A nyári sikerek segíthetnek abban is, hogy a klubok és szövetség között harmonikusabb legyen a munkakapcsolat. Több forrásunk egybehangzóan is arról beszélt a világversenyek előtt és ideje alatt, hogy bizony nem mindegyik egyesület engedte el könnyedén a játékosait a válogatottba, különösen azokat, akik két viadalon is szóhoz jutottak. A szakágvezető sem tagadja, hosszas egyeztetések előzték meg a nyári programsorozatot, ám döntően sikerrel zárultak a tárgyalások. A szakember úgy látja, megfelelő tervezéssel és menedzseléssel igenis két világesemény is vállalható anélkül, hogy a játékosok vagy a klubok érdeke sérüljön. Elmondta – természetesen név nélkül –, hogy akadt olyan egyesületi elöljáró, aki utólag elismerte: a szövetségnek volt igaza. S hogy ne csak a múlttal foglalkozzunk: kevesebb mint egy esztendővel a román-magyar közös rendezésű felnőtt Európa-bajnokság előtt a legfontosabb kérdés, hogy az ifjú sikerkovácsoknak milyen esélyük van bekerülni Farkas Sándor válogatottjába. – A dolgomat nehezíti, hogy a korosztályos világesemények nagy részén a fiatalok még szerepelhetnek. Az pedig felemás helyzetet eredményez, hogy – tegyük fel – május elejétől a velünk dolgozik, majd egyből átesik a kortársai közé. Név szerint senkit sem említenék meg. Maradjunk annyiban: egész évben figyelem a lányokat, és szinte biztos, hogy kettőt-hármat meghívok a bő keretbe. A kapu pedig mindenki előtt nyitva áll.